ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hogyan lett saját készítésű cipőm? // vendégposzt Gicától

Nem csak horgolóknak, varrással is működik

2016. július 04. - időtetrisz

Gica barátom cipőkészítési történetét jóideje figyelem viszonylag közelről, tetszett, ahogy keresi a lehetőségeket, nem adja fel, pedig nem volt egyszerű menet. Igen, ezt a cipőt ő készítette: a talpat beszerezte, a többi az ő műve, igazán inspiráló sztori, remélem, sokan belevágtok ilyesmibe ennek hatására.

horgoltcipo_lead.jpg

Gica története:

Kezdjük azzal, hogy 39,5-es a lábam. A 39-es kicsi, a 40-es lötyög. Imádom a cipőket, de sajnos a méretemben elég kevés jó fazon készül, úgyhogy kizárólag egyedül járok vásárolni, mert ez nálam másfél óra: válogatás-próba-csere-másik-próba-csere-válogatás-afrancba-hazamegyek. Rég óta tervezem, hogy saját cipőket fogok készíteni, és beszervezem a helyi, javításokra szakosodott cipészt, hogy készítsen olyan talpat, amire csak rá kell dolgozni egy megunt kendőt, egy csinos felsőrészt, és már kész is.

Ezt az ötletet vágta huszárosan ketté az a pillanat, amikor megláttam egy horgolós újságban egy papucsot, amihez a hobbiboltokban kész cipőtalpat is tudok vásárolni. A fonott gyékény-ragasztott gumitalp 36-42 méretben kapható, úgyhogy egy kárpitos tűvel bármilyen anyagot rá lehet varrni, a dobozban pedig még szabásmintát is találtam, ha netán nem horgolt felsőrészt szeretnék, hanem vászonból/farmerból készültet.

horgoltzoldcipo.jpg

Nekiláttam, horgoltam magamnak egy borsózöld papucs-felsőrészt (mikor láttatok cipőboltban borsózöld cipőt?), és pelenkaöltéssel a talpra varrtam. A tapasztalatok: ha pamutból horgolsz felsőrészt, a lábadnál minimum eggyel kisebb méretet készíts, mert a fonal a hordástól megnyúlik. Ne közvetlenül a talp szélére varrd a felsőrészt, mert a megnyúlt anyagban lötyögni fog a lábad. Kb. 1 cm-re a szélétől jó lesz. Érdemes kialakítani a te lábadra megfelelő mintát, fazont, hiszen ez a cipő pont a te lábadra készül. Ha nem tudsz horgolni, a szabásminta segítségével vászonból, farmerből is készíthetsz sk cipőt, ami persze lehet szandál fazonú vagy klumpa is.

horgoltcipo3.jpg

A cipőtalpat megtalálod a kézimunka boltokban vagy a webáruházakban, az ára kb. 2500 Ft, a felsőrészhez való fonal kb. 700 Ft, nagyjából ugyanennyit költesz, ha vászonból készíted, közbéléssel megerősítve. A használt farmer újrafelhasználása pedig teljesen ingyen van. A munkadíjadat nem számítva a cipő ára tehát 3200 Ft. És tuti, hogy ilyen cipő nem fog szembe jönni veled a sarkon! A minta a Kreatív Horgolás 2016./2. számában található.

Hozzávalók:

Prym cipőtalp, mintás vászon, vasalható közbélés, a varráshoz kárpitos tű, fonal vagy cipész cérna

Hajrá!

Gica (Lőrincz Ágnes)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr788865666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása