ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Szülőnek lenni jó!

70 válasz nem csak kezdő szülőknek

2016. december 20. - sugarcandy

Jó és csodálatos. És nehéz, paradox módon a két sejt összeolvadása, a születés szinte egyik pillanatról a másikra történik, miközben maga a folyamat, a szülővé válás, érés nem egy ilyen megfogható, tettenérhető dolog (bár kétségkívül emlékezetes, amikor végre belénk hasít a tudat, hogy igen, most már szülők vagyunk). Az első gyerek előtt viszonylag kevés rutint tudunk szerezni és néha még az sem bevethető a saját gyerekünkkel kapcsolatban.

3322678_5.jpg

Honnan tudnánk hát minden kérdésre a választ? Hát sehonnan... Szerencsére segítenek a barátok, a család, a védőnő, a gyerekorvos stb., no meg a megfelelő könyvek, amiket olvasva megérthetünk helyzeteket, folyamatokat és történéseket. A megértés egy erős lépés az elfogadáshoz, megnyugváshoz, megfelelő segítség adásához, kéréséhez. 

Dr. Tárnok Zsanett könyvében 70 olyan kérdésre kapunk válaszokat. Olyan kérdésekről van szó, amikkel szülőként nagy eséllyel találkozunk, feltesszük magunknak, másoknak. A csecsemőkortól indulunk, első téma a sokat vitatott baby blues. A szerző tényekre alapozva magyaráz közérthetően, pontosan, több szempontból is megvilágítva a dolgokat. Igyekszik oldani a tévhiteket, berögzüléseket és minden felvetett kérdést olyan komplexen jár körbe, hogy számunka is egyértelművé válik, hogy a dilemmánk milyen volumenű, igényel-e további kérdéseket, tanácsadást stb.

Időrendi sorrendben haladunk a csecsemkortól a bűvös 18 éves korig, megtaláljuk a témák közt szinte az összes darázsfészket, ami csak felmerülhet a gyerekneveléssel kapcsolatban, kezdve a kötődéstől a napi rutinon át a hisztiig és jelzem, még mindig csak a kisgyermekkornál járunk. És szülőnek lenni még mindig jó, még ha ez az időszak több kérdést is felvet és a türelmünk is újra és újra próbára lesz téve.

A könyvet talán még a csecsemőkor környékén érdemes egy szuszra elolvasni, hogy azt is megértsük, kisgyerek=kis gond... De azért is, hogy amikor adott a helyzet, emlékezzünk rá, hogy ebben a könyvben találunk róla egy rövid, velős összefoglalót és mivel manapság a neten keresgélve minden témában találunk szakértői véleményt pro és kontra, nem árt, ha még a szülővé válás elején keresünk és találunk néhány olyan megbízható forrást, amikhez mindig bátran nyúlhatunk, ha kérdéseink lesznek.

A könyv a Mindennapi Pszichológia Kiskönyvtár Pszichológus a családban c. sorozatának első része.

A szerző. Dr. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, az ELTE és a SOTE oktatója, a Vadaskert Gyermekpszichiátriai Kórházban vezető pszichológus.

 

Dr. Tárnok Zsanett: Szülőnek lenni jó!
Média Connections Kft., 2014

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5512062683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása