ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors, de nem junk #1 ropogós héjú kenyér

2012. június 21. - időtetrisz

Jaj annak a szülőnek, aki nem tanult meg főzni a gyerek(ek) előtt, mert minden leégett, elsózott vagy bármilyen más módon ehetetlenné tett kaja hatványozott problémát jelent. Szerény Gyors, de nem junk rovatunk abban próbál segíteni, hogyan lehet főzni tudás nélkül mégis finom, nagyjából egészséges kajákat rittyenteni úgy, hogy nagyon kicsi a mellégfogás esélye és lehetőleg egy óra alatt készen van (plusz előkészítés mondjuk). Atombiztos tippek gasztrobloggerektől, nagymamáktól, hobbiszakácsoktól (meg persze Jamie, Gordon és Nigella... ők is tudnak roppant egyszerű csodákat ajánlani). Sorozatunk első darabja az a kenyér, aminek alapanyagait csak összekeverjük este (liszt, élesztő, só, víz, méz és tej), reggel kicsit megpaskoljuk, majd a sütő elintézi a többit.

Nem vicc, tényleg ennyi az egész. Kering elég sok verziója a neten, nekem nagy kedvencem Vrábel Kriszta és az ő Dolce Vita blogja: nem misztifikálja túl a dolgokat és irtó sok receptjét lehet használni azoknak is, akik nem ismerik a konyhai alapokat. Ő Ez a kenyér nem az a kenyér néven futtatja ezt a ropogós csodát, saját bevallása szerint A másfél órás buci alapján készült.

A recept:
Hozzávalók: 
75 dkg liszt
2,5 tk só
1 ek szárított élesztő
0,5 l langyos víz
0,1 tej
1 ek méz
Összekeverjük a száraz alapanyagokat, majd jöhet a folyadék és itt jön a választási lehetőség: ha este kevertük be, ráérünk reggel megsütni, de az a szenzációs a dologban, hogy másfél óra múlva is süthető állapotba kerül. Nekem mindig sok a 6 dl folyadék, ezért már csak 5-tel készítem, valamint általában felezem a lisztet és az egyik fele sima BL 55, a másik fele teljes kiőrlésű vagy amaránttal dúsított, esetleg búzacsírával. Szerintem is finomabb, ha 12 órát pihen, de ez is tipikus időtetrisz: kinek éppen hogy alakulnak a dolgai, szerencsére mindkét megoldással finom lesz. Ha pihent a tészta, kicsit gyúrjuk át (mindig kér még lisztet, elég ragacsos cucc lesz), szaggasuk annyi darabra, ahány kenyeret szeretnénk. Ízlés szerint ezt is lehet pihentetni még. Kb. 20-25 perc alatt kész, 220 körüli hőfokon, ne feledjünk vízzel teli edényt tenni alá, attól lesz jó kis ropogós. A legjobb azonnal bezabálni az egészet, de persze másnap is ehető, harmadnap meg isteni pirítós lesz belőle.
Nem kell hozzá gép, sem  melós gyúrás (sokan emiatt nem csapnak bele a kenyérkészítésbe), nagyon hamar nagyon látványos az eredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr598802270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.06.23. 09:16:16

nagy lelkesen megcsináltam, nem sikerült :( a tésztát egy kenyérsütő formában egyben sütöttem 25 percig, de nagyon nem sült át... v

sugarcandy 2012.06.25. 11:01:54

Érdemes több bucira szedni. írják a recept oldalán kommentben, hogy egyben nem is jön fel annyira. 2-3 pici bucira szoktam tépni, úgy mindig nagyon könnyen átsül, remélem, legközelebb sikerül.

Attila Grád 2014.11.28. 14:41:51

Nagyon finom !
süti beállítások módosítása