ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mi mindenre jó a teafaolaj?

2012. szeptember 11. - időtetrisz

Ecet és Szódabikarbóna mellett szerintem a teafaolaj is kötelező tartozéka a környezettudatos háztartásnak. Bár nem olcsó, ha belegondolok, mennyi mindent kiváltok vele, nem is olyan vészes.


Az Ausztráliában őshonos teafa leveleiből nyert illóolaj elpusztítja a mikroorganizmusokat és gombaölő hatású, emiatt a takarításban is simán bevethető. Nézzük, szép sorjában, mire is használhatjuk.

A háztartásban

A felmosóvödörbe szoktam tenni (mellé vagy ecet vagy egy kis szódabikarbóna megy), de úgy tapasztaltam, hogy néhány csepp (max 5) elég, mert különben foltos lesz a parketta. Intenzív illata van, amióta használom, nekem ez jelenti a tisztaság szagot.

Szoktam cseppenteni a WC kagylóba is egy kicsit, főleg az illat miatt (illatosításra csak illóolajat használok).

Teafaolajas vízben áztatom az ecetet nem kedvelő bambuszbetéteket a mosásig. Működik, bár nem bírja olyan sokáig mint az ecet.

A mosógépben is használható, az öblítővízbe csepegtessünk néhány cseppet. Különösen a fehérnemű, törölköző és hasonló, fertőtleníteni kívánt ruhák mosásánál vessük be, és persze bármikor amikor akarjuk. 

Penész. A mostani lakásunkban nem annyira nagy probléma, de az előzőben az volt. A fürdőszobai és mindenféle penészre gyógyír az olaj, és mivel gombaölő, hosszabb távon is hatásos. A csempén lévő penészhez töményen cseppentem, aztán egy kétoldalú szivacs durvább oldalával átdörzsölöm. A falon ugyanezt hígítva csinálom, 5-10 cseppet egy tálba, kisebb lavórba, vödörbe. Ki kell tapasztalni, mennyi az elég.

Beszerzés
  
Tiszta teafaolaj - 1000 forint körül mozog 10 ml
Das Gesunde Plus termékcsalád a DM-ben - 100 %-os teafaolajat tartalmaz, de van benne hordozóanyag is - ez 700 forint körül van és 30 ml - szerintem a takarítási dolgokhoz kiváló (úgyis ahhoz fogy a legtöbb), a többi nyavalyára pedig mehet a drágább

Egészség

Amikor érzem, hogy kaparni kezd a torkom, rögtön bevetem. Ez általában kedvét szegi a torokgyulladásnak. Egy fél deci vízbe teszek kb. 3-4 cseppet és ezzel az eleggyel gargarizálok. A műveletet egy napon belül többször is ismétlem. Utána ha lehet, egy fél óráig ne együnk, ne igyunk, máskülönben nincs ideje hatni.

A körömgombával is elbánik. Egy vattapamacsra teszünk 1-2 cseppet és naponta átkenjük a körmöt. Néhány nap alatt meggyógyulnak.

Állítólag altesti gombás fertőzésre is kiváló. Ezt lehet lemosással (3-4 csepp egy deci vízbe) és ülőfürdővel is végezni.

És ha már a fürdőnél járunk. Csak úgy, minden panasz nélkül is ücsöröghetünk a fürdővízben úgy, hogy előzőleg néhányat cseppentettünk az olajból. Immunerősítő hatású.

A családban van korpás fejbőr, na erre is hatásos szer az olaj, de nem töményen. Mi a samponba csepegtetünk, mondjuk 5 cseppet.

A szétnyomkodott pattanások elfertőződését is megelőzhetjük egy-egy csepp olajjal. Nemcsak fertőtleníti, le is szárítja.

És akkor nézzük meg hány vegyszert is váltottunk ki: általános felmosószer, öblítő, klóros fertőtlenítő, torokfertőtlenítő, gombaölő tisztítószer, sampon korpás fejbőrre, körömgomba és egyéb gombára való krém...Nem megéri?

Hasonló témák még:
Tippek pelenkamosáshoz - így használom a teafaolajat
Nedves törlőkendő babáknak teafaolajjal
Nyomtatható takarítószercímkék az sk kencékhez

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr488802394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása