ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Nálunk csak a kuckózás

2012. december 08. - időtetrisz

Nálunk csak a kuckóépítés a menő. Már két éve bajban vagyok, hogy négy éves kislányom milyen játékot kapjon, mert neki minden tárgy játék. Ha véletlenül elcsábulok, és egy-egy játéknak árult darabot megveszek (többnyire, mert én szeretnék játszani vele), általában kudarcot vallok. Mert alapvetően csak a szerepjáték megy. Amihez pedig megfelelő építmény kell. A lakás bármely pontján, bármiből.

No, ehhez szolgáltatok az idén karácsonykor alapanyagot. Még nincs teljesen kész, mert le fogom csíkosra-pöttyösre festeni, de megmutatom, hogy ha kedvet kaptok, még megcsinálhassátok. Ez a darab eddig 3000 Ft és két óra volt. A festék árát még nem tudom.

Szóval a kiindulópont az volt, hogy az alapanyag minél jobban variálható, könnyű, egyszerű és időtálló legyen. Az hamar egyértelmű volt hogy 6 db. négyzetre vágott anyagra van szükség, mindegyiken 4-4 lyukkal, hogy rögzíthető legyen. A sima hungarocell törékeny, a dzsúdószőnyeg jónak tűnik, de drága. Van azonban egy ún. „lépésálló hungarocell”, amit a laminált padlók alá szoktak rakni. Könnyű és nem morzsolódik, nem törik könnyen. Persze nyilván csúszdázni nem lehet rajta, de ha rendeltetésszerűen játszanak vele, akkor szerintem évekig húzhatja. Ha meg nem, akkor viszonylag könnyen pótolható.

Szóval a méretet ezúttal nem a vágyaim, hanem a kínálat határozta meg. A lapokat ugyanis az Obiban 60x125 cm-es méretben lehet kapni, 1000 Ft-ért. Így adott lett a méret: 60x60 cm egy oldal.

Az anyag jól vágható, de érdemes viszonylag hosszan gyakorolni a műveletet, nem rögtön élesben nekiesni, mert nem lesz szép. Szóval, mivel a 125 centis hosszból úgyis le kell vágni 5 cm-t, ezért azon az 5 centiméternyi szélen lehet kísérletezni. Sniccerrel, éles (nem recés) késsel, (lehetőleg fém) vonalzó mellett lehet vágni. Elég könnyen elszalad a vonalzó mellől a kés, ezért jó gyakorolni. Fém oldalú vonalzót Egy eurós boltban lőttem, az jobban beválik, mert a kés a műanyagba belevág.

Ha a műveletet begyakoroltad, vághatod is az oldalakat. Az ezt követő lépés a lyukak kivágása. Ez már kicsit kényesebb kérdés, mert nem mindenkinek van egy olyan apukája, aki előkap a fiókjából egy kiélezett csövet, hogy ez a méret ugye jó lesz? Apuka híján én két dolgot tennék:

  • Vagy keresnék a lakásban megfelelő átmérőjű, éles szélű fém csövet: pogácsaszaggató, mézeskalácsforma stb. Ezt is próbálgatni kell, mert az én konzervdoboz-koncepcióm hamar megbukott: gyenge volt a fém, eldeformálódott, mire átlyukasztotta az anyagot.
  • Vagy apró négyzeteket vágnék késsel: vigyázat, a négyzet nagyon pontos legyen, nem szabad gyengíteni az anyagot, mert ezeken a lyukakon lesz a terhelés: itt rögzíti majd a gyerek az oldalakat, tehát itt érdemes gyakorolni.
Figyelem! A lyukak ne kerüljenek túl közel a szélekhez!
Eredetileg úgy képzeltem, hogy 2-3 lapra köríveket vágok ablaknak, de a gyakorlat azt mutatta, hogy egyszerűbb a négyzetnél maradni. A kivágott négyzet klasszul visszailleszthető, használható majd a játékhoz tetszés szerint. Végül fogtam egy pólót, és feldaraboltam, hogy legyen 12 db madzag a kötözéshez.

Egyelőre itt tart a projekt, akrilfestékkel fogom majd festeni: világoskék alapon sötét ill. sötétkék alapon világos pöttyökkel, csíkokkal, négyzetekkel, csigákkal. Azt még nem tudom, hogy az anyag mennyi festéket eszik, ha kész vagyok, jelzem itt, a poszt alatt kommentben. Vagy ha megelőztök, mondjátok a tapasztalatokat ti, ugyanitt.

Ja, és a lényeg, a tárolás: azt tervezem, hogy két lyukat fúrok a falra, bele két rudat, és arra aggatjuk egymásra az éppen nem használt lapokat. Ha elég szép lesz a festés, még a gyerekszoba design-ján is dobhat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr198802628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Langsisakos 2012.12.09. 22:40:47

uh, ez nagyon szuper lenne: nalunk is a kuckoepites megy allandoan, es a fotelbol + pokrocokbol keszult valtozat mindig hamar beomlik. lehet, hogy belevagok, bar ez nagyon tulmegy mindenen, amit valaha csinaltam...

blagger 2012.12.10. 08:44:26

Ha komolyan belevágsz, szólj, mert apám lyukasztó célszerszámát átpasszolom szívesen, ne kelljen kísérletezned.

puszedli 2012.12.10. 14:36:18

szuper ötlet, még jó, hogy nem vettem meg méregdrágán a kartonházikót amit kinéztem.

Anonymous 2012.12.10. 16:25:20

Ez zseniális!!!Zsófi

puszedli 2012.12.12. 20:02:55

Megvan az alapanyag :)kaptam ugyanilyet
süti beállítások módosítása