ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Keressük az optimális mennyiséget: darabszámos lista kisiskolás/kiskamasz ruhatárának kialakításához

2017. szeptember 25. - rebarb

Te hogy állítod össze a gyereked ruhatárát? Össze szoktad számolni, miből hány a darab van, vagy saccolod, hogy megvan-e minden? Most típusonként és darabonként megpróbáljuk összeszedni, miből mennyi lehet optimális. Ahogy eddig sem, most sem a tutit szeretnénk megmondani, próbálkozunk és várjuk a véleményeteket!

ruhacsipeszek.jpg

Ha volt a kezetekben múlt századi női magazin vagy tanácsadó füzetke, lányok vagy nők évkönyve, biztosan láttatok benne friss házasnak kelengyelistát, fiatalasszonynak, nőknek, férfiaknak alapruhatár javaslatot. Ha van már saját gyereketek, az első gyerekes évekre való „must have babaruhák” összeállításokkal is biztos összefutottatok már valamelyik kismamáknak szóló újságban. Én szeretek ilyesmit olvasni. Mostanában többször gondoltam rá, hogy jó lenne egy ilyen lista a már nem annyira kisgyerekes szülőknek is, mert például a ruházkodás az egyik olyan terület, ahol elképesztően nagy különbségek vannak családonként, és érdekelne, hogy nagyjából hány ruhával húz ki az „átlagos” gyerek egy-egy szezont. Most például az őszit.

Javaslattal nem mernék előhozakodni, de gondolatébresztőnek leírom a saját, teljesen szubjektív listámat, amihez azért elöljáróban is fűznék pár szót.

(A lista nem a saját lányom ruháinak listája, nem pont ennyi ruha pihen a szekrényben, van, amiből kevesebb és van, amiből több van. Az ő ruháinak kihasználtsága, vagy kihasználatlansága viszont nagyon sokat segített a felsorolás elkészítésében.)

ruha_1.jpg

A listát elsősorban viszonyítási alapnak szánom magamnak is a sokadik póló megvétele előtt, vagy amikor azon tanakodom, hogy minek a kardigán, amikor ott vannak a pulcsik.

A lista természetesen nem bevásárlólista az őszi szezonra, őrültség lenne mindent újonnan beszerezni. A nyári pólók simán jönnek tovább a suliba, ugyanakkor az is érvényes szempont, ha valaki mondjuk harmadikba menet inkább már elajándékozná a kedvenc Elza/Batman pólóját. (Többek közt az ilyen esetek miatt is érdemesebb távol maradni az ennyire konkrét ruhadaraboktól szerintem, de erről majd egy másik posztban). Az alsónadrágokat sem augusztusról-szeptemberre növi ki valaki, de ha megkoptak, vagy kinyúltak a gumik, nem jó érzés viselni őket. Ha tavasszal vettél átmeneti kabátot, simán lehet, hogy még most őszre is jó - szuper.

Nagyobb családban, baráti társaságban eleve vándorolnak bizonyos alapdarabok, így lehet, hogy épp most nőtt ki valaki egy klassz mellényt, stb. És persze fordítva is igaz: van az a póló, amit nem hagysz ott akkor sem, ha van már másik 15 a szekrényben, mert tudod, hogy nagyon örülne neki, vagy nagyon klasszul nézne ki benne. És végül vannak darabok, amiket simán hordunk az őszbe nyúló nyárban, de nem soroltam itt őket, mert elsősorban nyári ruhák, vagy csak egy másik ruhadarab segítségével válnak őszivé( pl. farmersort leggingsszel).

  

Fehérnemű

14 bugyi/alsónadrág (ha bedöglik a mosógép, vagy egy-két fős háztartásban lassan gyűlik össze egy rendes, mosandó bugyiadag, akkor is tudjon még mit felvenni). 14 pár zokni ( ebből lányoknak 2-3 harisnya is lehet, ha hord – az én lányom pl. nem ) 7 trikó (mi egyáltalán nem hordunk, és úgy képzelem, hogy aki hord is, nem feltétlenül mindennap, csak olyan alá, ami átlátszik, vagy derékfázósabb napokon, stb. De ha ez is mindennapos viselet, akkor ebből is jó, ha van két hétre muníció).

Póló, vékony felső

8-10 rövid ujjú akármi, mert az oviban, suliban jellemzően ez van rajtuk. (Megint csak magunkból kiindulva: mindig van 1-2-3 kedvenc, és bevallom, hogy sokszor öltözünk a szárítóról, ezért biztos vagyok benne, hogy 2x ennyi mennyiségből sem kerülne sorra 2x több). 4-5 hosszú ujjú akármi, rétegnek, vagy hűvösebb napokon bentre, stb. (Ezek szerintem jó, ha egyszínűek, mert ahogy hidegebb van, tök jól kombinálhatóak a rövidujjúak alá véve, magukban, vagy trikó fölé, ing vagy ruha alá). 1-2 ing vagy blúz azoknak, akik szeretik és kényelmesnek érzik az ilyesmit – főleg talán a sulisok. (Begombolva magában, vagy hosszú ujjú, esetleg pulóver vagy kardigán alá) kigombolva póló fölé, ruhára - nagyon sokféle módon hordható).

Biztos vagyok benne, hogy a fentiekből az általam ismert gyerekek nagyobb részének több van. Pedig, ha átszámolom, egy-egy ruhadarab ebből is maximum kétszer kerül sorra egy hónapban, tehát akár ennél kevesebből is lehet úgy öltözni, hogy az ne legyen unalmas. Szerintetek?

Vastagabb felsők

Ezekből szerintem nem kell túl sok, mert bent úgysem viselik, csak jövet-menet, vagy rétegnek egy vékonyabb kabát alá. 2-3 pulóver vagy kardigán, ízlés és igény szerint sportosabb, vagy kötött, garbó, vagy sima. 1 inkább sportos fazonú cipzáras felső, ami alá és fölé is lehet öltözni. (Szintén nagyon praktikus tud lenni, és ha kapucnis, akkor egy váratlanul hűvös délutánon sapka helyett is szuper.) 1 „rétegpulcsi”: pl. termo anyagú, egyszínű, magasabb nyakánál cipzárral záródó pulcsi, amivel béleltté teheted a kabátot. 1 mellény: én nagyon szeretem, mert nagyon jó rétegruha, és sportos, de „ elegánsabb” változatot is tudsz venni/túrni.

Kabát

Szerintem az őszi szezont egy esődzsekivel (fontos, hogy akkora legyen, hogy lehessen aláöltözni) és egy jól kombinálható átmeneti kabáttal (lehetőleg akkora legyen, hogy aláférjen egy pulcsi, és/vagy ráférjen egy mellény) ki lehet húzni. persze, ha novemberben betörnek a mínuszok, jöjjön a téli kabát.

Alsóruházat

3-4 strapabíróbb ( „kinti”), farmer, vagy farmer jellegű, vastagabb anyagú nadrág – az a fajta, amit nem mosol ki egy felvétel után, hanem több alkalommal is rá tudod adni a fiadra/lányodra). 6-7 leggings jellegű, vékonyabb, kevésbé strapabíró nadrág, amik jellemzően 1 felvétel után mosósak. Ovisoknak ebből simán kellhet több, és a farmerből kevesebb, nap közben a szőnyegen játszani, rohangálni ez a legkényelmesebb, így több fogy. Nyári szoknyát, sortot, ruhát is ősziesíthetsz vele, így még több variációt kapsz. Lányoknak 2-3 szoknya ( ha nem hord, akkor egy sem, ha szoknyás, akkor akár több, kiváltva 1-2 nadrágot), 1-2 ruha ( szintén csak akkor, ha szereti az ilyesmit, ez mondjuk egy nadrágot ér. ).

Cipő

1 szandál/vékony tornacipő, vagy slip on, vagy hasonló surranó - szeptember végéig sokszor még nyári meleg van, plusz ezeket könnyű le és felvenni. 1 strapabíróbb utcai cipő/ vastagabb, esetleg magas szárú tornacipő. 1 esőálló kinti cipő vagy (bélelhető) gumicsizma - egy esős novemberi reggelen a sima már biztosan kevés. Oviban benti cipőre is kell gondolni, sőt, a benti udvari cipőre is, ami sajnos szezononként változik.

Egyebek

Őszi vékony sapka, vékony kötött kesztyű, vékony sál vagy kendő. 2-3 mackónadrág, vagy otthoni leggings, akár a tavalyi, már kevésbé jó állapotúak, és ugyan ez pólóból, hogy otthon át lehessen öltözni - így a „ főállású” cuccok is kevésbé kopnak - ez ügyben nekünk még bőven van hova fejlődni… Kellhet még ünneplő ruha, vagy olyan jolly joker cucc, amit jelesebb alkalmakra fel lehet venni, vagy ilyen alkalmakra jól kombinálható. Ez lehet pl. egy fekete farmer, vagy vastagabb, lovaglónadrág jellegű leggings, vagy fekete szoknya és egy ing, vagy blúz. Ez a díszmagyaros alkalmakra is jó, ami meg máshogy ünnepélyes, ott a fekete aljhoz lehet valamelyik felsőt, kardigánt hozzávariálni, vagy a vakítóan fehér blúzhoz egy kevésbé elegáns alsót venni. Ja, és persze pizsi.

Hű, engem nagyon érdekelne, mit gondoltok a listáról. Sok? Kevés? Mi maradt le? Minek nem lenne itt a helye?Ja, és még egy dolog:

Biztos tudod, hogy a már nem használt ruháidat, játékaidat adományboltban is leadhatod, ahol válogatás nélkül átveszik, rendszerezik, nagyon alacsony áron ismét adásra kínálják, és a bevételt jótékony célra fordítják. Így nem áll hegyekben a nem hordott ruha ott, ahol bőven van. Jut pénz ruhára ott is, ahol nem az ilyen listák, hanem sokkal prózaibb fontossági sorrendek döntenek ruhakérdésről. Felöltözhet az is, aki (akár van pénze, akár nincs), nem jó szájízzel költ 4000-5000 forintot egy-egy olyan ruhára, amit ő, vagy a gyereke néhány alkalommal vesz csak fel. Támogatva vannak jó ügyek és kevesebb ruha készül, kevesebb víz fogy, többet mosolyoghatunk.

A mi kedvencünk például a Filantrópia Adománybolt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr7812825840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása