ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kincsestábla sk

2013. január 11. - időtetrisz

Megszerezni apu telefonját és véletlenül felhívni valakit, letekerni az üdítősüveg tetejét és a tartalmát kiborítani a nappali közepére, a kádban a csapot tekergetni, a konyhaszekrény ajtaját nyitogatni... zárak, kulcsok, lakatok, nyitható ajtók, reteszek, kallantyúk. Csupa olyan tárgy, amiért egy másfél éves a legjobban odavan, de macerás felemelni mindig ahhoz a kallantyúhoz, a kaputelefonhoz, villanykapcsolóhoz, a pillepalack kupakja meg mindig elveszik. Van megoldás. Nálunk a Tetrisznél két gyerkőcnek is a falra varázsoltak a nagypapák egy-egy kincsestáblát karácsonyra.

A "busy board" ötletét először egyik kedvenc oldalamon, a lilla:a blogon láttam, de túl drágának találtam megrendelni tőle. Végül is csak egy fa lap és néhány minden háztartásban megtalálható kütyü kell hozzá, na meg persze egy lelkes nagypapa. Megcsináltuk.


A táblának tökéletes lehet egy régi szekrény ajtaja vagy maradék fadarab. Nálunk sajnos ez nem volt, ezért az Obiban vettem előre vágott 40X60 cm-es fenyődeszkát, 3 kis zárat (1 kallantyú, 2 rigli), 2 apró zsanért és egy bútorra szerelhető kis görgőt. A csapot a dédnagypapa fiókjában találtam, a többi a nagypapa otthoni kutakodásának eredménye és ötlete. A levágott palackfejeket és a zsinórra kötött kupakokat egyenesen zseniálisnak találtam.

Egy kupak csak egy tetőre passzol
A legjobb benne, hogy három különböző méretű palackfejet ragasztott hozzá a nagypapa, megbonyolítva így a csavargatást, plusz leckét adva a logikának. Készült hozzá nyitható ajtó, amelynek kinyitásához egy kallantyút és egy riglit is ki kell nyitni. Alatta egyelőre csak egy rajzolt emberke található, de szeretném kibővíteni. Karácsonyra kaptunk felragasztható táblát, ebből fogok levágni egy ide passzoló darabkát, hogy rajzolni lehessen rá.

Két zárat kell kinyitni az ajtóhoz
A rögzítést részben fúróval, részben ragasztópisztollyal oldottuk meg, csupán a zippzárnál használtunk egy kárpitozásra is alkalmas tűzőgépet. A legnehezebb a csap felhelyezése volt, ehhez hátul nagyobb lyukat fúrtunk a fára és az egész menetet beleragasztottuk. Fúrás előtt a fát csiszoltuk és lakkoztuk, de festeni is lehet, ahogy azt blaggerék csinálták. A lakat, kapcsoló és ajtó mellett náluk egy régi műanyag cső is helyet kapott, amit eredetileg golyókhoz terveztek, de mindenféle apróságot bele lehet gyömöszölni és lecsúsztatni.

Ilyen volt festés előtt...
....és ilyen lett festés után
Csodát azért ne várjunk tőle. A mobilt ugyanúgy elcseni és elrejti a szennyestartóban, a csapot továbbra is tekergetni fogja és az ajtókat is nyitogatni. Viszont a kincsestábla jól néz ki és hosszú percekre lefoglalja a gyereket, fejleszti a kézügyességét, a logikáját és a kitartását.

Ti milyen tárgyakat tennétek még fel a táblára?

Témába vágó posztok
Nálunk csak a kuckózás
Ismered a lakásod?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr668802708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibi 2013.01.11. 21:39:33

Szuper! :-)Egy hasonlót találtam nemrég, azt is érdemes megnézni, mielőtt nekiállunk barkácsolni. Köszönjük az ötletet! :-)http://www.younghouselove.com/2013/01/last-minute-latch/

blagger 2013.01.11. 22:24:25

Köszi, ezt nem ismertük. Te milyet tervezel?

puszedli 2013.01.12. 22:15:08

Én ismerem ezt a blogot, de nem láttam ezt a posztot, köszi, hogy elküldted. Van tervben hasonló?

Anonymous 2013.01.28. 17:12:12

Hú, ez nagyon klassz! Még egy villanykapcsoló jól jöhet egy ilyen táblára. :)

blagger 2013.01.29. 23:09:21

Az az igazság, hogy ztólag nekem is bekattant egy csomó dolog,hogy mi minden volna még jó (enyém a színes verzió) de néhány napppal karácsony előtt világosodtam meg, hogy ez a tuti ajándék, ezért enniy lett. Ja, és részemről arra törekedtem, hogy a lakásban utólag is jól mutasson.

Anonymous 2013.09.26. 23:09:41

Nekünk is van hasonló, szintén nagypapa csinálta. Van rajta banándugó (kihúzva lóg), kormány, tekerhető km óra és biciklicsengő (a régi hagyományos, még szét is szedhető), ill. néhány kislámpa - nem tudom a nevét, ilyen pötty-nyi, színesek - és ha épp elem is van feltöltve, akkor azokat fel lehet kapcsolni. Az elemtartót leszámítva minden a Papa készletéből került ki. :)

puszedli 2013.09.27. 12:41:07

a lámpa nálunk is menő lett volna, nem tudod, hogy pontosan milyen?
süti beállítások módosítása