ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A hetvenkedő nyúl esete - La Fontaine újratöltve II.

2013. március 19. - időtetrisz

Játsszuk el! Jó, játsszuk! és már csapom is össze a La Fontaine-könyvet. Te leszel a nyúl, a teknős ez a kosár, én meg a mesélő. Nyúlfülként harisnya a fejen, kezdődhet a játék, hogy kiderüljön, a teknős vajon miért szállt versenybe a nyúllal; és a nyúl mit érzett, amikor legyőzte őt a teknős.


A játék kulcsa a riporterként viselkedő mesélő kezében van, így jó, ha ezt a szerepet felnőtt kapja. Mivel elég nehéz a feladat, ezért mi úgy játszottuk, hogy a négy és fél éves kislányom volt végül a néző, és a felnőttek a szereplők; de kb. 8 éves kortól vígan működik gyerekszereplőkkel is.


Szóval elsőként olvassuk el közösen a mesét. Aztán a nyúl vegye fel a hetvenkedő nyúl szerepét, a mesélő pedig elegyedjen szóba vele riporterként, ilyesmiket kérdezve:
  • Kedves Nyúl,  látom nagyon fürge. Mire készül éppen?
  • Olyan biztos benne, hogy győzni fog?
  • Meglepő, hogy elfogadja a teknőst ellenfelének.
  • Mit fog érezni, ha győz?
  • stb.
Aztán kezdődhet a futás, egészen addig a pontig, ahol a nyúl lehever, hogy csúfot űzzön a teknősből. A versnyet közvetítheti a mesélő: A nyúl néhány lépés alatt a pálya felénél, a teknős sehol. De mi történik? A nyúl, mintha megállt volna. Csak nem történt valami?
Itt a mesélő odalép a nyúlhoz, és újabb kérdésekkel bombázza:
  • Mit csinál itt?
  • Milyen érzés innen látni a teknőst? 
  • Meddig szándékozik itt elheverni?
A nyulat hagyja aludni a mesélő, és megint folytatódik a narráció: A teknős rettentő mód küszködik, kicsit aggódunk is érte. De mi történik, mintha beelőzte volna a nyulat... Hoppá, egészen a cél előtt van! A nyúl sehol. Úgy látom, most ébred, talpra ugrott, nekilódul, és... Késő! A teknős átszakította a célszalagot.
forrás: http://marjozoo.blogspot.hu/

Kérdezzük csak meg a nyulat, hogy érzi magát:
  • Úgy látom legyőzte a teknős. Mit szól ehhez?
  • Hogyan értékeli az eseményeket?
  • Mit tenne másképp, ha újrakezdhetné?
Az interjú után érdemes a mesét megismételni úgy, hogy a teknőst fogjuk vallatóra verseny előtt, közben és utána: Miért áll ki a nyúllal? Gondolja, hogy győzhet? Mit érez futás közben? Mit érez a végén, győztesként? stb.
Ha a jó a kérdező, egészen árnyalt képet kaphatunk a szereplőkről. Nálunk például a nyúl a végén igazságtalannak titulálta a versenyt, mondván, nyilvánvaló, hogy ő a gyorsabb, ezt mindenki láthatta. A teknősről kiderült, hogy nem bolond, csupán magának akar bizonyítani. A nyúl kihívása jó apropó volt számára, hogy kipróbálja, le tudja-e futni a távot. Őhozzá nem ért el sem a nyúl lenézése, sem a dühe.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr588802886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása