Manapság talán túl sok kész dolog is sorakozik a boltok polcán: egyszerűen csak levesszük, kifizetjük, (el)használjuk és kész. Ez annyira kényelmessé teszi a mindennapokat, hogy egy rakás dologról már fel sem merül, hogy ár/érték arányban a házi megoldás lehet, hogy jobban megérné. Volt már itt ilyesmiről szó, pl. a harisnyából leggings-posztban vagy akár a házi nutella, házi mogyoróvaj is ide tartozhat, ezentúl próbálunk efféle ötleteket is bemutatni. Most a házi vaníliás cukor következik.
Amikor lehet, mézet vagy nádcukrot használunk a sima répacukor helyett családilag is, de van olyan süti, befőzés stb., amikor az olcsó cukor a megoldás, pl. erre a vaníliásra is. Talán a manapság igen népszerű xilittel is működik a dolog, remélem, az olvasók közül valaki már kipróbálta/ki fogja próbálni és beszámol nekünk, lehet-e belőle finom vaníliás változatot készíteni.
Szóval, csak néhány vaníliarúd kell és némi ízlésünknek megfelelő cukor. A rudakat vágjuk be, tegyük a cukorba és az egész kerüljön zárható üvegbe. Egy-két hét maximum és kész, persze ez soha nem olyan ízű lesz, mint amit a boltban árulnak -- szerintem ez illatosabb, finomabb, lágyabb.