ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mindennapi egyszerű megoldások: vaníliás cukor házilag

2013. június 06. - időtetrisz

Manapság talán túl sok kész dolog is sorakozik a boltok polcán: egyszerűen csak levesszük, kifizetjük, (el)használjuk és kész. Ez annyira kényelmessé teszi a mindennapokat, hogy egy rakás dologról már fel sem merül, hogy ár/érték arányban a házi megoldás lehet, hogy jobban megérné. Volt már itt ilyesmiről szó, pl. a harisnyából leggings-posztban vagy akár a házi nutella, házi mogyoróvaj is ide tartozhat, ezentúl próbálunk efféle ötleteket is bemutatni. Most a házi vaníliás cukor következik.

A vaníliás cukor kilós árát még sosem mertem megnézni, de ha egy kis zacskó 45 Ft körül van, akkor egész biztos, hogy sokszorosa a simának, ráadásul érthetetlen okokból hihetetlen kicsi tasakokba csomagolják, aztán az ötös csomagokat még valami fóliába is. Ha már van, igazán lehetne kilós verzió ebből is.
Amikor lehet, mézet vagy nádcukrot használunk a sima répacukor helyett családilag is, de van olyan süti, befőzés stb., amikor az olcsó cukor a megoldás, pl. erre a vaníliásra is. Talán a manapság igen népszerű xilittel is működik a dolog, remélem, az olvasók közül valaki már kipróbálta/ki fogja próbálni és beszámol nekünk, lehet-e belőle finom vaníliás változatot készíteni.
Szóval, csak néhány vaníliarúd kell és némi ízlésünknek megfelelő cukor. A rudakat vágjuk be, tegyük a cukorba és az egész kerüljön  zárható üvegbe. Egy-két hét maximum és kész, persze ez soha nem olyan ízű lesz, mint amit a boltban árulnak -- szerintem ez illatosabb, finomabb, lágyabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr318803038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nijntje 2013.06.06. 19:12:15

Már nagymamám is így készítette a vaníliás cukrot, manapság én is tartok a porcukorban egy kallódó vaníliát... Isteni az illata, imádom!

Ildikó Papp 2013.08.22. 22:26:56

Én simán beledarálom a vaníliarudat a cukorba. Egy rúd elég majdnem egy kg cukorhoz. Karácsony előtt készült egy nagyobb adag, jutott belőle ajándéknak is. Most már fogyóban van, mert az egyik őszibarackdzsemet azzal bolondítottam meg.
süti beállítások módosítása