A krémes sütemények nem tartoznak a kedvenceim közé, és a családom is így van ezzel. Mostanában, mióta egyre gyakrabban látni a piacon szezonális gyümölcsöket, egyre többször készül itthon valamilyen gyümölcsös pite. Minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amit szeretek egy sütiben: cukor nélkül is elkészíthető, kevés alapanyagot igényel, maximálisan gyümölcsös és mennyei finom.
Hozzávalók egy bögre teljes kiőrlésű bio búzaliszt
egy 100 grammos vaj
kis víz a végén.
A töltelékhez
banán
meggy
fahéj és/vagy vaníliapor
A vajat kicsit pihentettem a hűtőn kívül, hogy könnyedén morzsolni lehessen. Szépen összedolgozom. Ha kéri, adhatunk hozzá egy kis vizet/lisztet. Amint kellően homogén a tészta beteszem a hűtőbe pihenni, addig míg készül a „töltelék”.
A nagyobb részét vékonyra nyújtom a sütőformának megfelelő alakzatban és a kivajazott formába terítem. Ezután mehet rá az előzőleg kutyult „gyümölcskrém”, majd a maradék kimagozott meggyből még annyi, hogy vastagon beterítse az egész pitét. (Ha banán nélkül kis nyírfacukorral készül, akkor is össze kell turmixolni a meggyet a fahéjjal, cukorral.)
Végül a maradék tésztát is kinyújtom, vékony csíkokra vágom és "berácsozom" a pite tetejét. Tojással kikenem, mehet a sütőbe.
Ez a fajta olyan gyümölcsös, hogy nehezen lehet kézbe venni. Villával ajánlom. Körülbelül 20 perc alatt készre sül. A alsó része finoman édeskés, a felső lágyan savanykás. Isteni. Uzsonnára is.
Te is a gyümölcsös sütit szereted?