ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyerekkel Budapesten 1. - A Móricztól a csúszdaparkig

2014. március 10. - időtetrisz

Gyerekkel azért jó barangolni Budapesten, mert egészen más szemmel látod a várost. Egy paternoster, egy megfelelően csúszó korlát vagy két egymásra néző tükör varázslatossá teheti a kötelező köröket. Sorozatunk első részében a Bartók Béla 33-ról, a medencében csücsülő asztalokról és a gellérthegyi csúszdákról áradozunk. Egy útvonal, másfél órás program, 500 méteres táv. Néhány rejtvény , egy-két csoda és a csúszdák - felnőtteknek is.

[caption id="attachment_5298" align="aligncenter" width="600"] A fedett csúszda felnőtteknek is kötelező...[/caption]

 

Szóval  a Bartók Béla 33-ra a Lásd Budapestet! blogon bukkantam. Mivel felkészült voltam, kislányomnak már előre megmutattam a homlokzaton található füzéres női alakokat, hogy őket keressük.

Kislányom sikítozott az örömtől, amikor megtalálta a szobrokat. A Bartók Béla 33 zárva volt, így becsengettünk a bélyeges nénihez, aki meglepődött, de aztán örömmel fogadott bennünket, és azt mondta, gyerekes bélyegcsomagjai is vannak. Megcsodáltuk  a kínálatát (ciki, de a kislányom a múlt hétig nem tudta, hogy mi az a bélyeg...) A bolt tematikus kínálatából pedig kerülhet a lurkóknak valami érdekesség (450 Ft egy csomagnyi): focis, gombás, vonatos sorozat...
És ha már bebocsátást nyertünk, körülnéztünk a titkos házban. A legszembetűnőbb és izgalmasabb a kertben a lépcső, amire sajnos nem lehet fölmenni. Viszont egykori gazdag házról van szó, érdemes a gyerekekkel egy-két dolgot megkerestetni:

a) nézzék meg a lépcsőket, és mondják meg, honnan tudható, hogy egykor piros szőnyeggel volt beborítva! (a lépcsőkön megtalálhatók a fém bütykök nyomai, amelyek a szőnyeget tartották)

b) a nézzék meg a burkolatokat: hányfélét számlálnak meg? vajon melyik lehetett a legdrágább? (szembetűnő a márvány burkolat a lépcsőházban)

c) keressenek varázslatos ablakokat! (ha nem tudunk beljebb menni, az ólmozott üveg ablakok látszanak az udvarból is)

d) hátul (a bélyegesnél) van az istálló: vajon átfér-e a ló a ház bejáratán?

[caption id="attachment_5296" align="aligncenter" width="600"] Bütyök a lépcsőn a szőnyeg rögzítésére[/caption]

Ha mindent megnéztünk, irány a Gellért tér felé a Kemenes utca 10! Ahogy megyünk fel a Kemenes utcán, már jobb oldalon jól látszanak a  fürdő medencéi, bal oldalon pedig egyelőre még csak ugyanazt a falat látjuk, és hopp, egyszer csak kiderül, hogy víz helyett asztalok vannak a bal oldali medencékben:

[caption id="attachment_5293" align="aligncenter" width="600"] Pagony (Balkányi László fotója), Kemenes utca 10.[/caption]

A tavaly nyílt Pagony még zárva, de tavasszal nyílik újra, gyerekekkel kihagyhatatlan élmény a medencében üldögélés - ha csak egy kukucskálás erejéig, akkor is megéri.

Utunkat a csúszdapark felé vettük, azaz megkerültük a fürdőt, és az első adandó alkalommal fölkanyarodtunk a Gellérthegyre. És itt, pontosan a fürdő fölött bújik meg az öt csúszdából álló csúszdapark (kisebb, mint a Hajógyári szigeten lévő, viszont ha ez esik útba...).

Az az igazság, hogy már elég sokat voltunk ott, mégis képes vagyok eltévedni, ezért mindenkit arra buzdítok, hogy kérdezősködjön, ha nem találja elsőre, mert jól megbújik az utak és lejtők között a hely.

Ha nekiindultok, olvassátok el a Lásd Budapestet! vonatkozó bejegyzését a Bartók Béla 33-ról, hogy felkészültek legyetek. Ja, és írjátok ide mindenképp, hogy nektek is bejött-e a túra.

Témába vág:

Földalatti vasúti múzeum a Deákon

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr138803506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása