ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Balkonkertészet 7: Erős paprikát az erkélyre!

2014. március 27. - időtetrisz

Ki ne hallott volna az erős paprikák örökös csúcstartójáról, az agyzsibbasztó Habaneróról?! Az utóbbi években óriási népszerűségnek örvend, vannak, akik szinte függővé válnak tőle, vagy tűrőképességüket tesztelik – de honnan is lehet felismerni egy Habanero paprikát? Azon túl, hogy ez is megterem az erkélyen...

Halász Krisztián vendégposztja (Valeyrac Exotics)

habanero

Kezdetben, néhány ezer évvel ezelőtt, amikor az amerikai őslakosok termeszteni kezdték, minden paprika csípős volt. Sőt, a legtöbb ma is az. A paprikafajok, -fajtacsoportok, -típusok, -fajták között meglehetősen nehéz eligazodni. Egyelőre azonban elégedjünk meg annyival, hogy a Habanero egy összefoglaló név, tulajdonképpen egy alakkör, amely több száz különböző fajtára bontható. A Habanerók a Capsicum chinense fajhoz tartoznak, eltérően a nálunk régóta elterjedt étkezési és fűszerpaprikáktól. Azokkal normál körülmények között nem is kereszteződnek. A kocsány vékony, a termés alakja jellegzetes, nagyjából diónyi méretű, 1-2-szer olyan hosszú mint széles, kissé szabálytalan felületű, az erek mentén befűzött. Színe változatos, a fehértől a sárgán, piroson, lilán át a feketéig számtalan árnyalatban léteznek fajták.

Hanem ami miatt igen népszerűek, az bizony az erejük. A Scoville-skálán (azt mutatja meg, hányszorosára kell hígítani az adott paprikát, hogy ne érezzük a csípősséget) a 100 ezertől a 2 millióig(!) találjuk a Habanerókat. Egy másik cikkben külön foglalkozunk majd a csípősséget okozó vegyület, a kapszaicin hatásaival, de most nézzük a termesztést!

2013.12.01 019_resize

Termesztése: Palántát kell nevelnünk, és ennek elég korán neki kell állnunk, hiszen a Habanerók tenyészideje igen hosszú. Akár januárban is elkezdhetjük, de ha cserépben neveljük, és be tudjuk vinni teleltetni fagymentes helyre, akkor még áprilisban sem vagyunk elkésve. Szükségünk van egy jó meleg helyiségre és közepesen sok fényre, némi enyhén savanyú (pH: 5-6) talajkeverékre, a kelésig folyamatos nedvesség biztosítására, valamint sok türelemre. A magot ne ültessük fél cm-nél mélyebbre. Jó lassan csírázik, néha 3-4 hétbe is beletelik, míg megadja magát. Optimális a 30°C körüli hőmérséklet, 25°C -on is működik, de a 15-20°C már nagyon kevés, nagyon vontatottan fognak a magocskák kikelni.

Amikor a kinti éjszakai hőmérséklet már tartósan 10-12°C fölé emelkedik, akár ki is lehet ültetni a palántákat szabadföldbe, de sokan dézsában nevelgetik féltve őrzött kincseiket. Elegendő tápanyag és hely esetén derékig érő növényekben is gyönyörködhetünk, telis-tele apró fehér virágokkal, majd a várva várt termésekkel. Erre a nyár végtől kezdhetünk számítani, és ha korai fagy fenyegeti a növényeket, menekítsük védett helyre, hogy beérhessenek a később kötődő termések is.

Szaporítása: Ha fenn akarunk tartani egy Habanero fajtát, izolálnunk kell a másfajta Habaneróktól. Mert a rovarok keresztbe porozhatják őket. Alapvetően azonban a virágok öntermékenyek, így ha szobában neveljük, akkor is kapunk termést. A virágok kötődése csak meleg időben valósul meg, ezért ne is várjunk sokat a ködös októberben tengődő paprikáktól. Fűtött helyiségben más a helyzet, még télen is kaphatunk használható terméseket. Igen, át is teleltethetjük, hiszen a trópusokon a Capsicum chinense több évig is élő félcserje, de ne legyen 10 foknál hidegebb a teleltetés, és tavasszal vágjuk vissza az ágakat.

Felhasználása: Kollégák megtréfálására, férfiasságunk és humorérzékünk bizonyítására, szeretteink elhidegítésére is kitűnően alkalmas lehet, azonban fűszerként is használható. Az erek mentén és a magok körül a legcsípősebb. Az adagolást nincs értelme leírni, hiszen valaki bírja a csípőset, valaki nem. A csípősség mellett a gyümölcsös, „trópusi” íz még a nagy előnye, ez alapján párosíthatjuk ételekbe.

Jó tanács: a kapszaicin zsírban sokkal jobban oldódik, tehát vízzel nem lehet hatékonyan semlegesíteni. Egy pohár tej többet segíthet :)

Összefoglalva: Ugyan elég hosszú a nevelése, de a termésérés mindenért kárpótol! Vagy még nem említettem volna, hogy egy tövön akár száz termés is lehet…?

Konkrét kérdéseitekkel keressétek bátran a Valeyrac Exotics-ot facebook-oldalukra írt üzenetben, vagy a valeyrac.exotics@gmail.com emailcímen. Ha vetőmagot szeretnétek tőlük rendelni, itt találjátok a kínálatot. Szívesen adnak tanácsot talaj-, edény- és növény-választásban is.

 

Korábban a balkonkertészkedésről

1. Ehető növények  termesztése balkonkertben, erkélyládában

2. Hogyan kezdjük hozzá?

3. Salátáskert az erkélyen

4. Gyümölcsöket az erkélyre!

5. A palántanevelés módszerei

6. Padlizsán az erkélyen

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr508803536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása