ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Kézzel készített Betlehem: dekoráció és játék egyszerre

2015. december 10. - időtetrisz

Rendhagyó poszt következik, egy kedves barát története és kérése jelenik meg most az Időtetriszen. Több elkészült szettnek keresünk gazdát, egyben támogató ajándékok is.

    05

Juli sorai következnek:

Minden évben van nálunk berendezett Betlehem a fa alatt, de az elmúlt években egyre fontosabb lett az adventi időszakban is.  Akartam egy olyan betlehemes játék-készletet készíteni, ami inkább játék, semmint dísz, hogy a karácsonyra készülve esténként elmesélhessem / eljátszhassuk mindazt, ami a Szentírásból kimaradt, az utat, aminek a végén a kis istállócska áll. Mert az angyal nem találta meg olyan könnyen Máriát, mint gondolnátok, a hosszú útra indulás sem volt minden bonyodalomtól mentes, Betlehem felé számtalan kalandban volt része Máriának és Józsefnek (eltévedtek, folyón keltek át, elcsavargott a csacsi, farkasok támadtak rájuk stb.).

03

Minimalista kivitelt akartam, hogy szabadon szárnyaljon a képzelet, szabadon kiegészíthető legyen az adott meséhez illeszkedő tárgyakkal (tobozok, kavicsok, kendők, figurák stb.)  Kicsit akartam, mert takarékoskodni szeretnék a tereinkkel és jó, ha elvihetjük könnyen bárhová magunkkal.  Az egyszerű elemek gyerekekkel együtt is elkészíthetőek, mi összefogtunk pár ovistárs anyukával és közösen készítettük el.

01

05

A figurák alapját a hobbiboltokban kapható natúr (kb. 4 cm-es) fabábuk adják, filc ruhába öltöztettük őket. Lehet a kis köpönyegeket varrni is, mi ragasztottuk. Mária kicsit kidolgozottabb, neki szalaggyapjúból hajat készítettünk, József szakállt kapott (tűnemezeltem egy pici gyapjút). Jézuska egyetlen pici fagyöngy, amin cérnát fűztem át és egy kicsi szövetet pólyaként hozzá varrtam. A bölcső egy fél makadám dió héja lett. A pásztorunk sapkája is fából készült, szintén hobby boltos beszerzés. A királyok/bölcsek köpenyeit arannyal kivarrtuk, mert akartunk némi pompát juttatni nekik. Az állatok nemezelt kavicsok. Törekedtünk arra, hogy legalább egy kicsit arányosak legyenek a figurákhoz és egymáshoz. Első körben mamut nagyságú tehenek születtek, a sokadik széria lett kb. jó. A tehenek foltjainál tűnemezeltem és aztán kicsit vizesen átdolgoztam. Kavicsot nemezelni csak elsőre tűnik könnyűnek, a fránya kavics, ha tudja, valamelyik sarkát kidugja a gyapjúból.  Az istállócska elfűrészelt kókuszhéjból készült, festettünk egy kis hátteret is, erre a szálláskeresés epizódhoz lesz majd szükség. (Akvarell papír, amit bevágott dugó szeletek tartanak.) Fontosnak gondoltuk, hogy legyen a történeteknek saját tere, ezért alapnak nemezeltem egy nagy „palacsintát”. Szentestére készülve készítettünk egy autentikus szövegkönyvet is, amiben a Biblia vonatkozó részeit tettük bele.

04

A kis készletet együtt elkészíteni már magában is élmény, az epizódok elmesélése este pedig segít ráhangolódásban, készülődésben. (Anyaként terápiás hatása is van, az ünnepek előtti valós bonyodalmak a mese során átlényegülve megelevenednek és megoldódnak.)  Az ovis anyukákkal első lendületünkben több készletet is összehoztunk, így ha valaki szeretne ilyet, de nem tud/akar sajátot készíteni, írjon nekem (szekeresjuli@yahoo.com), az ovinkat (Manófalva Waldorf Óvoda) támogató adomány fejében szívesen elküldjük valamelyiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr58804038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása