ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Ki mer válaszolni a tinédzsernek? - Anetta könyvajánlója

Andrea Beck: B+ Be positive!

2017. november 13. - sugarcandy

Baj az, ha egyik mellem nagyobb, mint a másik?? Hány nap után lehet ráírni egy fiúra, akivel egy buliban ismerkedtem meg? Undorítóan pattanásos az arcom, mit tegyek?! A családom utál, és a suliban sincs barátom, az öngyilkosságon gondolkodom. Milyen hosszú egy normális menstruáció? Nagyon viszket ott lent, mivel kenjem be?

teenager.jpg

 

bepositive_andreabeck.jpgMegannyi kínzó tinédzserprobléma. A többségével szinte minden tini találkozik, és a fentiek csak egy szolid válogatás abból a legalább ötvenféle felvetésből, amelyekkel Andrea Beck új könyvében foglalkozik. Az írónőt már korábbról ismertük, amikor még trükkösen Beck Andrea néven írta a Titoktündérek-sorozatot. A szorgos kis szorongásoldó tündérek meséit szerették a lányaim, mindig várták az újabb történeteket. Az új könyv egy új korosztályhoz szól. Nem megszokott hazánkban, hogy az írónő önmagát azzal különbözteti meg a kicsikhez szóló meseíró énjétől, hogy angolosan megfordítja a nevét, de el kell ismernem, hogy jól passzol a borítótervhez és címben látható kalligráfiához, amit így már senki sem fog Bé plusznak olvasni, és vércsoportdiétát sejteni mögötte.

A történet Curland Valley Brandfull High School elnevezésű ultramodern középiskolájában játszódik, ahol a felső tízezer csemetéi próbálnak túljutni saját tinédzserek korukon.  Az iskolai életébe Laura és Arlene internetes naplóján keresztül pillanthatunk be: Laura gazdag szülők elkényeztetett gyereke, akit leginkább a testméretei és a divat érdekel, Arlene pedig Lauráék szakácsnőjének lánya. Ösztöndíjjal kerül a suliba, és édesanyjával a háztartási alkalmazottaknak fenntartott „kis” házban él. Arlene szerény, visszafogott, sokkal inkább a könyvek érdeklik, mint a helyi menő fiúk, és eleinte ódzkodik a gazdag osztálytársai társaságától. Felszínesnek és hivalkodónak találja őket, ám hamar rájön, hogy azért mert valakinek az apukája menő ügyvéd, a szobája pedig egy ötcsillagos hotel apartmanjával vetekszik, még lehet kedves, olvasott és nyitott. Az ő története a beilleszkedésről, a barátságról, a segítségnyújtásról és az igaz szerelem megtalálásáról szól. Laura sztorija sokkal keményebb, neki nagyot kell buknia és sérülnie ahhoz, hogy megváltozzon. Igazi csajos fejlődésregény az övé, szerelemmel és ármánnyal, kicsit kiszámítható, kicsit sablonos, ám nem is ez a lényeg a sztoriban!

ruha_1.jpg

Nagyon hamar kiderül, hogy a két kamaszlány története csupán arra szolgál, hogy keretet adjon a könyv legérdekesebb részének: a tanácsadó rovatnak.  Egy hackertámadás miatt az iskola vezetősége megújítja a suli honlapját, ahol létrehoznak egy „Write” elnevezésű aloldalt. Ide az iskola tanulói közül bárki bármilyen problémával fordulhat. Csak egy levelet kell írnia, és a képernyő előtt ülő pszichológus, DrC azonnal válaszol neki.  Több mint ötven levél születik ezen az oldalon, és több mint ötven választ olvashatunk. A könyv ereje pedig ezekben a levelekben rejlik! Megannyi valós probléma kerül itt megoldásra. És ha valaki szerint az nem probléma, hogy elhagyott a barátom/barátnőm, akkor olvassa csak el DrC válaszát, aki komolyan vesz minden bejegyzést, tisztességesen megválaszol minden kérdést, és ezzel teljes bizalmat és hitelességet épít a diákokban. DrC nem ijed meg az olyan felvetésektől sem, hogy „kétségbeebeejtően kicsi a farkam”, és nem dob sutba olyan témákat, mint a menstruációs ciklus hossza, a tampon mérete, a sperma íze. És ezek még csak az átlagos tinédzser átlagos problémái. Terítékre kerül itt családon belüli bántalmazás, erőszak, depresszió, szóval mindaz, ami egy nagyobb iskolai populáción belül megtalálható, bár legritkább esetben éri el a nyilvánosságot. Ami ezen az olgalon felmerül, az mind megoldásra is talál. Ezért aztán nemcsak tinédzserként érdemes olvasni a könyvet, hanem szülőként is. Igazán tanulhatunk DrC problémakezeléséből, nyílt kommunikációjából, türelméből és megoldási útmutatóiából. Amit mi szülőként kínosnak tartunk, azt a gyerekünk még kínosabbnak fogja tartani, ha beszélgetést kezdeményezünk vele, így az első lépés saját magunk felvilágosítása. Például kinek milyen tapasztalata van az alkoholba csempészett drogok hatásairól? Nekem semmilyen, és azt gondolom, hogy a korosztályomnak sincs, pedig épp nekünk vannak tinédzserkorba érő gyerekekeink. A médiából ismerjük a témát, de hogy pontosan milyen hatása és következménye van egy ilyen szernek, arról fogalmunk sincs. Beck Andrea regénye segít elképzelni ezt.

Ha tinédzser lenne a gyerekem, azonnal a kezébe nyomnám. Valószínűleg lányokhoz jobban passzol a keretsztori miatt, de bízom a szerzőben, hogy megírja a fiúknak szánt változatát is, ahogyan a Titoktündérek is egyre bővülő problémakörrel birkóztak meg a mára már hétkötetesre duzzadt sorozatban. A könyv jó alapot adhat egy beszélgetéshez a kamasz gyerekünkkel, és hogy személyes beszélgetésből mi sül ki végül, az már kizárólag rajtunk múlik. Használjuk DrC bátorságát, szókimondását, életlátását, és talán sikerül eljutni a kamaszunkhoz!

Azt egy kicsit sajnálom, hogy a könyv utószavában tett ígérettel ellentétben nincs olyan Facebook csoport, hogy B+, (legalább is én nem találtam) pedig nagyon kíváncsi lettem volna, hogyan működik: őszintén kérdeznek-e a kamaszok, milyen válaszok születnek, hogyan lehet megoldani a névtelenséget a Facebookon: az utószóban említett e-mail címre érkeznek a megkeresések, és egy pszichológus név nélkül kiteszi a válaszokkal együtt? Egyelőre ez még titok. Nagyon tetszett az ötlet, és az is hogy egy könyvnek van és lehet utóélete, és nemcsak klasszikus értelemben: feldolgozás, megfilmesítés, kritika útján, hanem úgy is, hogy a benne felvetődő problémák képesek valóságos kérdéseket generálni, amire valóságos válaszok születhetnek. Reméljük, hamarosan elindul az oldal, de addig is itt a könyv!

Andrea Beck: B+ Be positive
Beck & Partners Mi. Kft., 2016
2990 Ft

 

post by anetta

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9213256805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása