ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Nagyon egyszerű nedves törlőkendő sk

2012. július 20. - időtetrisz

Kisfiam kezdődő ekcémája miatt muszáj volt kiiktatni életünkből a bolti törlőkendőt a sok allergizáló szer miatt, nem mellesleg drága és környezetszennyező. Nélkülözhetetlen a pelenkások körül, bár már a gyerekek  születése előtt is komoly hasznát vettük egy-egy durvább túrázásnál (és persze bicajozásnál meg bármilyen sportnál, ahol nincs elérhető közelben tusoló), így aztán ki kellett találni valamit. Csak víz, rózsavíz és olívaolaj kell hozzá.


Kellett valami segédanyag a vízhez, ami segít pucolni, ugyanakkor szelíd is: ez lett a rózsavíz, mert nagyon jól tisztítja a bőrt (arclemosónak is ideális), elvileg vegyszermentes és leheletfinom az illata. Kb. 3:1 arányban készül a víz javára. Ha valami erősebb pucoló kell a drága gyermek popójához, akkor még jöhet egy kis olívaolaj is a kendőre: szerencsére minden makacs dolgot leszed néhány törlés után (nem véletlen, hogy a boltin is van olaj).



Maga a kendő sokkal nehezebben megoldhatónak tűnt, mert sok kritériumnak kell megfelelnie: ne málljon szét a folyadéktól, könnyű legyen otthon is használni és lehetőleg hordozni is legyen mód és nem utolsósorban jó, ha környezetbarát is, pl. mosható, ahogy korábban ilyen kendőről már esett szó az Időtetriszen, egy komolyabb megoldásnál  (tökéletes lenne a Puszedli által javasolt szétvágott és beszegett pelenka, de szegési lehetőség híján ezt egyelőre nem tudom alkalmazni).

Szóval mégis, mivel töröljem a pici fiam fenekét, jött a hülye kérdés. Hát pl. wc papírral... Idegesítően egyszerűnek tűnik a válasz, de működik. Persze van nem elég puha meg szétmálló fajta, de jó eséllyel a már bevált márka működni fog. Könnyen téphető és cipelhető belőle néhány darab, ugyanez lehet konyhai törlőkendő is és zsebkendő is persze (utóbbiból a dobozost a legkönnyebb használni a pelenázó környékén, de ez szinte mindig jóval drágább megoldás, mint a többi). A legjobb, igazán környezetbarát kendő az eldobható pelenkabetét lett. Ezt tekercselve, darabolva lehet vásárolni és kapható mosható is.

Szállítás: komoly fejtörést okozott, miben lehetne kis mennyiséget könnyen cipelni, pl. a Huggies legyártatott ehhez egész kicsi dobozt és a DM-ben meg is vásárolható, de szerettem volna valami meglévő dolgot használni erre, végül egy kiürült Women's Secret-es doboz lett a tároló, egy hétig is elvannak benne a kendők, nedvesek maradnak és semmi bajuk nem lesz. A permetet ráfújom, az olajat külön viszem (egy ilyen Dr. Hauschka-féle kiürült fiolában, nagyon jól zár) és kész is. Ha mosható pelenka van épp nálam és lekerül, akkor abba beleteszem a még mosható kendőt (a kakásat nem) és együtt kimosom őket.




Aztán jött a következő fázis: minek készüljön el előre, ha lehet  pici spricnit is venni a patikában, amit könnyű magammal vinni




Tehát jön a kicsi spricni, egy fiola olívaolaj és valamilyen kendő. Macerásabb, mint a kész bolti kendő használata, de össze nem mérhető az ár-érték arány illetve az, hogy csak ápoló, természetes szerek érik a kisfiam bőrét. Létezik bio bolti nedves törlőkendő is, de méregdrága, 2-3-szorosa az ára a többihez képest, pedig azok is 400 Ft-nál kezdődnek.

Beszerzés, árak:

rózsavíz: török árusoknál 600 Ft körül van egy üveggel, házilag így készülhet
olívaolaj: extra szűz a legjobb, már 1000 Ft/litertől a nagyobb élelmiszerboltokban (pl. Aldiban ennyi)
spricni: hordozásra jó a gyógyszertári, otthonra talán kényelmesebb a nagyobb kiszerelés, nagyjából minden egyeurós boltban fellelhető, de háztartási boltokban, nagyobb áruházakban is megtalálható, a képen látható fekete H2O feliratú 390 Ft volt, a gyógyszertári pedig 200 Ft alatt
eldobható pelenkabetét: most épp ez a Popolini tekercses betét van 1695 Ft/100 lapért, nem mellesleg komposztálható és teljesen lebomlik, a már sokat emlegetett Zöldboltban pedig kisebb kiszerelésben Monapel kapható (ezt még nem próbáltam, de mások ajánlására lassan következik) és ez utóbbi magyar termék. A Müllerben kapható 1600 körül van, nagyon jó minőségű, néhányszor kismosható.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr888802312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hédi 2013.09.12. 14:01:25

Jaj, ha ezt a kisfiam születésekor láttam volna... Akkor egyszerűen vizes vagy olajos vattát használtam.

Hédi 2013.09.12. 14:01:43

Ez az ötlet sokkal jobb.
süti beállítások módosítása