ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mosópor sk, filléres alapanyagokból

2012. október 04. - időtetrisz

A környezetkímélő és lehetőleg low budget puceválás az időtetrisz-játék egy sarkalatos pontja, nem véletlenül esik ennyi szó róla ezen a blogon is: folttisztítás egy, kettő, háztartási koszok feloldásai és most következik egy sk, egyszerűen előállított mosópor is a sorozat részeként. Sok meglepetés persze már nem lesz: megint a mosószóda/a szódabikarbóna a jolly joker, némi mosószappannal spékelve.

Ha a megfelelő kulcsszavakat beírjuk a google-ba, csak úgy dőlnek a receptek a por és a gél állagú mosópor/szer sk előállításához (pl. homemade laundry detergent), a most következő egy néhány hónapos kísérlet eredménye: a netes kutakodás és szintén zenészekkel való folytonos tanácskozás azt mutatja, hogy érdemes mindenkinek végigfutnia a saját köreit becsülettel, mert valahogy a víz keménysége, a koszok típusa és erőssége, a mosógép furmányossága no meg az egyéni ízlés együtt már olyan kombinációs lehetőségeket hordoz magában, hogy nincs az a tuti izé, ami mindig, mindenkinek egyformán kevéssé habzik és patyolattisztára mos.

A nyertes verzió:

1 adag szódabikarbóna vagy mosószóda (utóbbi az erősebb szer, ezt érdemes figyelembe venni)
1/2 adag mosószappan (lereszelve)
illatanyag (jelen esetben levendula kilyuggatott, műanyag zacskóban, de lehetne tüll is vagy bármilyen légáteresztő anyag) ez csak akkor, ha valakinek az a szimpatikus, hogy a mosószer illatos

Egy mosáshoz 2 evőkanálnyi por elég. Forró vízben nem árt kicsit elkevergetni, mielőtt megy a ruhákhoz. Öblítés: ecettel, hogy semlegesítsen, puhítson, vízkőtlenítsen.
Árban is igen kedvező, egy mosószappanhoz (ez 120 Ft volt) kellett 20 dkg mosószóda (ez kb. 200 Ft), egy kis levendula (kb. 2-3 forintra jött ki). Az egész 30 dkg, konyhamérlegen mérve 2 evőkanálnyi por 15 g körül van, tehát ez 20 mosásra elég, per mosás ezek szerint 15 Ft.

Tárolni jól zárható üveg vagy műanyag edényben szokás ezeket a szereket, és ha valakinek ez mégsem tetszik annyira (nekem), akkor íme egy tök egyszerű megoldás: a megfelelő dobozhoz szét lehet vágni egy megfelelően passzentos pet palackot, majd abba pakolni a mosóport/bármilyen tisztítószert. A doboz ebben az esetben egy tápszeres doboz papírral bevonva. Ha már ennyit kell ezzel foglalkozni, legyen jó ránézni.

És akkor a zsákutcákról is néhány szó: próbáltam a mosószóda plusz mosószappan plusz bórax kombinációt ioncserélt vízzel felfőzve (egyes források szerint a bórax rendkívül agresszív, bár hatékony tisztítószer, mára inkább lemondtam róla, mert csak bonyolít és annyival nem jobb, mint amennyire félő használni), persze túl sok mosószódával és bóraxszal, naná, hogy tönkrement néhány kedvenc gönc, tanulságos, mit szabad bedobni meg mit nem a próbamosásokhoz. A főzést most már nem csinálom, egyrészt kéne hozzá egy külön edény (épp nincs lehasznált), másrészt egy csomó idő még azzal is bajlódni, persze kinek hogy tetszik jobban. Alapvetően jobban szeretem a folyékony szert, mert nem hagyhat porfoltokat.

Ezeket elvetve jött a mosószóda magában, ez valahogy kevés volt pl. a saras cuccokhoz, néha szétszedte az érzékenyebb pamutokat, de végül kis mennyiségben, nem igazán koszos anyagokhoz ez is elég, pl. ágyruhához bőven.

Sokáig mosódió plusz mosószóda volt a megoldás a gyerekeknél kezdődő ekcéma miatt (ebben az esetben nagyon körültekintően kell bánni minden szerrel, ami allergizálhat, pl. a mosószerrel is), de a mosódió egy érdekes trutymóréteget vont a mosógép szűk gumipántjába, majd jól bepenészedett és nem akart kijönni, hiába mostam át sokszor ecettel, de talán nem voltam elég kitartó, ezt is feladtam (és vettem egy ultrabutál penészirtót, jaj). Jött a visszakanyarodás a szappanhoz és végül, némi kísérletezés után ez az arány vált be.

Időnként használok bolti mosószert, örök kedvenc a Frosch (ami nem minősitett zöld mosószer ugyan ), abból is a kötöttekhez való, csak azt használva hosszú éveket lehet vele nyerni a mindenféle ruháknak. Viszont nem igazán olcsó.

Árak, beszerzés:

Mosószóda/szódabikarbóna: zöld boltokban, 450/kg-tól/300/kg-tól
mosószappan: minden valamirevaló drogériában, abc-ben, 100-250 Ft között/100 g
illatanyag: illóolajok gyógyszertárból vagy zöld boltból, drogériából (itt nem a tisztasága a lényeg, bár a tisztábbnak általában jóval erősebb az illata), esetleg mosóparfüm
dekorpapír: hobbiboltból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr798802504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sneci 2012.10.04. 09:55:01

A mosódióval nekem nagyon hasonló a tapasztalatom: tönkreteszi hosszú távon a mosógépet. Nekem annyira büdös lett a méregdrága, frissen vásárolt gépem, hogy folyton a szerelőt hívogattam. Végül leálltam a zöldmosásról. És nagyon lassan, sok ecetezés után szagtalanodott a gép. Nem tudtam, hogy a dió miatt volt, de ha ezt biztosan állítod, akkor újra belevágok dió nélkül, szódával és mosószappannal. Bár folyton vannak kétségeim: gyerekmentes háztartásba szerintem bőven elég ilyesmivel mosni, de a gyerekek melegítőnadrágját egy őszi, sáros nap után nem mossa tisztára. Nem is beszélve a paradicsomos húsgombócról :)

sugarcandy 2012.10.04. 10:17:41

A mosódió szerves anyag, ezért nedves környezetben sajnos ultrakönnyen penészedik, hiába volt gondosan zacskóba zárva, mégis lett valami trutymó tőle. Nekem ennyi a megfejtés, de pl. ha nem szellőzik rendesen a gép és bármilyen darabkák, pl. zsebkendő beragad ebben a gumirendszerbe, akkor az kellő folyékony mosószerrel összeragadva is penészedhet, szóval lehetséges, hogy a hangsúlyos feladat inkább ennek a gumiizének a rendszeres tisztitása illetve a gép folyamatos szellőztetése. Ami biztos, hogy az ecet megfelelő mennyiségben adagolva biztosan karban tartja a gépet. A foltok súlyosak, de erről két nagyon hasznos poszt is van puszedlitől, sajnos azokat érdemes külön kezelni, lehetőleg frissiben (hahaha).

sugarcandy 2012.10.04. 18:34:59

szuper, posztot neki?

mimimo 2012.10.04. 21:00:41

bocs, kiszedtem, mert nem egyértelmű, h. csak az általuk jelzett szerekre van-e a kedvezmény, de nagyon úgy tűnik. úgy meg nem tárgytalan, sajnos... de holnap benézek egy boltba, és ha igen, akkor poszt.

mimimo 2012.10.05. 14:21:42

igen, márkafüggetlen! feltettem.

Ami 2012.10.09. 10:59:16

Barna trutyi nekem is lett a mosódiótól, de én körbetörlöm a mosógép peremét mosás után, és úgy nem marad meg (felültöltős). Illetve addig mindenképp nyitva a gép, amíg ki nem szárad. Lehet, mosóporral is penészedne, ha vizesen csuknák be. Vagy úgy nem?

sugarcandy 2012.10.09. 16:39:36

Hát a száritás tényleg fontos pont. Mosószertől ennyire nem, szuper tipp az áttörlés, köszönjük!
süti beállítások módosítása