ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Saját ponyvatáskát mindenkinek! Medence-workshopok karácsony előtt

2012. november 07. - időtetrisz

Ezt ne hagyjátok ki semmiképp, szombaton 10 és 4 között! A fiatal designerekből álló Medence csoport pár éve (2006) dolgozik újrahasznált reklámmolinókkal – ezalatt az idő alatt nagyon sokan jutottak már hozzá saját tervezésű táskákhoz a workshopjaikon, talán nincs is ma már olyan fővárosi és vidéki ökotudatos huszonharmincéves, aki ne rendelkezne legalább egy ilyen táskával. Számomra az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése és egyik legizgalmasabb szombati foglalatossága volt a workshopokon való molyolás, össze is kotortam a háztartásban elérhető Re+Concept gyártmányokat.

Mint a legtöbb zseniális ötlet, ez is komplex, többfenekű ugyanakkor pofonegyszerű: a reklámponyvák üzenete idővel elavul, az időjárás viszontagságaival dacoló anyaguk viszont annál kevésbé. A keletkező tartós hulladék csak útban van, nehéz lepasszolni, de minek is, ha új életre kelhetnek, és tovább szolgálhatják a szemetelésben lankadatlan civilizációt. A Medence ezt a külföldön jó ideje és több formában is futó recycle-projektet virágoztatta fel itthon, utánajárással, befektetéssel, saját ötletekkel, türelemmel és kitartással. Ezt végre a Magyar Formatervezési Tanács is észrevette, az idei különdíjat a Re+Concept projekt kapta.
Amitől igazán egyedi a dolog, és magyarikumként akár büszkék is lehetünk rá, az a kontextualizálás: a srácok közösségi projektet csináltak belőle azzal, hogy a majd egész napos workshopokon rendelkezésre bocsátanak minden hozzávalót, szabásmintát, kiegészítőket, a táskára vágyók pedig, belépődíj fejében maguk tervezik, szabják, díszítik táskájukat, egyedül a varrás marad a 2-3 ipari varrógépen dolgozó kivitelezőkre, akik végtelen türelemmel felszerelkezve hallgatják a táskatervezők óhajait, legvadabb álmait, hogy aztán a valóság talajára lerántva, félóra alatt készre varrják a néha órákon át tervezgetett darabokat.
Nekem ez volt az első gyártmányom, pár éve készült, télen-nyáron nyúztam, és csak sokára jelentek meg rajta az első igazi kopásnyomok, de valószínűleg így is túlél majd mindannyiunkat. Azért is vagyok különösen büszke rá, mert aznap a váratlanul beteget jelentő varrólány helyére az egyik ötletgazda ugrott be, így sk ő maga varrta össze, szóval ez egy kultikus darab :)
Ez a másik válltáska nagy dolgok cipelésére készült, két különböző hangulatú oldallal.
Mindezek után ajándék formájában érkeztek hozzánk azok a darabok, amelyek az időközben a workshopokkal párhuzamosan létrejött boltban készültek: itt kész táskák közül is lehet válogatni, de szabadon választott anyagokból, csatokkal és hevederekkel, az online katalógusban megadott modellek bármelyikét is elkészítik. Ezek a bonyolultabb, tartósabb, ergonomikusabb, igényesebb darabok persze többe is kerülnek, de még így is a Freitag árai alatt maradnak, pedig bátran melléjük állíthatók.
„Ponyva is sexy!”  – kezdte el egyszer valaki, és a szlogen azóta is fel-felbukkan itt-ott, találóan. A kész táskákban ezen felül ott van valami hanyag, urbánus vagányság, de ironikus-könnyed reklámkritika is, a kivágatok, ábrák, feliratrészletek esetlegességében, újrakeretezésében, az újrakoptatás iránti explicit tudatosságban, elszántságban.
A workshopokra előzetesen emailben lehet jelentkezni, a szombatira éppen ma (szerda) estig! info@medencecsoport.hu

Az idei további időpontok:

2012. november 10. szombat 10-16 óráig
2012. november 24. szombat 10-16 óráig
2012. december 15. szombat 10-16 óráig
Helyszín: Medence Szalon és Concept Store.  IX. Pipa utca 4. (Nagycsarnok oldalában)

A részvételi díj az elkészített tárgytól függően változik, a szabásminták alapján készített darabokat három kategóriába sorolják:
S - pénztárca, övtáska - 2 500 Ft
M - fix pántos, fedél nélküli válltáska - 3 500 Ft
L - fedeles, állítható vállpántos táska - 4 500 Ft

Táskára fel! Akár ajándékba is!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr128802566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása