ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Játékötletek szilveszteri bulira

2012. december 29. - időtetrisz

Ha már együtt vagyunk, és mi nem vagyunk túl fiatalok, vagy éppen nagyon fiatalok vannak a körünkben, kitört a lábunk, vagy kicsit sokat ittunk, szóval, ha valamiért nem félhomályos, dübörgő szobában ropjuk egész szilveszter alatt, akkor elkél néhány óévbúcsúztató játékötlet. Hát a nagysikerű adventi cetliken és karácsonyi befőttesüvegbe zárt játékokon felbuzdulva, idegyűjtök néhány, szilveszter éjszakára alkalmas, az újévi fogadalmakat segítő darabot. Gyerekekkel vagy nélkülük.

forrás: http://www.activityvillage.co.uk/new_year_doodle_fun.htm
Mielőtt sorolnám, azért elmondom, hogy ha gyerekes a buli, a megvalósítást úgy képzelem, hogy a gyerekeknek csinálnék egy füzetkét a Celluxtól kapott instrukciók alapján, és minden megjelenő gyerek kezébe nyomnám, a lapokat beszámoznám, és az egyikre rajzolnék előre egy üres fogast (2. játék); a másikra egy hatalmas zsebet (3. játék); a többire pedig egy-egy apró, a játékhoz kapcsolódó díszt, hogy örüljenek neki.
(A 2013-ban elkészült nyomtatható verziót ITT találod)
forrás: http://www.activityvillage.co.uk/new_year_doodle_fun.htm
 

1. Dobókockás társasjáték - 2012-ből 2013-ba (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek:  csomagolópapír, színes ceruzák, dobókocka, bábuk
Vegyünk egy nagyobbacska papírt (csomagolópapírt pl.), és rajzoljunk rá egy kacskaringós utat, amit osszunk fel kisebb mezőkre. Azaz, készítsünk egy üres társasjátékalapot.
Kapjunk elő színes ceruzákat, és a játékosok tetszőleges mezőkbe rajzolják be (jelzésszerűen) az idei év egy-egy számukra fontos eseményét: "felvettek az egyetemre"; "nyert a röplabdacsapatunk"; "eltört a lábam" stb. Mikor elég sok mező megtelt, és nincs senkinek több rajzolnivalója, mindenki értékelje az általa rajzolt eseményt -5-től +5-ig. A számot írja bele a mezőbe.
Kezdődhet a hagyományos társasjáték: az út elejétől a végéig kell eljutni dobókocka segítségével. Aki rajzos mezőbe lép, az arra írt értéknek megfelelően halad előre vagy visszafelé. Így a játékosok végighaladnak szépen sorban az idei év jó és rossz eseményein.
Figyelem! Mindenki jusson be 2013-ba!
2. Kalap - kabát (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek: egy szék, és kendők, szalagok, ruhadarabok
Rakjunk ki egy fogast (vagy egy széket) a szoba közepére, és ki-ki aggassa rá azokat a dolgokat, amiket itt szeretne hagyni 2012-ben. Azaz szalagokat, kendőket rakjunk a fogasra: a türelmetlenségem, a létbizonytalanság, a túlórázás stb.
kellékek: csomagolópapír, színes ceruza
Ugyanez a játék rajzosan is megvalósítható: csomagolópapírra megrajzolunk egy nagy fogast, ráírjuk, hogy 2012, és mindenki rárajzolja az elhagyni kívánt dolgait.
3. Zseb (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek: sok apró valami (bab, lencse, pénz, üveggolyó)
Rakjunk ki középre egy tál babot / lencsét / aprópénzt. Mindenki vehet belőle bármennyit, és teletömködheti a zsebét vele. Az egyetlen kritérium, hogy mondja meg, mi a kiválasztott bab / lencse / pénz jelentése: mit szeretne átvinni a jövő évre (jógázás,bridzspartyk, vasárnapi ebédek stb.).
kellékek: papír, színes ceruza
Ugyanez a játék rajzosan is megvalósítható: a csomagolópapírra ezúttal zsebet rajzolunk, és abba rajzoljuk az átvinni kívánt dolgokat.
4. Négyzet, kör, egyenes. Hogy néz ki egy év? (gyerekeknek)
kellékek: papír, ceruza
Tavasz, nyár ősz, tél. Mindenki fogjon egy papírt és egy ceruzát, és egyetlen vonallal rajzolja meg, hogyan képzeli el az évet. Hasonlítsuk össze a rajzokat, tanulságos lehet.
5. Évösszegzés (felnőtteknek)
kellékek: papír, ceruza
Áttekinthető ábra segítségével mindenki rajzolja le a tavalyi évét:
1. Azt akartam, hogy... Sikerült / nem sikerült, mert...;
2. Azt akartam, hogy.... Sikerült/nem sikerült, mert...
6. Amit tudok, amit (még) nem (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek: papír, ceruza
Egy lapot megfelezünk, az egyik oldalra gyűjtjük mindazt, amit megtanultunk az idén (biciklizés, hisztimentes vasárnap stb.); a másik oldalra azt, amit még nem (görkorizás, cipőfűző megkötése, fogmosás magamtól stb.).
Majd a még nem oldalra kerültek fölé egy-egy buborékot rajzolunk, a buborékba pedig azt, amire szükségünk van ahhoz, hogy jövőre sikerüljön az adott dolog (állóképesség, odafigyelés, több gyakorlás stb.)
7. Akarom - de mennyire?! (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek: papír, ceruza
Mindenki felrajzolja (esetleg felírja) egy papírra, amit szeretne jövőre. Az instrukció, hogy a rajzolás során vastagítsuk a vonalakat annyira, amennyire vágyunk az adott dologra.
8. Ajtó (gyerekeknek, felnőtteknek)
kellékek: papír, ceruza
 
Mindjárt átlépünk a következő évbe. Te milyennek képzeled ezt a pillanatot? Min lépünk át és hogyan? Mindenki rajzolja le olyannak, amilyennek képzeli az új évbe való átjutást.
Ugyanezt esetleg rajz helyett el is lehet játszani, mutogatni.
Jó szórakozást.

Témába vág Szilveszteri viaszjóslás Arcok a fiókból Ismered a lakásod?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr688802730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása