Gyerekekkel és gyerekeknek egyszerre főzni eleinte egyáltalán nem könnyű feladat. Apróbb gyúrás, keverés, öntés – kb. ilyesmik jöhetnek szóba. Viszont ha egyszer rákap az ízére a gyermek, onnantól remélhetőleg nyert ügyünk van több fronton is: egészen kis korában sajátít el fontos alapokat, örömet nyújt neki a főzés (vagy legalább egy része) és nem utolsósorban megismeri a házilag készített ennivalók a boltitól eléggé különböző ízét, jellegét. Néhány napja Vrábel Kriszta a Pagony oldalán egy könyves-gyerekkel főzős blogot indított Végtelen spagetti néven: egy-egy könyvhöz kapcsolódva kínál könnyen elkészíthető ételeket, az eheti és egyben első menü a sült krumpli nem éppen szokványosan sütve, házi ketchuppal. Előre szólok, hogy isteni.
Titi és Titti krumplija |
Korábban már ajánlottunk Kriszta receptjeiből: pl. a ropogós héjú kenyeret és a sütőtökös-fetás-pórés tésztát, receptjei sokszor egyszerűek, egészségesek és gyorsan elkészülnek - ez elég jó kombináció a kevés szabadidővel rendelklező főzni vágyók számára. Dolce Vita Blog címen érhetőek a többi receptjei, erősen olasz kajákkal, meseszép fotókkal.
Mint kiderült, ez a krumpli a svéd sült krumpli avagy a hasselback potato, lényege, hogy nincs teljesen felvágva, csak szépen bevagdosva a krumpli, így, vajas-olajos-fokhagymás-sós kencével jó alaposan bekenve mehet a sütőbe (részletek a blogon). Muszáj volt kipróbálni:
A kifolyt kencét időnként kenjük újra a krumplira/ba sütés közben – na ezt valószínűleg nem tettem meg elégszer, mert voltak kicsit nyers részek is, de ahol átsült, ott vagy finom ropogós lett vagy omlósan puha. Óriási sikere volt, a házi ketchup is elkészült és bár a felnőttek szerint nem annyira ketchup-szerű, nagy boldogság, hogy a folyton erre ácsingózó, de itthon ilyet sosem találó 5 éves lányom boldogan tunkolta bele a krumplit annak ellenére, hogy tudta, ez nem az, amit eddig itt-ott kóstolt.
Ennél a receptnél a kence elkészítésében és a kenegetésben tudnak segíteni a kicsik. Vészhelyzetre szuper vacsora, krumpli, olaj és só remélhetőleg mindig akad a spájzban
Nagyon várjuk a többi főzőcskés posztot is!