ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Maradék nélkül: testradír, súrolószer, tápanyag a földnek - mindez kávézaccból

2013. január 22. - időtetrisz

A kávémag csodálatos anyag: az hagyján, hogy ital formájában az egyik legnépszerűbb élénkítő, és bármikor tökéletes háttere és alapja lehet egy kis csevejnek, de még „holtában” is jó szolgálatot tesz. A lefőzött kávéból maradó zacc egyáltalán nem szemét, hanem egy rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag.

Szóval miután megittuk a kis éltető kávénkat, ha nem is mindig, de időnként érdemes félretenni a zaccot, mert sokoldalúan felhasználható második életében is. Levegőn könnyen penészedik, hűtőben érdemes tárolni a felhasználásig, ott hosszú heteket is kibír pl. egy ilyen konzervdobozban.
Egyik legjobb felhasználási módja, ha testradírt készítünk belőle, a recept egyszerű és nagyszerű:
  • kávézacc
  • tengeri só
  • extra szűz olívaolaj (mert megérdemli a bőrünk az extra szűz olajat)
A koffein feszesít, jótékony hatása van a narancsbőrre is (rengeteg koffeintartalmú bőrfeszesítőt lehet vásárolni a boltokban is, nem véletlenül), a zacc és a só pedig kíméletlenül eltünteti a kis göröngyöket, az olajjal együtt használva puha és sima lesz tőle a bőr. Nem túlságosan érzékeny arcbőrre is ajánlható, arcradírként is megállja a helyét, de ezzel azért óvatosan bánjunk.

Kerülhet még bele méz, sheavaj, illóolaj számos módon lehet fokozni bőrtápláló erejét. Két hátulütője van, nem titok: a zuhanyzó elég keményen néz ki használat után és az olaj finom rétegben rálapul a kád szélére (sebaj, szódabikarbónával és meleg vízzel könnyen lejön). És persze kávészagú lesz a bőr, de ez is hamar eltűnik vagy szappannal lemosható.

Testradír kávézaccból, tengeri sóból és extra szűz olívaolajból
Komposztba, egyenesen a földbe is szórható, mert jó trágyázószer és hatásos a kártevőkkel szemben is. Savas kémhatása miatt a savanyú talajt, vagy másnéven mészkerülő földet kedvelő növények földjébe is lehet szórni. Hogy hogyan érdemes a földnek visszaadni a kávé maradékát, arról a Kapanyél blogon olvashattok részleteket.
Savas kémhatása miatt jó zsíroldó is, súrolószerként is működik: a zsíros felületet száraz zaccal szórjuk be, hagyjuk állni és száraz ronggyal dörzsöljük át (a kényes edényekre ez nem érvényes, mert ha a szemcsék felsértik pl. a teflonbevonatot és akkor annak az edénynek lőttek). Ha a lefolyóba szórjuk és egy kis meleg vízzel nyakon öntjük, szintén tisztító hatású, de mindennap ezt sem szabad a savas kémhatás miatt. A mérték itt is fontos szempont.

Több más módja is lehet a felhasználásnak, ti hogyan szoktátok? Várjuk az újabb tippeket!

Témába vágnak Mi mindenre jó a szódabikarbóna? Maradék nélkül: sütőtökös testpakolás

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr208802762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása