Van egy-két gyenge pontom a háztartás területén. Például a sütő. Lassan két éve, hogy az új lakásba költöztünk és megörököltünk egy régi, de makulátlan (makulátlan tiszta is volt) gáztűzhelyt. A külsejét szépen rendben is tartom, de belül eléggé elhanyagoltam. Még jól emlékszem, milyen volt ezeket hideg zsíroldóval tisztítani: hiába húztam gumikesztyűt, végigköhögtem az egész procedúrát utána pedig féltem sütni benne. Bár egy ilyen cuccal tényleg egyszerűen lejön az odaégett zsír, brutál vegyszer és nem hiszek benne, hogy maradéktalanul kimosható a sütőből. Szerintem a használata után sütés közben belekerül a kajába is. A szódabikarbóna nagyszerűségét egyszer már elregéltem itt, most élesben mutatom meg, mire is képes egy súlyosan elhanyagolt sütő esetében.
A Nagymama házipraktikái című könyvben olvastam, hogy ecettel és sóval kell a sütőt tisztítani. Az ecetet a sóval együtt a meleg sütőbe kell egy szivaccsal felvinni, majd hagyni pihentetni legalább egy órán keresztül, ezután lesúrolni a zsíros szennyeződést. Itt az idő -- gondoltam a minap, miután kivettem a kisült zsemléket a sütőből, de nem akartam kihagyni a bikarbónát.
A súroló paszta |
A kiindulópont |
És a boldog vég |
Közben még öntöttem egy kis ecetet a pasztára, mert azt gondoltam, az ecet és a szódabikarbóna reakciója (pezsgés) még közelebb visz majd a vágyott tisztasághoz. Újra kikentem pasztával és hagytam pár órát pihenni. Ezután fogtam egy kicsit megnedvesített fémes súrolót és maradékot viszonylag könnyen (kicsit kellett csak súrolni) ledörzsöltem. Néhol maradt egy-egy folt, ami a konyhában lévő gyér világításnak köszönhető, sajnos csak a fotókon láttam őket, egy kicsit majd neki kell még esni.
Hát nagyjából ennyi. Ezután a gáztűzhely után azt hiszem, nincs olyan szennyeződés, amit néhány házi, olcsó, környezetkímélő hozzávalóval ne tudnék eltávolítani. Vagy legalábbis még nem találkoztam vele.
Mennyire zsíros a sütőd belseje?
Témába vágó posztok
Zsíroldó házilag
Mi mindenre jó a szódabikarbóna?
Mi mindenre jó az ecet?