Nyakunkon a befőző-szezon – de csak úgy, sportból vagy környezetvédelmi, netán esztétikai okokból is jó érzés a befőttesüveget/bármilyen üveget tisztára mosva eltenni. Ha könnyen lejön a címke, nyert ügyünk van. A valóság persze mindig más: nyilván mindenkinek megvan az a néhány gyötrelemmel teli alkalom, amikor az atombiztos ragasztóval rögzített címkét próbálja lekönyörögni az üvegekről forró vizes áztatással, súrolószerekkel, késsel, pengével, ráolvasással, vagy bármi egyébbel. Ez itt egy pofonegyszerű, paszta-állagú súroló, amit egy időtetriszező bármikor elő tud állítani, mert csak két dolog kell hozzá: szódabikarbóna és növényi olaj.
![]() |
befőttcímke eltávolítása vegyszermentes házilag készült pasztával |
Az ötlet a Spoonful-ról való (goo remover az angol kifejezés erre a kencére, fele királyságom a frappáns magyar megfelelő kitalálójának). Sokan ajánlják még az ecetes sikálást is, az viszont ecetszagú és sokan nem bírják ezt az elég erős szagot, ezért is kellett másik lehetőség.
Szóval adott egy makacs címke, amit képtelenség letépni:
Nagyjából ilyen pasztát kapunk:
Egy pillanatra érdemes forró víz alá tartani a maradék címkés részt, majd kb. másfél perc szivacsos súrolással lejön minden ragacs és papírdarab. Íme az eredmény: