ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Makifood beszámoló és egy isteni hideg édesség receptje: ldes avokádókrém málnával és fehércsoki forgáccsal

2013. június 19. - időtetrisz

Legutóbb a Makifood egy befőzős tanfolyamáról számolt be mimimo, most a sütés nélküli sütemények következnek. Márk Szonja, a Pastrami cukrásza, a nagyszerű Édesem-blog szerzője mutatott jobbnál jobb, igazán gyorsan készülő, a szokványosnál néhány fokkal izgalmasabb, házilag is könnyen előállítható öt édességet, bő 3 órában.

 
készül a csokipuding - Makifood főzőtanfolyam

5 édesség készült el, egytől egyig viszonylag gyorsan összeállnak, mindegyik igényel némi hűtési időt, de egyébként teljesen megfelelnek az általunk képviselt, szülőknek is ideális gyors, de nem junk-elvnek.

érdemes mindent előre kimérni, előkészíteni

Egy tudását megosztó profi legapróbb megjegyzései is igen hasznosak tudnak lenni. Szonjától egész este jobbnál jobb tippeket kaptunk sokféle  problémára úgyismint eszközhasználat, készítési útmutató, alapanyagok beszerzése. Szonja vidám, kedves és szerethető oktató: nem misztifikál, határozott és pontosan fogalmaz, minden mondatát átitatja a szakmája iránt érzett rajongás, ami elég könnyen átragad, szóval igazán jó a közelében lenni.  Fontosnak tartja, hogy mindig mindent készítsünk és mérjük ki előre és aztán tartsuk tisztán a konyhát -- és tényleg, könnyű belátni, hogy nyakig tésztásan jobb nem kotorászni a hűtő, a spájz mélyén... Az már a netovább, ha az embernek segédje is van, itt most Szonjának ketten is hoztak-vittek, mértek, mosogattak, előszedték a dolgokat. Világosan látszott, hogy az édességek készítésének van egy nagyon komoly rendszere és óriási biztonságot ad ez a keret. Otthon persze bátran befoghatjuk mi is a nem veszélyes feladatokra a kicsiket, nagy boldogság a kavarás-öntés-gyúrás-formázás!

 
A mangókrémes csokipuding alapanyagai

 

Az eszközökkel kapcsolatban Szonja is megjegyezte, hogy amikor az ember elkezd a főzéssel komolyabban foglalkozni, akkor óhatatlanul előkerülnek a profi kellékek is, ezek ára viszonylag borsos, de van, amelyik nagyon megéri. Ilyen eszköz a szilikonlapát is , ami első ránézésre nem tűnik nélkülözhetetlen eszköznek, de ez az a konyhai kütyü, aminek segítségével minden edényből az utolsó cseppig ki lehet szépen kapirgálni és nem megy kárba semmi (a fejemben már megint egy időtetriszes alapelv került elő, az általunk is fontosnak tartott maradék nélküli megoldás), ráadásul a mosogatás is eggyel egyszerűbb lesz. És persze egy jó cukorhőmérő sem fog ártani, az biztos.

 

Szilikonlapát, a kép forrása: DuálDesign itt meg is vásárolható)

 

A finomságok receptjei egytől egyig viszonylag kevés alapanyagból álltak, vagy ha mégis több volt ötnél, akkor legalább a könnyen és gyorsan beszerezhető kategóriába tartoztak. Kivétel nélkül a kissé különböző ízek ütköztetéséről szólt:  készült Guiness pop cake (mostanában teljes az őrület a nyalóka-szerű sütik körül, pop cake receptek ömlenek Amerikából), itt étcsoki, sós perec és Guiness sör adja az alapot és már csak vaj kell hozzá, a vége egy egészen kesernyés-sós, igazán különleges „édesség”. Ez igen hasonló volt a sós perec fudge-hoz, melyben a sör helyett sűrített tej került a hozzávalók közé és emiatt valamivel kevésbé lett kesernyés az ízvilág. A körbe tartozik még a házi, főzött csokipuding mangópürével, a puding kicsit hajazott a mousse-ra, csak nem lett annyira könnyű. Itt az édes és a keserű, valamint a hideg puding és szinte forró mangópüré kombinációja egyszerűen tökéletes, se nem édes, se nem keserű, valahol a kettő között – nekem ez volt a második kedvencem.

Kész a csokipuding, formába öntve még jobban néz ki

 

A csokinál Szonja elárulta, hogy a profik 3 fajta étcsokit használnak, ebből az egyik könnyen elérhető mindenki számára, ez a callebaut nevű, (egyébként a Metróban elég nagy kiszerelésben kapható) belga, 53.5%-os kakaótartalommal bíró étcsoki, a 2.5 kg kb. 7000 Ft, amit ha gyorsan visszaosztunk, akkor kiderül, hogy 10 dkg 300 Ft körül van, aminél egy sima Cote d'or csoki is sokkal drágább, szóval érdemes beszerezni, ha sokszor használunk étcsokit főzéshez. Előkerült egy keksz-alapú édesség is, ez is hihetetlen gyorsan készült, látványos és eléggé laktató is, egy áfonyás sajttorta sütés nélküli megoldása: keksz vajjal az alap, erre került egy krémsajtos-joghurtos-cukros-tejszínes elegy, majd a tetejére egy cukorral felfőzött áfonya, ami kicsit kiengedte a levét – mint megtudtuk, ez az ún. coulis, ami kb. egy gyümölcsből/zöldségből készült szósznak fordíthatunk.

 

Pop cake!

 

És akkor jöjjön az abszolút favorit édesség, az édes avokádókrém málnával és fehércsoki forgáccsal: az hagyján, hogy nem túl ügyesek is könnyen dekoratív édességet tudnak készíteni, de az édesített avokádó kiegészítve a málna savanykásságával és mindez megszórva csokival bőven túl van egy szimpla édességen. Kicsit az lehet az érzésünk, hogy a haladók közé kerültünk hirtelenjében...

És akkor a poszt végére álljon itt a pontos recept, a Makifood engedélyével:

Édes avokádókrém málnával és fehércsoki forgáccsal

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 db érett avokádó

1 lime

10 dkg + 2 ek cukor

16 dkg tejföl

1 dl tejszín

10 dkg málna

fehércsoki forgács a tálaláshoz

A kész avokádókrém

 

Hámozzuk meg és magozzuk ki az avokádót. Kockázzuk fel és facsarjuk bele a lime levét, adjuk hozzá a cukrot, a tejfölt és a tejszínt. Turmixoljuk össze és adagoljuk tálkákba. A málnát melegítsük fel a maradék cukorral (2 ek) és várjuk meg, amíg kicsit levet enged, a cukor pedig feloldódik. Nyomkodjuk össze egy villával és ha kihűlt, tálaljuk az avokádókrémhez. A csokiforgácshoz olvasszunk fel 5 dkg fehércsokit, kenjük vékonyan egy sütőpapírra, tekerjük fel és tegyük hűtőbe fél órára. Tekerjük ki a papírt és már kész is a forgács, mehet a finomságokra. Mivel hidegen finom, remek kis nyári desszert.

 

És itt még nincs is minden finomság az asztalon...

Köszönjük a Makifoodnak és Márk Szonjának a lehetőséget, meleg szívvel ajánljuk mindenkinek a tanfolyamokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr88803096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása