ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hajtánypálya, kisvasút, erdő, játszótér és békafürkészés az erdei tóban – a Katautak blog erdei programötlete

2013. június 25. - időtetrisz

Túrázni, erdőn-mezőn játszani, sétálni gyerekekkel nem is olyan könnyű, mert a térkép általában nem elég a valós viszonyok megismerésére: van-e útközben kút, elég rejtélyes odú, másznivaló sziklácska, furcsa alakú kő, vitorlaúsztatásra alkalmas patakrész. Na, a Katautak blog éppen ezt tudja: megmondja, hol van, hogyan juss oda; milyen, ha nyűgös a gyerek; hol a menekülési útvonal stb. Bejárja, elmeséli. Kirándulástippek, erdei mókaötletek Katával nem csak a nyári szünetre. Mára Kata külön nekünk írt egy útvonaltervet. Olvassátok, járjátok be, és kövessétek a többi tippjét. Vendégposzt a Katautaktól:

Erdei mókatipp a Katautak -tól

Nyakunkon a meleg, sőt, a kánikula. A vakáció kitört és gyerekeink szabad vegyértékei értelmes időtöltés után kiáltanak. Jó ötlet lehet a kirándulás, hiszen erdőségeink a kánikula idején is kellemes hőmérséklettel hívogatják a szabadba vágyókat. De az ember (gyereke) melegben inkább víz mellé vágyik. Többnyire tehát választani kényszerülünk erdő és vízpart között. De mi van, ha mégsem kell? Ha van olyan erdei tó, melynek partján akár egy kirándulás, vagy csak egy kisvonatozás, játszóterezés, erdei sütögetés után festői környezetben megpihenhetünk?


Nos, jó hírem van. Nem kell választani! Létezik ilyen tó!
 

Nem is kell hozzá Budapesttől messzire utazni. Elég csak a Nyugati pályaudvaron felszállni a Kismaros felé tartó vonatra, és alig fél óra alatt magunk mögött hagyhatjuk a város zaját. Kismaroson alig néhány száz méterre találjuk a Királyréti Erdei Vasút megállóját, ahonnan jegyünk megváltása után kisvasúttal folytathatjuk az utunkat a Börzsönybe. A kisvasút menetrendje szerencsére jól alkalmazkodik a MÁV menetrendjéhez. 

A Katautak kirándulástippje

A kisvasút az 1800-as évek végétől pöfög a Börzsöny erdeiben. Akkoriban elsősorban a kitermelt fát szállította, manapság már inkább a turisták örömére üzemel. Általában dízelmozdonyok húzzák a vonatot, de igénybe vehetünk gőzmozdonyt is, sőt, manapság összefuthatunk Vilivel is, a Királyréti Erdei Vasút legújabb büszkeségével is. Vili, a napelemes-akkumulátoros meghajtású motorkocsi, melyet a növekvő környezettudatosság hívott életre és „aki” megfelelő időjárás és utaslétszám esetén környezetbarát módon szállítja az utasokat.

Királyrét napjainkban rendkívül népszerű kirándulóhely, nem ok nélkül. Királyrétre érve számtalan lehetőség közül választhatunk, mivel töltsük az időnket. A patak mellett, jól látható helyen elhelyezett térkép segíthet a választásban.  Csak erőnk és időnk függvénye, hogy merre folytatjuk utunkat. Az éhesen ide érkezőkre is gondoltak: Királyrét központjában egész évben nyitva tartó büfé várja a kirándulókat. De az ide látogatók két étteremben is csillapíthatják étvágyukat.
Kezdhetünk mindjárt azzal, hogy kipróbáljuk a megálló közelében lévő hajtánypályátahol a gyerekek kipróbálhatják az emberi erővel hajtható járműveket.

  
Választhatunk rövidebb vagy hosszabb túrát. Kisebb gyerekekkel vállalkozhatunk rövidebb kirándulásra, például felkapaszkodhatunk a vasútállomás mellett magasodó Várhegyre, ahonnan gyönyörű kilátásban lehet részünk. Nagyobbacska gyerekekkel nekivághatunk a nógrádi várnak is, ahová néhány órás, de könnyű terepen vezető út visz. Akik viszont valódi kihívásra vágynak, nem rettenti el őket a meleg, kellőképpen rutinosak és edzettek, nekivághatnak a Börzsöny legmagasabb pontjának, a 938 méter magas Csóványosnak, mely kb. három órás túrával érhető el.


Természetesen a napot tölthetjük kevésbé megterhelő programokkal is. Dönthetünk úgy is, hogy a legkisebbek energiáit a néhány éve átadott Erdei Játszótéren próbáljuk meg levezetni. Ehhez el kell indulnunk a Szén-patak völgyében a Spartacus kulcsosház irányába. Elhaladva a két parkoló mellett, jobb kéz felől hamarosan feltűnnek a játszótér fából készült építményei. Minden gyerek talál itt neki való alkalmatosságot, csúszda, hinta, és számtalan mászóka áll rendelkezésre, melyen a lurkók kedvükre csúszhatnak, lenghetnek, csimpaszkodhatnak. A bátrabbak egy kis patakban való tapicskolással is felvehetik a harcot a meleggel szemben.

A kép az ipolyerdo.hu-ról való
Ha már beteltünk a játszótér adta örömökkel, vagy hasunk hangos korgással jelzi, hogy ideje ennivaló után nézni, csak át kell sétálnunk a szemben lévő tisztáson kialakított tűzrakó- és pihenőhelyhez. Itt padok, asztalok, tűzrakó helyek, valamint egy kis esőbeálló szolgálja a kirándulók kényelmét.

Attól függően, mit hoztunk magunkkal, lehet itt bográcsozni, grillezni, vagy egyszerűen csak szalonnát sütni.
A kép az ipolyerdo.hu - ról való
Ha már eleget kirándultunk, játszótereztünk és tele a hasunk is, jöhet a mesebeli tó! Koronázzuk meg a napot egy önfeledt vízparti pihenővel! 


Kerekedjünk fel és induljunk el visszafelé Királyrét irányába. Haladjunk addig, míg elérünk egy jobb kéz felé eső elágazásig, mely egy horgásztó irányába vezet. Haladjunk ezen az ösvényen, sétáljunk el az egyébként nagyon szép horgásztó mellett, mert ránk még ennél is csodálatosabb környezet vár! Az egész séta nincs több negyed óránál. Könnyen járható erdei ösvényen haladva hamarosan elérjük a Bajdázói tavat.
A Katautak kirándulástippje

Ez az, amit kerestünk! Fák ölelésében fekszik a szépséges tó, ahol béke, nyugalom, békakuruttyolás és a gyerekek számára a kaland – mind együtt vannak! Ez a tó a gyerekeknek valóságos földi paradicsom: a vízben ebihalak százai tanyáznak, melyek (szigorúan csak!) egy kis megfigyelés erejéig kézzel is könnyedén kifoghatók.
A Katautak kirándulástippje

Természetesen békákkal is szép számmal találkozunk, ha nem is lenne szerencsénk hozzájuk személyesen, a hangos kuruttyolásuk kétséget sem hagy afelől, hogy bizony itt hatalmas kolónia él. Nagyobbacska gyerekek egy kis megmérettetésre is vállalkozhatnak: lehet versengeni, ki tudja megkülönböztetni a varangyos békát, a levelibékát és a kecskebékát? A hüllők sora ezzel még nem ért véget: láthatunk itt vízi siklót is. 


Ha elég csendesen járjuk körbe a tavat, védett mocsári teknősöket is megcsodálhatunk, akik többnyire a tó fákhoz közelebb eső részén, a vízben fekvő fatörzseken szoktak sütkérezni. És ne feledjük a tavon élő vadkacsákat!
Ahhoz, hogy a számtalan állatot a kis természetbúvárok megfigyelhessék, természetesen csendesnek kell lenniük. Ami több szempontból is előnyös: nem csak abban segít, hogy minél több állatot meg tudjanak csodálni, hanem a szülőket sem zavarják a madárcsicsergés és békakuruttyolás háttérzenéjére történő szendergésben. Tisztáson vagy fák alatt, tökéletes a nyugalom bárhol a tó körül.


Ha időnk lejártával búcsút veszünk a tótól, a már megismert ösvényen (horgásztó mellett elhaladva, majd a kisvasút megállójának az irányát követve) juthatunk vissza Királyrétre, ahonnét a kisvonat zötyögtet minket vissza Kismarosra, a civilizációba.


Az itt töltött napnak köszönhetően hatalmasra dagadt, mégis lepkekönnyű érzelmi puttonyt cipelhetünk magunkkal. Biztosak lehetünk abban, hogy lépteink könnyűek lesznek, a lelkünk pedig csordultig lesz jóleső élményekkel. 

  

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr228803084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása