ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hűsítő finomságok #4: jégkása házilag

2013. június 26. - időtetrisz

A jégkásaárusok egyszercsak megjelennek a nyár elején és lépten-nyomon beléjük szalad az ember, a gyermek persze kuncsorog, könyörög, hisztizik a kásáért (amennyiben bejön neki a hideg ital úgy általában), a szülő meg dönt, lehet-e ilyet inni. Nem vagyok valami nagy bizadalommal az utcán kapható jégkása felé: a színe, az íze is valami pocsék minőségű szörpöt sejtet, még akkor is vacakság, ha az egész ital 80%-a egyébként víz. Persze, hogy felmerült a kérdés, hogy is lehetne házilag jégkását készíteni.

az öröm nagy, mert a házi jégkása is irtó finom
Rögtön kétféle megoldás is lett, az egyik annyira egyszerű, hogy talán leírásra sem méltó, de azért leírom, hátha másnak is heuréka lesz, mint a levágott harisnyából leggings.
Szóval, a recept: szedjük elő a szokásos jeget a hűtő mélyéről, no meg egy klopfolót.
klopfoló és jég
Innen gondolom egyértelmű, de azért az fontos tipp, hogy érdemes dupla zacskóba tenni a jeget, hogy ha az egyik szétszakad, a másik megtartsa a már zúzott darabokat. Hát szóval mindösszesen annyi a feladat, hogy a klopfolóval zúzzuk szét a jeget a kívánt állagúra, majd tegyük a sűrű léhez.
kész is a jégkása
Itt épp a házi eper-rebarbara lekvár mellékterméke lett az ízesítő (a recept az Édesem blogról való, nagyon jó, próbáljátok ki -- a lekvárról le kellett szedni a habot és a habbal kicsit jött a lé is, aztán ez maradt: egyfajta nagyon sűrű eperszörp, épp jó lett a jégkása alapjának. Kevésbé édesszájúaknak a kicsi méz, sok citrom/lime, sok mentalevél kombinációját ajánlom, azzal is mennyei lesz.
eper-rebarbara lekvár habja és egy kis leve lett a jégkása alapja
A másik lehetőség egy boltban kapható cucc: a Müller fagyasztós tasakjait vizsgálva jött szembe ez a jégkása-készítő zacskó - hát azt elismerem, hogy nem túl környezetbarát, mi pedig itt az Időtetriszben inkább arra törekszünk, hogy a megoldás ne valami eldobható műanyag izé legyen, de ha utazásnál nem tudunk pl. szilikon vagy műanyag jégkockatartót vinni, talán bocsánatos bűn ilyet használni. Igy néz ki, a lényege, hogy egészen kicsik a négyzetek, majd a kivétel során még jobban összetörnek, valahogy így lesz egy nem egészen kásás (hacsak nem törjük tovább), de azért elég kicsi darabos jégkupacunk.
jégkásakészítő-tasak a Müllerből
Jöhet az alap lére a sok-sok jég:
eperszörp/szirup és apróra tört jég
És kész is:
jégkása házilag
Ti szoktatok jégkására vágyni a meleg nyárban? Csináltatok már?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr718803082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása