ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Akik nincsenek köztünk, de velünk vannak - emlékezés gyerekekkel

2013. október 29. - időtetrisz

"Papa apukája halt? Ráléptek?" -- kérdezte három éves kislányom, akinek még az agyontaposott bodobács volt az egyetlen képe a halálról. Most öt éves, és az foglalkoztatja, hogyan tudakolhatná meg a temetős bácsitól, hogy a vödörben (urnában) tényleg benne vannak-e a halott emberek. Engem pedig az foglalkoztat ilyenkor, Mindenszentek táján, hogy hogyan adhatunk számára is fontos emlékezetdarabokat a már nem élő családtagokról, amiből majd később megépítheti saját múltját. Játékok, rituálék, beszélgetésindító tippek -- a halottjainkról, a múltunkról.

A családfás játék nagyon egyszerű, és végtelen módon variálható. Felrajzolhatjuk üres krumplikkal a családfát, csak néhány nevet beleírva, és a gyereknek mintegy rejtvényként minél több családtagot kell azonosítania benne. Testvérek akár versenyezhetnek is, kinek megy több név. Ha kitöltöttük a családfát, gondolatbuborékot rajzolhatunk vagy ragaszthatunk az egyes fejek fölé, amik egy-egy, a gyereknek szóló üzenetet tartalmaznak. Az üzenet lehet  többféle:

  • közös tulajdonság az adott rokonnal, felmenővel (Persze, ha a mi sem ismertük az illetőt, ez elég nehéz. Szorítkozhatunk külső tulajdonságra, de az sem baj, ha nem tudunk mindenkihez buborékot rakni.)
  • egy-egy fiktív üzenet, amit valamiért mi magunk nekik tulajdonítunk vagy tulajdoníthatunk. Ez lehet nagyon általános: "Jó látni, hogy ilyen sok ükunokám van" vagy egészen konkrét: "Anyád nálam mindig a kerítés tetején lógott. Ezért imádja, amikor te is mászol"

A családi legendárium játék lehet a családfás továbbfejlesztése, de játszható önállóan is.  Itt a lényeg, hogy kijelölünk egy mesefotelt, és eléborítunk egy adag játékot (pl. lego- vagy playmobilfigurákat), majd veleki beleül a fotelbe, és elmesél egy sztorit. Bármilyen sztorit, egyetlen kikötés, hogy a történet egy felmenőről szóljon. Elmondja a történetet, a többiek pedig a kiborított játékokkal elbábozzák-rögtönzik a hallottakat. Helycsere, jöhet a következő történet. A gyerek is mesélhet, ha van kedve, valami emlékezetest a nagyival való együttléteiből, a mi meséink pedig lehetnek olyanok, amit nekünk is csak meséltek, vagy olyanok, amit megéltünk.

A gyertyagyújtós  nem játék, rituálé. Kirakunk egy csomó gyertyacsonkot és mécsest, és egyesével meggyújtjuk a halottainkért. Nem mindenkiért, hanem azokért, aki ott és akkor fontos számunkra. Amikor meggyújtjuk a gyertyát, elmondjuk, hogy ki ő és miért fontos nekünk. Ha sikerül sokféle gyertyacsonkot gyűjteni, érdemes elgondolkozni azon is, hogy miért éppen az adott gyertyát választjuk az illetőnek. Mi ezt a  férjemmel még a gyerekek előtt vezettük be, most már velük együtt folytatjuk.

Ti hogyan emlékeztek?

Témába vág

Emlékekből épülő makettház - gyerekkori nyaraink nyomában

Papírfényképek - hogy közös élmény legyen a nézegetés

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr798803264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása