ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Életre kelt könyvek #4 - A majom mamája

2014. január 13. - időtetrisz

Elefánt, pók, béka, kígyó, denevér, papagáj? A pillangó összevissza tippelget, hogy ki is lehet a majom mamája. Mi meg egyetlen amorf bábbal a kezünkben követjük a gondolatmenetét. Julia Donaldson és Axel Scheffler szuper könyve bábozásra ihletett.

A majom mamája (Pozsonyi Pagony Kft., 2011) úgy ahogy van, zseniális: klassz történet, jó illusztráció - a fordítás (Papp Gábor Zsigmond) is nagyon rendben van.  A három éves gyerek fejből fújja, az ötéves érti, a hétéves neveti.  A történetet, a rímeket.

A szegény majom hiába magyarázza, hogy milyen a mamája; a segítőkész lepke a maga pillangóperspektívájából részinformációkba kapaszkodva hurcolja a majmot állatról állatra, a kismajom pedig kétségbe esetten igyekszik leírni a mamáját:

"- Nem, nem, nem! Nem ő az. Ez elefánt. // A mamám nem ilyen böhöm darab. // Nem visel ormányt és agyarakat. // Göcsörtös patája sincsen neki. // De farkát a fákra tekeri."

Szóval nálunk annyira működik ez a könyv, hogy addig-addig törtem a fejem, hogyan oldható meg egyetlen báb metamorfózisával a bábozás, amíg meg nem született a mű.

Készítettem egy megfelelően alakítható testet négy állandó lábbal és három csatolmánnyal. A három csatolmány az két rövid és egy hosszú láb, amiből szükség esetén tépőzárral felerősítünk néhányat. A majomhoz pl. egy rövidet, középre, faroknak:

Az elefántnál a hosszú hosszában fut ormánynak, a póknál keresztben két lábnak:

Ha tudsz varrni, te is meg tudod csinálni, de szívesen közlöm egy külön posztban a pontos tutorialt - egy kommentedbe kerül. És, ha elég sokan akarjátok, megírom.

Julia Donaldson és Axel Scheffler: A majom mamája. Ford. Papp Gábor Zsigmond, Pozsonyi Pagony, 2011. A könyv ára: 1850.-

 

Egyéb életre kelt könyvek:

Különös lények - Sárkánykaland

Különös lények - Dermesztő játék Gorgókkal

Padlókönyvek - a közös mesélés öröme

Interaktív nyomtatható Tetriszkönyv Gombóckáról

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr248803412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása