ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Balkonkertészet 4.: gyümölcsöskert az erkélyen

2014. március 06. - időtetrisz

Szeretem a gyümölcsöt. Gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a szenvedélyemmel, viszont sokaknak problémát jelent, hogy a rendelkezésükre álló kis területen a zöldségféléken és fűszernövényeken túl valami kellemes gyümölcsfélének is jusson némi élettér. Ráadásul szintén gondot jelent, hogy a legtöbb gyümölcs évelő növény, és az ültetés után jó pár évvel kezd el csak teremni, mi pedig addig is csorgó nyállal nézhetjük a szépen fejlődő, ámde bennünket jól nemigen lakató növénykéinket. Mai bejegyzésünkben néhány olyan gyümölcstermővel szeretnénk megismertetni titeket, amelyek nem csak, hogy kis helyen, akár egy nagyobb cserépben is megélnek, de rövid tenyészidejük miatt egynyáriként is nagy sikerrel termeszthetőek. Ja, és még finomak is!

Bihari Balázs (Valeyrac Exotics) vendégposztja

2012.09.02. 005

A perui földicseresznye

A perui földicseresznye egy rendkívül ízletes, savanykás-édes ízű gyümölcsöt termő, eredeti élőhelyén évelő, 1-1,5 m magasra növekvő lágyszárú növény. Bőtermő, 1,5-2 cm átmérőjű bogyóit sárga lampionokba burkolva hozza. Betakarítása a vetéstől számított 3-4 hónappal kezdődik, és a megfelelő körülmények között tartva folyamatos, egy-egy növényről több száz bogyót is betakaríthatunk évente (Dél-Amerikában a termésátlaga hektáronként eléri a 20 tonnát!). Fontos tudnunk, hogy a gyümölcsöt akkor érdemes leszedni, amikor a burok már teljesen megszáradt körülötte, és sárgásbarnára színeződött.

perui földicseresznye 140113

Termesztése: Aki már termesztett paradicsomot, azt nagy meglepetés nem érheti a földicseresznyék termesztése során sem, hisz közkedvelt rokonához, a paradicsomhoz hasonlóan egyéves kultúrában termeszthetjük hazánkban, nagy biztonsággal hoz termést így is. A gyenge fagyokat még rövid ideig túléli, de fagyérzékeny, így az esetlegesen teleltetésre szánt példányokat érdemes az első fagyok előtt bevinni. Ideális tőtávolsága kb. 50-60 cm. Talajra nem igényes, de a jó vízháztartású, tápdús talaj jelenlétét meghálálja. Konténerben, nagyobb cserépben is termeszthetjük, tövenként 4-5 liter tápdús földben már jól érzi magát. A jó termésképződés érdekében rendszeres öntözést igényel.

Szaporítása: Magról szaporítjuk. A magvetés március elején esedékes a lakásban / fóliában / üvegházban jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát 1-2 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 15 fok feletti hőmérsékleten 1-3 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a talaja, és az öntözést lehetőleg alulról oldjuk meg! Kiültetése az utolsó fagyok után esedékes.

Felhasználása: Bár kiváló lekvár, befőtt, kompót is készíthető belőle, elsődleges értéke mégis friss fogyasztásában rejlik. A sérülésmentes állapotban leszedett gyümölcsök saját burkukban hagyva akár 3-4 hónapig is problémamentesen eltarthatóak, így friss, zamatos gyümölcsöt tudunk enni a tél közepén is, de piacozni is kényelmesebb vele, mint egy gyorsan romló fajtával.

 

A Wonderberry

A wonderberry egy rendkívül ízletes, mézédes, lédús, apró bogyóit gazdag fürtökben termő, 0,7 - 1 m magasra növekvő lágyszárú növény. Bőtermő, 0,5 – 0,8 cm átmérőjű mélylila bogyóit tövenként ezres nagyságrendben hozza. Betakarítása a vetéstől számított 1,5-2 hónappal kezdődik, és a megfelelő körülmények között tartva az első fagyokig folyamatos. Fontos tudnunk, hogy csak a teljesen érett, lilásfekete bogyókat szabad leszednünk, az éretlen termések (ahogy a legtöbb burgonyaféle, így pl. a paradicsom esetében is) enyhén mérgezőek.

Termesztése: Semmi mást nem igényel, mint méltán népszerű rokona, a paradicsom, sőt, bár hasonlóan, egyéves kultúrában termeszthetjük, jóval hamarabb, akár a keléstől számított 7-8 héttel már termést érlel. A gyenge fagyokat rövid ideig túléli, de fagyérzékeny. Ideális tőtávolsága kb. 50-60 cm. Talajra nem igényes, de a jó vízháztartású, tápdús talajt meghálálja. Konténerben, nagyobb cserépben is termeszthetjük, tövenként 4-5 liter tápdús földben már jól érzi magát. A jó termésképződés érdekében rendszeres öntözést igényel.

wonderberry

Szaporítása: Magról szaporítjuk. A magvetés március elején esedékes a lakásban / fóliában / üvegházban, jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát legfeljebb1-2 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 10 fok feletti hőmérsékleten 1-3 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a talaja, és az öntözést lehetőleg alulról oldjuk meg! Kiültetése az utolsó fagyok után esedékes.

Felhasználása: Nyersen is ízletes, gyakorlatilag nyár elejétől késő őszig legelhetünk róla a kertben vagy az erkélyen járva, mégis leginkább lekvárnak feldolgozva értékes gyümölcs. Mivel markánsan édes, érdemes némi citrom hozzáadásával befőzni, úgy még finomabb!

Természetesen nem csak wonderberryvel és perui földicseresznyével elégíthetjük ki gyümölcs-éhségünket a teraszon. Sikerrel termeszthetünk szamócát, kertiáfonyát, áfonyát, tomatillot, és számos más fajt és fajtát is. Hamarosan szót ejtünk majd róluk is. Addig is próbáljátok ki ezeket! Higgyétek el, megéri!

Konkrét kérdéseitekkel keressétek bátran a Valeyrac Exotics-ot facebook-oldalukra írt üzenetben, vagy a valeyrac.exotics@gmail.com emailcímen. Szívesen adnak tanácsot talaj-, edény- és növény-választásban is.

 

Korábban a balkonkertészkedésről

1. Ehető növények  termesztése balkonkertben, erkélyládában

2. Hogyan kezdjük hozzá?

3. Salátáskert az erkélyen

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr378803502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása