ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Balkonkertészet 6: Padlizsánt az erkélyre!

2014. március 20. - időtetrisz

Ha most azt kérdezném, hogy ismeritek-e a padlizsánt, a legtöbben rávágnátok, hogy igen, és nemcsak hogy határozott kép él bennetek a fent nevezett zöldségféléről, de valószínűleg elég határozottan meg tudjátok mondani azt is, hogy szeretitek-e. És ha ezek után még azt is megkérdezném, hogy milyen színű a padlizsán, az urak rávágnák, hogy lila, a hölgyek meg mindenféle részletekbe bonyolódnának a lila, a padlizsánlila, meg a püspöklila különbözőségeiről. A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb… De a jó hír az, hogy padlizsánt is lehet erkélyen nevelgetni!

Bihari Balázs vendégposztja (Valeyrac Exotics)

2012.09.02. 019

Nos, az igazság ezzel szemben az, hogy bizony, nem csak egyféle padlizsán létezik, még ha itthon általában a zöldségeseknél és a vetőmagboltokban is csak ugyanazzal a lila, tojásdad alakú változattal találkozhatunk is. Léteznek ugyanis a lilán túl fehér, zöld, sárga, piros, cirmos és csíkos, a tojásdadon kívül pedig kígyószerűen hosszúkás, tyúktojás alakú (és méretű), kerekded, és paradicsom formájú fajták is. Ráadásul a különböző fajtáknak más-más az ízük is, tehát aki esetleg nem rajong a hazánkban ismert padlizsánokért, annak érdemes kipróbálnia például a hosszú fajtákat, melyek sokkal gazdagabb ízűek, és kevésbé hajlamosak a keseredésre is!

padlizsan

Fontos azt is figyelembe vennünk, hogy nem csak különböző fajta padlizsánok léteznek, de több faj gyümölcsét is padlizsánként fogyaszthatjuk. Ráadásul mindezek kiválóan termeszthetőek Magyarországon is.

A padlizsán fagyérzékeny évelő növény, mely hazánkban egyéves kultúrában kiválóan termeszthető. Kompakt, 0,8-1,2 m magas, 60-100 cm átmérőjű bokrot fejleszt, melyen jelentős mennyiségű, dekoratív virágot, majd gyümölcsöt hoz. A termések mérete, súlya, és külleme is változatos, léteznek alig néhány dekagrammos, de akár kilós gyümölcsöt hozó fajták is.

Termesztése: Gyakorlatilag a paprikáéval megegyező nevelést igényel, a lehető legmelegebb, legnaposabb helyre ültessük, a teljes napkitettséget preferálja. Talajra nem igényes, de a jó vízháztartású, tápdús talajt meghálálja. Ideális tőtávolsága 60-80 cm. Konténerben, nagyobb cserépben is termeszthetjük, tövenként 6-8 liter tápdús földben már jól érzi magát. A jó termésképződés érdekében rendszeres öntözést igényel.

padlizsan 2

Szaporítása: Magról szaporítjuk. A magvetés március - áprilisban esedékes a lakásban / fóliában / üvegházban, jó vízgazdálkodású, laza talajba. A vetésnél itt is vegyük figyelembe a „minél kisebb a mag, annál közelebb a felszínhez” elvét, tehát legfeljebb 2-4 mm mélységbe vessük a magokat. A csírázás 15 fok feletti hőmérsékleten 2-3 hét alatt várható. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki a talaja, és az öntözést lehetőleg alulról oldjuk meg! Kiültetése az utolsó fagyok után esedékes.

Felhasználása: A padlizsán kiválóan hasznosítható grillezve, sütve, majd tovább feldolgozva salátákban, krémekben, pástétomokban, de főételként is megállja a helyét. Apró termésű Dél-Kelet-Ázsiai fajtáit többek között a thai konyha savanyítva is használja.

Jó tudni: Az ízletes padlizsán titka a konyhakertben és a piacon is, hogy soha ne a nagyméretű, túlérett padlizsánokat válasszuk, hiszen akkor már a legtöbb esetben meg vannak keseredve, és a magok is teljesen kifejlődtek a gyümölcsökben. Fogyasztásra mindig a félérett padlizsánok a legalkalmasabbak. A legegyszerűbben úgy tudjuk megállapítani, hogy még ízletes-e a padlizsán, hogy megnézzük, fényes-e még a bőre. Ha már tompa, matt árnyalatú, akkor túlérett gyümölccsel van dolgunk.

Összefoglalva a padlizsán egy sokkal változatosabb, sokrétűbben hasznosítható zöldségféle, mint ahogy eddig ismertük, mely ráadásul dísznövényként is megállja a helyét. Érdemes kísérletezni vele a kiskertünkben, de akár balkonládánkban is.

Konkrét kérdéseitekkel keressétek bátran a Valeyrac Exotics-ot facebook-oldalukra írt üzenetben, vagy a valeyrac.exotics@gmail.com emailcímen. Ha vetőmagot szeretnétek tőlük rendelni, itt találjátok a kínálatot. Szívesen adnak tanácsot talaj-, edény- és növény-választásban is.

 

Korábban a balkonkertészkedésről

1. Ehető növények  termesztése balkonkertben, erkélyládában

2. Hogyan kezdjük hozzá?

3. Salátáskert az erkélyen

4. Gyümölcsöket az erkélyre!

5. A palántanevelés módszerei

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr538803522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása