ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Bevált trükk eper, áfonya, málna több napos frissen tartására

2014. május 28. - időtetrisz

Beindult az eperszezon, nyomában a cseresznye, készülődik az áfonya, málna, aztán majd a szeder, ribizli. Az év ezen kivételes részében mindenki megpróbálja degeszre enni magát ezekből a kék-piros gyönyörűségekből − és gondolom mindenki dobott már ki elfeledett, azaz bepenészedett, megposhadt epret, áfonyát, cseresznyét a hűtőből:  pedig milyen szép, egészséges (drága) volt... Brrr, szívfájdalom. Ennek azonban nem feltétlenül kell így lennie.

raspberries-215858_1280

Ha meleg van, hiába a hűtő, netán az átválogatás, a mimóza-érzékenységű bogyós gyümölcsök  elég hamar átadják magukat az enyészetnek. Az is köztudott, hogy ha vízzel átöblítjük, megmossuk őket, akkor sokkal sérülékenyebbek lesznek, és ha lehet, még hamarabb romlásnak indulnak, mint egyébként.

 

background-2277_1920

 

Az ecetről már sokszor írtunk az Időtetriszen, és bármilyen meglepőnek tűnik, az ecet a csodaszer ebben az esetben is (korábbi áfonyás receptünket lásd itt). Mi már több nyara így vészeljük át a bogyós szezont, és eperrel, málnával, áfonyával, cseresznyével is bevált, remekül működik.

 

07_afonyas poharkrem

 

Ha ugyanis ezeket a bogyós gyümölcsöket némi átöblítés után kb. 15 percre annyi vízben hagyjuk állni, amennyi épp ellepi őket, és ebbe a vízbe néhány evőkanálnyi ecetet is löttyintünk, az ecetkezelés után ezek a konyhakendőn, papírtörlőn megszárogatott gyönyörűségek 10-12 napig is kibírják, mindenféle erjedés, penészedés nélkül. Az ecet természetesen fertőtlenít ugyanis, és elébe megy az erjedésnek, romlásnak, penésznek: fő-nye-re-mény!

Senki ne aggódjon: az ecet íze nem marad meg a gyümölcsökben. Áztatás után egyszerűen csak öntsük le róluk az áztatóvizet, és kicsit öblítsük még át őket. Fontos, hogy alaposan száradjanak meg utána, és úgy kerüljenek be a hűtőbe. Érdemes nagyobb, szélesebb tárolóba rakni őket, hogy némiképp szellősen legyenek, így biztosabb, tartósabb a hatás.

 

strawberries-278544_1920

 

Így bátran be lehet vállalni pl. akár 2-3 kiló epret is eszegetésre, ha sikerül jó áron kapni: több napig is frissen lehet tartani, és egyenesen a hűtőből elővarázsolni egy-egy kisebb adagot.

 

Szóval irány a piac, és válogassunk ennek jegyében kedvünkre!

 

granville-50423_1280

 

(A képeket, a harmadik kivételével, a Pixabayről válogattuk.)

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr48803632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ágnes Tóth 2014.05.28. 14:21:06

EZT KIPRÓBÁLOM ÉN IS!

Keményné Berhidi Katalin 2014.05.28. 16:38:29

Most vettem epret. Már csücsülnek az ecetes vízben. Időnként megfogatom, mert ugye az eper feljön a víz színére. Próba szerencse. 2-3 nap múlva visszanézek, beszámolok az eredményről.

Moni 2014.05.29. 23:40:53

poszt forrása itt: http://www.foodlushblog.com/2011/07/the-key-to-preventing-moldy-berries-vinegar.html

mimimo 2014.05.30. 07:31:31

Szia! Itt is szerepel egy leírás, és azóta olvastam még sok más helyen is — nagymamám is használta, de egy zöldségestől is hallottam korábban a Csarnokban, epervásárláskor :) Mi egy tavalyi áfonyás receptben írtunk róla először (ez a poszt most annak az aktualizálásaként született).

Keményné Berhidi Katalin 2014.05.30. 19:09:20

Köszönöm az ötletet, nem ismertem. Működik. Ma három féle gyümölcsöt vettem, így kicsit macerás volt a művelet. . Egy hátránya viszont van. Mivel a gyümölcs mosva/szárítva kerül a hűtőbe rájárunk és hamar elfogy. Még mindig jobb, mint rohadtan kidobni.

Felker Gabriella 2014.05.31. 19:54:32

Nálunk most érik az eper, és a lekvárnak valót így összegyűjtögethetem? Pár nap alatt jön össze 2-2,5 kg amit már érdemes befőzni.

mimimo 2014.06.01. 09:30:37

Gabriella, ez jó kérdés: ezt mi mindig csak a nyersen megenni szánt gyümölcsre használtuk -- ha te bátran mégis kipróbálnád a lekvárfőzést, kérlek írd meg nekünk is, hogy működött-e?

Adrien Keszthelyi 2016.05.27. 11:27:28

Hány százalékos ecetet használtok ehhez? Almaecettel is működik szerintetek? Köszi!
süti beállítások módosítása