ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Zsírkréta zsírkrétából avagy hogy használjuk újra a nagyon régi krétadarabokat

2014. augusztus 06. - időtetrisz

Szép kis adag zsírkrétát kaptunk néhány éve, amár akkor sem voltak újak, frissek, de amikor a napokban előkerültek, nekem nagyon nem tetszett már: ragadós, koszos darabok, amik már nem úgy fognak és hozzájuk érni sem valami nagy élmény. Rémlett, hogy olvasztható és újraformázható.

zsirkreta

Innen már csak be kellett írni a keresőbe, hogy crayon recycling és dőltek a találatok, szinte kivétel nélkül ugyanúgy: olvasszuk fel, öntsük formába, hagyjuk dermedni. Nagyjából tényleg ennyi, de azért néhány apróságot még megosztok, ami a tapasztalatból adódott.

Ezek a krétadarabok, amikből készültek a dinók. Azért is mutatom, mert kiderült, nem érdemes kidobni, szép és használható új darabokat lehet belőlük sütni, tulajdonképp.

regi_zsirkreta

 

Az olvasztásnál kétféleképp lehet megoldani a formázást: lehet rögtön a szilikonba tenni a zsírkrétát, viszont csak olyanba, ami biztosan hőálló (pl. az ikeás halacska és szivforma nem lesz jó, azok csak a jeget birják) vagy üvegben olvasztani és amikor már kevésbé forró, akkor formákba önteni

Ez a dinós forma a Gasztroshopból van, Silikomart típusú, fagyasztani és sütni is lehet benne.

 

magashofokotallo_szilikon

 

Kb. így érdemes megpakolni a formákat: minél jobban kitölteni, aztán amikor már megolvadtak a darabok, jól látszik, kell-e még, hogy kitöltse a kis formákat.

 

szilikonforma_zsirkretadarabok

 

A forma és a sütőlap közé nem árt sütőpapírt tenni, inkább a papír legyen zsírkrétáns, a sütőlapról finoman szólva nehéz lekapirgálni.

 

szilikonforma_sutopapiron

 

Ilyen kis sejtelmes látvány a sok megolvadt kréta. Pár perc elég, 150-180 fokon viszonylag hamar folyós állapotba kerül.

 

megolvadt_zsirkreta

 

Ha megvárjuk, míg rendesen megdermed, akkor a vékony részeknél sem törik majd a kréta. Mérettől függ persze, ezek a pici dinók max. egy óra alatt kihűltek.

Ilyenek a kész darabok:

IMGP5246

 

A folyamat egészében csodaszép: adott az sok zsírkrétadarab, rondán, koszosan, majd jön a teljes újjászületés: kis csillogó vagy matt, imádnivaló kis színes haverok készülnek.

 

dino

 

Személyes, apró ajándéknak is használható, ha van olyan formánk, ami az ünnepeltnek nagy kedvence és persze az új zsírkrétából talán még szebb darabok jönnek ki. A szórakozás, kísérletezés része, hogy mikor és hová érdemes más színű krétát tenni a megfelelő cirmosság, szivárványszín elérése érdekében. És persze az elrontot darabok bármikor újraolvaszthatók.

Ha valaki tud szupertuti lelőhelyet ajánlani formák ügyében, kommentben leírná?

 

zsirkreta

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr378803716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Diána Benkő 2014.08.07. 15:07:27

Taobao.com -on van egy csomó szilikon forma :) csak be kell írni a keresőbe angolul mit keresel

Anna Csetneki 2014.08.11. 07:53:37

A cukraszdiszkont Szegeden... Postának is! :) Az ötletet megcsinálom az osztályommal. :D Köszönöm!

lino 2014.08.26. 19:38:03

Ebay-ről rengeteget lehet választani, 2 usd alatt, ingyenes szállítással. Beírtam a keresőbe: silicon mould, majd kijelöltem a buy it now opciót és a free shipping-et, majd a Price + Shipping lowest first keresési feltételeknél találtam meg a legolcsóbb formákat - hacsak nincs kedved licitálni, hogy hátha hozzájutsz még olcsóbban:)
süti beállítások módosítása