ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A világ legegyszerűbb arctonikja

2015. január 21. - időtetrisz

A világ legegyszerűbb sminklemosója után most megmutatjuk a világ legegyszerűbb arctonikját. A lelket nyugtató és kiegyensúlyozó, érzéki rózsa a keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga, itt az Időtetriszen találkozhattatok már vele rózsavízként a házilag készíthető mandulamarcipán kapcsán. Hogy mennyi kajába passzol, azt itt is láthatjátok, de mi most leginkább a bőrre gyakorolt áldásos hatásait taglalnánk.

Mit ad a bőrünknek?

A rózsa az Ayurvedikus szépségápolás egyik közkedvelt alapanyaga. Számos ázsiai kultúrában vallási szertartások hasznos kelléke, nem mellesleg parfümök és illatszerek adalékanyaga is. A rózsavíz a rózsaolajból készülő parfüm előállításának folyamán keletkező melléktermék.

rose-186452_640

Az arcbőrön használva a rózsavíz tisztító hatású arclemosó. Mindenféle vegyi anyagoktól mentes, illata idézi a rózsalugasok illatát. Tökéletesen eltávolítja a bőrről a napi szennyeződéseket, a zsíros lerakódásokat, tonizálja és üdévé teszi a bőrt. Hatásos az arcbőr öregedésének késleltetésében is, mert simává varázsolja az arcbőrt, csökkenti a ráncok mélységét. Mindenféle bőrtípusra használható lemosónak, kifejezetten jót tesz az érzékeny, kipirosodásra hajlamos bőrnek. Nyugtat, tonizál, nem szárítja a bőrt. A rózsát használják még érzelmileg, mentálisan túlterhelt emberek nyugtató terápiájában, például szorongásra. Az sem véletlen, hogy a szülést, babavárást támogató olajkeverékek egyik állandó összetevője  a rózsa, akár olajként, akár vízként.

Az élelmiszerboltokban kapható étkezési rózsavíz is megfelelő lehet erre a célra, nekem például most ilyen van, de érdemes egy kicsit többetkiadni érte (tényleg nem sokat).

DSC_0209

Nekem most ilyen van.

Körülbelül 50 ml tiszta, bio damaszkuszi rózsavizet 900 Ft körül lehet kapni. 

Néhány érdekesség: 

  • esszenciális vitaminokat, flavonoidok (B3, C, D, E) és cinket tartalmaz
  • teaként fogyasztva húgyúti fertőzések, gyomorproblémák kezelésére ajánlják
  • hajápolásban is alkalmazható: jó hajkondícionáló szer, csökkenti a fejbőrön lévő gyulladást, közben növeli a fejbőr vérellátását, serkentheti a hajnövekedést is
  • szemápolásra: gyulladt, fáradt, égő, száraz szemre is remekül alkalmazható. Cseppentsünk a szemünkbe a rózsavízből (2-3 csepp elég), ezt követően tartsuk csukva a szemünket pár percig.

Forrás: ygoy.com, Gyógyító növények, Ayurvedika

Amint lehet, jövünk a rózsavíz receptjével! Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr498803912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása