Hogy csokiból legjobb a minél sötétebb/kakaósabb, ma már szinte az óvódások is tudják, még ha gombócartúrszerűen nem is különösebben válogatósak ezen a téren. Ha otthon, magunk készítjük, akkor sk állíthatjuk be az arányokat, tetszés szerint variálhatjuk az ízét, és a lehető legjobban eltolhatjuk az „egészséges édesség”-koncepció felé. Attól pedig, hogy ráadásul sütés vagy főzés nélkül, 15-20 percnél nem tart tovább összedobni, egészen ellenállhatatlan lesz a vállalkozás. Amikor először készült, kb. ez volt a reakció, óriásira kerekedett mangaszemekkel: „Anyaaaa, ilyet tényleg mi is tudunk csinálni itthon?”
Alapanyagként most őrölt mandulát (piacon a legolcsóbb, de Aldiban sem rossz az ára) és kakaót használtam, de ebben a receptben, akárcsak a lepényében, a variálhatóság az igazán izgalmas. Mi csináltuk már kókuszreszelékkel + kakaóval, sőt a kakaót el is lehet hagyni, és csak kókusszal, vagy csak őrölt mákkal (illetve egyéb olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, napraforgómaggal) dolgozni – előttünk az ősz és a tél, hogy sorra vegyünk néhányat. Az arányok kb. így alakulnak, de fílingre megy, a lényeg, hogy a két ragasztóanyag összefogja a száraz porokat:
Hozzávalók
75 g őrölt mandula / vagy kókuszreszelék / vagy őrölt mogyoró / mák, stb.
25 g kakaópor (el is hagyható)
2-3 ek kókuszzsír
2-3 ek méz
Az egész mindössze pár perc, tovább tart leírni, mint megcsinálni: a két port összevegyítjük (tehetünk bele egy egészen pindurka sót is, hogy az édes ízt előtérbe tolja, és őrölt vaníliát, vagy csipetnyi fahéjat is). A kókuszzsírt érdemes kicsit felmelegíteni (én egyszerűen forró vízbe rakom az üveget), mert folyékonyan gyorsabban megy a vegyülés. Végül a méz (ha kakaót is használunk, akkor meglepően kevés méz is elég, mert a kakaó markáns íze elviszi a balhét). Én most megtoldottam egy kevés mazsolával is. Benyomkodom a masszát egy laposabb műanyagedénybe, és 15 percre bedugom a mélyhűtőbe, hogy a kókuszzsír elvégezze a dolgát.
Ezután lehet kockázni, formákat kiszúrni, vagy ha kezd olvadozni, golyókat gyúrni (finoman jelezvén, hogy mekkora egy ajánlott „fogyasztási egység”), és mehet vissza, most már a hűtőbe.
Majszolgatni egyébként nem csak önmagában lehet, nyáron nálunk nagyon menő volt a „Sztracsatellás joghurt” nevű fenomén, amihez enyhén mézes joghurtba morzsoltunk-kavartunk 1-2 csokikockát. Alkossatok tovább!
Témába vágó posztok Gyors, de nem junk ételek Házi, expressz Túró Rudi pohárban