Ez a lepény akkor lehet életeket mentő, amikor például vasárnap estére elfogy az ebéd, a kenyér, a tej, a vaj, a sajt, stb. ... de némi zöldség, tojás és tejföl még ott kuksol a hűtőben, illetve liszt a kamrapolcon. De akkor is jól jöhet, ha egy órán belül vendégek érkeznek, és különösebb felhajtás nélküli barátságos, meleg fogadtatásban szeretnénk részesíteni őket.
|
Egyszerű, gyors, olcsó, kiadós lepény |
Mindettől függetlenül ebédnek is beválhat, vagy leves utáni második fogásnak -- ki hogyan szokta ezeket számolni. Az alaprecept egyszerűségén, a kevés hozzávalón (3 komponens) és a gyorsaságon kívül (kb. 15 percnyi előkészület és 30-40 percnyi sütési idő, tűzhelye válogatja) az a nagy erénye, hogy amolyan mindent-bele fajta: a rendelkezésre álló készletektől, maradékoktól függően lehet belőle:
nagyon gazdag zöldséges-húsos főétel (1),
zamatos vegakaja (2), illetve akár
édes-gyümölcsös süti is (3).
Itthon most éppen paradicsom, póré és feta volt, így ez került az alapra. De készítettük már gombásan, répásan, sonkával, hallal vagy körtésen, szilvásan, almásan, barackosan, a legkülönfélébb fűszerekkel (curry, petrezselyem, fahéj, stb.) ízesítve a megfelelő hozzávalókat.
|
Pofonegyszerű, három hozzávalóból |
A pofonegyszerű eljárás tehát a következő:
3 tojást
15-20 dkg lisztet
1 nagy dobozos tejfölt (450g)
sűrűbb, de azért lágy állagú masszára törekedve összekavarunk, sózunk-borsozunk. (A tejföl egy részét joghurt is kiválthatja, ha csak az van otthon.) Én a legvégén bele szoktam kavarni néhány csipet sütőport is, ettől könnyedebb, levegősebb lesz a végeredmény, de enélkül is szépen átsül. Ezúttal tehát kiolajoztunk (olíva) egy nagyobb, lapos zománcos tepsit, az alapmasszába belekavartuk a fetát meg néhány bazsalikomlevelet, majd az egészet beleöntöttük a tepsibe. Belenyomkodva rákerültek a póré- és paradicsomkarikák, ezután pedig az előmelegített sütőben kb. 35 percig sütöttük, közepes lángon. Érdemes nézegetni közben, de akkor jó, amikor halványbarnára sül a teteje.
|
Frissen sült lepény, kockákra vágva |
Ajánlott, de néha nehezen kivitelezhető kivárni, hogy kicsit kihűljön: könnyebb szeletelni, és jobban összeállnak az ízek. Ebből az adagból egyébként két felnőtt és két gyerek úgy lakott jól, hogy még másnap reggelire is maradt néhány kocka, igaz, valami gyors saláta is készült mellé összereszelt répából, retekből, karalábéból -- szintén a maradékok feldolgozásának jegyében.
Vendégvárónak dupla adagból, nagyobb tepsiben készíteném.
Ha kipróbáljátok, írjatok meg, hogy sikerült?
Gyors, de nem junk sorozatunk folyamatosan frissül.