ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Gyors de nem junk 10#: Expressz házi Túró Rudi – pohárban

2012. november 09. - időtetrisz

Gyakorló szülők már egy ideje valószínűleg nem ringatják magukat abban a kellemes tévhitben, hogy a Túró Rudi az egyik legegészségesebb édesség, amit a gyerek kezébe adhatnak. Persze a pöttyös papír, a roppanós csokiburok, a puha túrókrém, a kézreálló rúdforma egyfelől nagyon izgivé, könnyen használhatóvá teszi, másfelől a túró miatt hajlamosak vagyunk bedőlni, hogy mennyi hasznos tápanyag. Elég kiolvasni a csomagolást, de több Rudi-teszt is kilyukadt már oda, hogy dehogy: az egyik, csak az élvezeti értékekkel foglalkozó körkép sem talált minden rendben, a másik pedig az összetétellel kapcsolatos komoly problémákra világított rá a hazai kínálat szemlézésekor.

08 hazi turo rudi

Persze itt most nem a házilag előállítható Túró Rudi receptje következik, bár nem tagadás, egy időben azt is megpróbáltuk, még papírt is pöttyöztünk hozzá. Az elkészítési és a fogyasztási idő drasztikus aránytalanságáról most nem szeretnék értekezni, hiszen itt most a gyors megoldások keresése a tét, maradjunk annyiban, hogy jó móka volt – egyszer.
01 hazi turo rudi
 

Egy később újra fellángoló TúRóruditakarok-rohamot követően (egyébként végül megkapta – az oviban, uzsonnára) kezdtem valami kevésbé kacifántos, olvasztás-hűtés-dermesztés nélküli, és ha lehet, netán-még-egészséges-is verzión agyalni. Így született meg a nem Pöttyös, nem Kockás, ellenben Csíkos Házi Túró Rudi receptje. Igaz, hogy nem lehet kézbe venni, pohárban van, és kell egy kanál hozzá, de ezzel valahogy nincs fennakadás, sőt. A végeredménnyel és a hozzá vezető úttal is maradéktalanul elégedett vagyok, mert, óhajaink szerint: nevetségesen egyszerű, gyors, kevés hozzávalóból készül, cukor-, tejszín-, és egyéb adalékanyagmentes, ráadásképpen pedig őrülten finom – ha valami, akkor ez abszolút addiktív.

 

04 hazi turo rudi
 

Hozzávalók

(3 személyre és kb. – az arányokat mindenki finomítsa tovább maga)

250 g natúr, sűrű, krémes állagú túró
4-5 kisebb érettebb banán
4 evőkanál cukrozatlan, nyers kakaópor

egy kevés (gabona)tej

És 10 szabad perc, meg egy botmixer: először a túrót 2 banánnal, és egy kevés tejjel :

05 hazi turo rudi
 

Majd a maradék banánt egy másik tálban villával összetörni, a könnyebb mixelés kedvéért kevéske tejjel, majd kakaóval összekeverni, végül botmixerrel összedolgozni. Másodpercek alatt ilyen pudingos állagot vesz fel:

 

07 hazi turo rudi
 

Az egész receptben némi kézügyességet csak a rétegezés igényelhet, de lehet persze mindössze 2 határozott emeletben is gondolkodni.

 

09 hazi turo rudi
 

És mit kapunk? A banán mást hoz ki a túrókrémből és mást a kakaóból: a krémes túró selymesebb, de továbbra is sűrű lesz, a banán és a kakaó pedig egyszerűen csodát művelnek egymással, ez maga a mély, lágy, de nem gejl, kicsit csöppenősebb, könnyed, aromás csokikrém. A kettő együtt pedig éppen annyira ellensúlyozza egymást, amennyire szükséges, kanalazás közben hol az egyik, hol a másik íz és halmazállapot bukkan fel, illetve bomlik egymásba: hígabb és sűrűbb, fekete és fehér, háttér és előtér, visszafogott és markáns, jin és jang, jaj és jaj stb. stb. (Mindehhez fontos, hogy göröngyös állagú túróval nem fog ilyen jól működni, én az aldi/lidl-féle sovány, dobozos „speisequark”-féle krémtúróval dolgoztam.)

Nos, vannak, akiknek nem a részek, hanem maga az egész a fontosabb:

 

03 hazi turo rudi
 

És vannak, akik elegánsan haladnak, emeletről, emeletre:

 

02 hazi turo rudi
 

De végül mindenki ugyanoda szokott kilyukadni: Anya. Csíkos. Megint.

 

További egészséges édességek Házi mogyoróvajas csokikrém Villámgyors sk csoki Puha keksz, két hozzávalóból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr618802560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.12.14. 00:58:25

Krémes állagú túrót hol lőttetek?

mimimo 2012.12.14. 03:47:58

*speisequark* néven, aldi, liedl. de a magyar *krémes túró* megnevezésű cucc is jó lehet

Melitta Szabóné Tóka 2014.08.07. 18:16:11

Mennyei!!!!!!! :) :) :)

mimimo 2014.08.08. 10:50:34

Hurrá :)
süti beállítások módosítása