ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Egyik fülemen be...- játék a hangok irányával

2013. január 04. - időtetrisz

Pontosabban: egérúrfi honnan tudta, hogy honnan cincogott az egérlány? Kérdezte a négyéves kislányom, mielőtt lecsukódtak volna a szemei az esti mese után. Alig vártam, hogy ki se nyitódjanak aznapra, kicsit utánaolvasgattam, és másnap játszottunk is. Hogy megtudjuk, hogy honnan tudjuk. És hogy be tudjuk-e csapni.

http://www.anatomyatlases.org/atlasofanatomy/plate31/11lablopened.shtml
A fülügy nálunk úgyis alapkérdés, a takony útjáról, a dobhártyáról, szájüreg és orrüreg kapcsolatáról korán volt kénytelen a kislányom tájékozódni. (Arcüregátmosásról például itt olvashatsz, a fülmelegítő sapka elkészítéséről pedig itt.)
De arról, hogy honnan tudjuk, hogy honnan jön a hang, még nem esett szó.
Kérdés tehát, hogy honnan tudta az egérfiú azon a fűvel-virággal-gazzal teli mezőn, hogy hol ciccentette el magát az egérlány.
Beöltöztünk egérlánynak és egérfiúnak. (Ez nem a kísérlet része, de a meséről nem lehetett leszakadni.)
Az egérfiú megállt a szoba közepén, bekötöttük a szemét, és forgott egy kicsit, épp csak, hogy elveszítse a tájékozódási képességét. Addig az egérlány elhelyezkedett valahol a szobában, az egérfiú körül. Aztán tapsolt egyet (elciccentette magát). Az egérfiú a hang irányába mutatott. Ellenőriztük: természetesen pontosan meg tudta mondani, hol az egérlány. Megismételtük ugyanezt kétszer.
Majd jött a trükk: ugyanazt tettük, mint eddig, de az egérfiú befogta az egyik fülét jó erősen. Az eredmény: az egérfiú viccesen más irányba mutat, nem tudja megállapítani a hang forrását.
A válasz tehát: azért tudjuk, hogy honnan jön a hang, mert két fülünk van.
Érdeklődés esetén a kísérletet tovább lehet spilázni: egérfiúnak nincs befogva a füle, és pontosan előtte vagy mögötte adjuk ki a hangot: és láss csodát, nem fogja tudni biztosan megállapítani, hol van az egérlány.

Magyarázat: az agyunk két adatból rakja össze az információt a hang irányára vonatkozóan. A hangerőből illetve a hang érkezésének idejéből. Mivel a két fülhöz ugyanaz a hang más-más erősséggel és időben érkezik, a különbségekből kiszámítja, hogy hol a hangforrás. Ha az egyik fül be van fogva, nincs mihez hasonlítani a beérkezett egyetlen információt. Ha pontosan ugyanolyan távolságra van a két fültől a hangforrás, akkor szintén nincs támpont a pontos meghatározáshoz.

Jó mulatást.

Témába vág: A hetvenkedő nyúl esete - játék bent Arcok a fiókból

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr178802722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása