Meleg van. Délután. Itthon vagyunk. A házi, 2-3 hozzávalóból készülő „fagyi”, és a hűsítő finomságok sorozat további darabjainak receptje még fejlesztés alatt. Az almát unjuk, az igazi eper még sehol. Jó lenne valami hideg, hűsítő. Arra, hogy ilyenkor fagyi helyett mi legyen, egy egyszerű ötlet következik, talán már ki is próbáltátok. Ha nem, akkor ne hagyjátok ki, hátha bejön – itt az ötévesek körében zajos sikert aratott. Édes, hideg, természetes, pofonegyszerű: fagyasztott gyümölcs.
Én már korábban is ajánlgattam a fagyasztott gyümölcsöket itthon, de sem a meggy, sem a ribizli nem találtatott elég édesnek, az eper túl nagy volt, az áfonya pedig fagyasztva jellegtelen. A jó szőlőnek sincs még idénye, de elcsábultunk, így két kisebb, különböző színű fürt bekerült a hűtőbe.Aztán a fagyasztóba.
Először persze megmostuk, és kiválogattuk a szemeket. Érdemes a kisebbeket fagyasztani, a gyerekek könnyebben meg tudnak birkózni velük, és hamarabb is olvadnak. Az íze, állaga pedig meglepően kellemes: elsőre a jeget érezni, de nem fagy kőkeményre, szopogatás közben pedig fokozatosan bújik elő az édes íz.
Mindebben még az a jó, hogy ha nagyobb mennyiségű szőlő készülne esetleg éppen ránk romlani, akkor is be lehet vetni: egyszerűen be kell dobni egy részét a fagyasztóba. Ha pedig úgy hozza az alkalom, jégkockaként be lehet vetni, limonádékba, gyümölcslevekbe, vagy csak úgy, egy pohár vízbe beleengedve.
Ti próbáltatok már ilyet? Milyen egyéb gyümölccsel lenne érdemes még kísérletezni?