ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Fagyi helyett hűsítő finomságok #1: Édes, hideg bogyók

2013. április 24. - időtetrisz

Meleg van. Délután. Itthon vagyunk. A házi, 2-3 hozzávalóból készülő „fagyi”, és a hűsítő finomságok sorozat további darabjainak receptje még fejlesztés alatt. Az almát unjuk, az igazi eper még sehol. Jó lenne valami hideg, hűsítő. Arra, hogy ilyenkor fagyi helyett mi legyen, egy egyszerű ötlet következik, talán már ki is próbáltátok. Ha nem, akkor ne hagyjátok ki, hátha bejön itt az ötévesek körében zajos sikert aratott. Édes, hideg, természetes, pofonegyszerű: fagyasztott gyümölcs.

Én már korábban is ajánlgattam a fagyasztott gyümölcsöket itthon, de sem a meggy, sem a ribizli nem találtatott elég édesnek, az eper túl nagy volt, az áfonya pedig fagyasztva jellegtelen. A jó szőlőnek sincs még idénye, de elcsábultunk, így két kisebb, különböző színű fürt bekerült a hűtőbe.
Aztán a fagyasztóba.

Először persze megmostuk, és kiválogattuk a szemeket. Érdemes a kisebbeket fagyasztani, a gyerekek könnyebben meg tudnak birkózni velük, és hamarabb is olvadnak. Az íze, állaga pedig meglepően kellemes: elsőre a jeget érezni, de nem fagy kőkeményre, szopogatás közben pedig fokozatosan bújik elő az édes íz.

A lányok cukorkának keresztelték, és annyiban jó is a körülírás, hogy ilyen állapotban nem lehet olyan sebességgel enni a szőlőt, ahogy nyersen szokták: szép lassan fogytak a szőlőszemek, a naponta többszöri fagyasztónyitogatás kíséretében – ezt a fázist sajnos nem lehet kiküszöbölni. Egyébként a vörös szemek népszerűbbek voltak, ez a szőlő eredetileg is édesebb.
Mindebben még az a jó, hogy ha nagyobb mennyiségű szőlő készülne esetleg éppen ránk romlani, akkor is be lehet vetni: egyszerűen be kell dobni egy részét a fagyasztóba. Ha pedig úgy hozza az alkalom, jégkockaként be lehet vetni, limonádékba, gyümölcslevekbe, vagy csak úgy, egy pohár vízbe beleengedve.

Ti próbáltatok már ilyet? Milyen egyéb gyümölccsel lenne érdemes még kísérletezni?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr348802964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anita 2013.04.24. 11:02:00

Tök jó!Én az olasz kaják című Jamie Oliver könyvben olvastam, hogy mogyorós tejcsokihoz fagyasztott szőlőszemek dukálnak :).A kipróbálásig még nem jutottam, de ezek után mindenképpen!Mi DV fagyiját nyomjuk állandóan: http://dolcevitablog.hu/2008/06/jegkrem-gyumolcsbol-2/

Anita 2013.04.24. 11:04:24

Tavaly előtt a kisfiam nem ette meg a málnát, mert túl puhának találta. Akkor fagyasztottam csak neki málnaszemeket, és úgy már nagyon ízlett neki.Aztán tavalyra kinőtte és megette simán is.

Anonymous 2013.04.24. 12:49:56

Nálunk mindig vannak fagyasztott gyümölcsök, igaz mi csak a felesleget tesszük el és télen, kiolvasztva fogyasztjuk. Ennek a negatívuma, hogy az eper, málna és társaik teljesen megpuhulnak, összeesnek mire kiolvadnak, viszont tavaly óta van fekete szedrünk is, ami kiolvadva is tökéletesen megtartja az állagát :DHirtelen még eszembe jutott a piszke, gondolom az is hasonlóan működik, mint a szőlő.Egyébként bár még nem teszteltem, elvileg a banánból lehet úgy fagyit készíteni, hogy elkarikázod, lefagyasztod, majd krémesre turmixolod :)

lapappilon 2013.04.24. 13:45:58

szia!évek óta a ribizlit fagyasztom, kisfiam imádja.nálunk működik...plusz a málna-eper típusú gyümölcsöket pudinggal, tejberizzsel igazán feldobható, szóval, személy szerint epret és málnát és stb ugyanúgy elteszek mélyhűtőbe-annak ellenére hogy összeesik, ja és turmixokba is használom.....

mimimo 2013.04.24. 21:02:10

remek tippek, köszi lányok! fagyott málna a forró vaníliapudingban, gyerekkori gasztronómiai élményeim netovábbja... én még az érett körtén, szilván gondolkodom (kis kockákra vágva fagyasztani), de majd ha jön az idény, kipróbáljuk. a banán pedig igazi jolly joker, hamarosan jön a poszt fagyi-témában...

Piry Anikó 2013.04.25. 17:42:39

én a szedret szeretem fagyasztva, és nem is fagy olyan nagyon keményre.
süti beállítások módosítása