ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Retró házi befőttcímkézési módszer

2013. július 05. - időtetrisz

A befőzési szezon mindig előhozza a háztartási üvegcímkézés témáját, idén és tavaly is előkerült itt az Időtetriszen: egyfelől a makacs bolti címkék eltávolításának örökzöld témájának, másfelől pedig egy ingyenesen elérhető befőttcímkéző program, illetve annak egyéb felhasználása formájában. Az alábbi módszert eredetileg nem erre találták ki, de gyors, stílusos, és jól alkalmazható befőttes- és fűszeres üvegekre is, azon túl, hogy a megnevezés megjelenítésével együtt retró beütést is kapnak az üvegeink, illetve a betűkkel ismerkedő kiskorúak is élvezettel fognak segíteni.

Hosszú története van annak, hogy hogyan és miért lett nekünk egy ilyen feliratokat gyártani képes micsodánk, és sokáig nem is használtuk csak az eredeti célra. Nemrég azonban rákaptunk, és egyre gyakrabban kerül elő a „dimós doboz”. A kedvenc Enterprise csillaghajómra emlékeztető, DYMO márkanevű, és „szalagnyomtató” avagy „betűnyomógép” műfajmegjelölésű kütyü így néz ki:
Nekünk egy ilyen mechanikus, a kézi nyomóerőre komolyan építő változatunk van, de ahogy látom több tucatnyi változata létezik. A hazai márkakereskedésben online 2500 forint körüli áron kapható ez a tárcsás változat, és most éppen hasonló árfekvésű az elektromos rokona is, illetve ugyanitt, vagy egyéb papír- és írószerboltokban érdemes beszerezni a hozzátartozó, különböző színű szalagokat is.
Beruházni azért érdemes rá, mert ez a hordozható kis nyomda vicces, hasznos és praktikus, a befőttek, fűszeresüvegek, vagy házi gyártású krémek, keverékek felcímkézésén túl füzetcímkéket és mindenféle ideiglenes avagy épphogy tartósnak szánt feliratokat lehet vele gyártani különböző felületekre (nálunk egyébként épp a betűk iránti érdeklődés miatt került elő).
A használata magától értetődő: betűválasztás, nyomás, stb. Fontos lehet előre számolni azzal, hogy üvegeken jobban fekszik, mint például műanyagflakonokon, melyek használat, nyomás közben behorpadhatnak. Mindig száraz, jól megtisztított felületre ragasszuk
A címkék tartósak, sima felületre erősen tapadnak, mindezzel együtt nem nehéz levenni őket.
Valakinek van ilyen kütyüje otthon? Mire szoktátok még használni? Szívesen vesszük, ha hozzászólásban leírjátok...

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr968803152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inga 2013.07.06. 18:01:43

ehhez külön kell papírt venni?én a tchibonál vettem tekercses ragasztószalagot,azzal címkézem a lekvárokat, befőtteket

mimimo 2013.07.07. 15:43:50

igen, a különféle színű tekercsek külön kaphatóak (lásd sorrendben a 3. fotót). így tartósabbak a feliratok -- én a konyhában, fürdőszobában is használom, saját készítésű kencék, kutyulmányok, vagy üvegben, dobozban tárolt tartós élelmiszerek felcímkézéséhez.
süti beállítások módosítása