ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A bolti címke eltávolítása befőttesüvegekről, vegyszermentesen

2013. május 08. - időtetrisz

Nyakunkon a befőző-szezon – de csak úgy, sportból vagy környezetvédelmi, netán esztétikai okokból is jó érzés a befőttesüveget/bármilyen üveget tisztára mosva eltenni. Ha könnyen lejön a címke, nyert ügyünk van. A valóság persze mindig más: nyilván mindenkinek megvan az a néhány gyötrelemmel teli alkalom, amikor az atombiztos ragasztóval rögzített címkét próbálja lekönyörögni az üvegekről forró vizes áztatással, súrolószerekkel, késsel, pengével, ráolvasással, vagy bármi egyébbel. Ez itt egy pofonegyszerű, paszta-állagú súroló, amit egy időtetriszező bármikor elő tud állítani, mert csak két dolog kell hozzá: szódabikarbóna és növényi olaj.

 

befőttcímke eltávolítása vegyszermentes házilag készült pasztával

Az ötlet a Spoonful-ról való (goo remover az angol kifejezés erre a kencére, fele királyságom a frappáns magyar megfelelő kitalálójának). Sokan ajánlják még az ecetes sikálást is, az viszont ecetszagú és sokan nem bírják ezt az elég erős szagot, ezért is kellett másik lehetőség.

Szóval adott egy makacs címke, amit képtelenség letépni:

Keverjünk össze szódabikarbónát és valamilyen növényi olajat (ez itt olívaolaj) kb. 2:1 arányban:
Nagyjából ilyen pasztát kapunk:
Egy pillanatra érdemes forró víz alá tartani a maradék címkés részt, majd kb. másfél perc szivacsos súrolással lejön minden ragacs és papírdarab. Íme az eredmény:
Befőzésre fel! Te hogy szoktad leszedni a makacs címkéket?
Témába vág

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr658803008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimimo 2013.06.26. 22:40:22

volt egy régi, csini, műanyag üvegem, nem volt szívem eldobni, de reménytelen volt levakarni róla a gyári címkét (de most tényleg: valaki meg tudja mondani, h. minek kell az ilyesmit atombiztosan odaragasztani???). most sikerült: ez a trutyi azt is levette. köszi, köszi, köszi!

Anonymous 2013.07.17. 15:08:06

Még az ablakkeretre száradt purhabot is leszedte! :) Köszi!

vera 2013.10.08. 15:14:17

Ma próbáltam ki. De rég vártam erre a receptre! Köszi! :)

Annamária Kosztyu 2014.05.18. 14:23:29

Köszi a receptet! Hamarosan kipróbáljuk. A bébiételes üvegeket újra meg szoktam tölteni saját készítésű étellel és így jöttem rá hogy ha forró vízbe áztatom könnyedén lejön a címke. Eddig az összes üvegemet kb fèl órára forró vízbe áztatás után könnyedén le tudtam mosni, a ragacsot is. De nagyon örülök ennek a gyors és öko receptnek. Napraforgó olaj is használható?

sugarcandy 2014.05.18. 14:30:29

Kedves Annamária, igazán szerencsés vagy, akad rendesen nehéz eset, bár a bébiételeknél nekem sem volt gondom. Bármilyen növényi olajjal jó lesz. üdv. sugarcandy

Vassné Lucz Klára 2014.05.18. 19:54:53

denatszesz leviszi a ragacsot

Éva Tóth 2014.09.09. 15:42:51

Babaolaj. A bevizezett címkét bekenjük vele, kicsit áll és dörzsis szivaccsal nyom nélkül és könnyen lejön. Nem csak üvegről, hanem műanyag és fémtárgyakról is.

Timmy Sebestyén 2015.04.19. 10:04:46

K Ö S Z Ö N Ö M!!!! már jó ideje szenvedek! :D végre elkészülhet a cukortartóm!
süti beállítások módosítása