ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A legjobb napvédő krémek

2012. június 28. - időtetrisz

A napvédő krémek drágák, de ettől még nem jó minőségűek. Sajnos a márkásnak mondott (valójában vacak minőségű) darabok összetételi listáját is jobb átböngészni, mert előfordulhat, hogy többet ártanak, mint használnak....kémiai fényvédőket, veszélyesnek tartott szintetikus összetevőket tartalmaznak.

Minőségi termékből kevés van, és amióta egy 2009-es EU-s rendelet miatt két cég (Dr. Hauschka, Weleda) is kivonult a naptej piacról, még kevesebb. Az előző posztban csináltam egy naptejet házilag, de gondoltam, nem mindenkinek van kedve kotyvasztani, ezért összetétel alapján összeszedtem néhány megbízható terméket, főleg a gyerekekre gondolva. Mindegyik minőségi natúrkozmetikum, pusztán fizikai és nem kémiai fényvédőket tartalmaznak. Mi a különbség a kettő között?

forrás: sxc.hu


A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, a bőrön fejtik ki hatásukat, elnyelik, illetve visszaverik a káros sugárzást (cink-oxid, titán-dioxid segítségével). A kémiai fényvédők ezzel ellentétben beszívódnak, és ott ki tudja mit csinálnak (ezért van az, hogy bekenés után kb. fél órával lehet napra menni velük), többségük hatással lehet a hormonrendszerre és allergizálhat. Ez egyrészt Markovics Vera, a Tudatos Vásárlók Egyesülete szakértő kozmetikusának blogjában olvasható sok hasznos tudnivaló mellett, az alábbi listát is tőle kölcsönzöm, segítségképp:


Ha ezekből a kémiai fényvédőből egyet is találsz az összetevők között, inkább keress egy másikat:

Octyl (Ethylhexyl)-Methoxycinnamate (4-MBC),

Homosalate (HMS) – allergizálhat és állítólag hormonhatású

Octyl- Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA)

Benzophenon-3 (Oxybenzon) – erősen allergizálhat

Octorylene –  szintén van hormonhatása

És íme az ajánlatom:


1. Lavera baba-gyerek SPF 30, 75 ml, 3120 Ft
Ezt még nem használtam, más Lavera napozót és napozás utáni terméket viszont igen, nekem nagyon bejött, az illata is olyan finom. Beszerezhető: BioBolt, de sok bioboltban is kapható.

2. Sante Soleil napozó gyerekek részére, 75 ml, 3095 Ft
Sampont, arcradírt próbáltam ebből a márkából, megbízható.
Beszerezhető: NetBio, de sok bioboltban is kapható. 

3. Ilcsi paradicsomos napozó, 250 ml, 4880 Ft
Nagyon sokat dicsérik, egy tavalyi naptej terméktesztben is jó eredményt ért el, ebben sincsenek kémiai fényvédők. Beszerezhető: Ilcsi kozmetikákban

4. Biola Bio Homoktövis napozó, 50 ml, SPF 50+, 3038 Ft
Iszonyú jókat olvastam róla, egyedül a kenhetőségére volt panasz. Mondjuk ez gyerek-krém kontextusban elég nagy hendikep, viszont lehet rajta segíteni. Egyszerűen hozzá kell keverni egy jól kenhető bázisolajból vagy vajból (nem az egész tégelyhez, hanem amennyit aktuálisan használni akarsz), pl. kókuszolaj, sheavaj. A Biola kasvirágos (SPF 25) és az orvosi somkórós (SPF 10) napvédőt sem lehet kihagyni...Ja, és magyar termék.
Beszerzés: közvetlenül a gyártótól, Zöld boltban, Zöld Zugban

5. Alverde naptejek (attól függ mekkora a kiszerelés, de olcsóbb a fentieknél) Kb. 1500 Ft-tól
A termékcsalád több termékét is rendszeresen használom, meg vagyok elégedve. A babáknak való naptejtől kicsit gésás lett a kölyök, de jól működött. Külön tetszik, hogy többféle kiszerelésben kapható.
Beszerzés: kizárólag a Drogerie Markt boltokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr528802344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2012.07.05. 08:00:18

A Pannonhalmán lepárolt tiszta levendulaolaj igen hatásos szúnyogok ellen, és még finom illata is van.Bátran ajánlom!

puszedli 2012.07.21. 09:03:05

Köszönjük!

puszedli 2012.07.21. 09:03:23

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Koós Rita 2014.05.30. 09:42:36

Helló, láttátok, hogy a dm visszahívta az alverde naptejet?

Koós Rita 2014.05.30. 09:45:29

Ja, bocsánat, a linket lehagytam, itt olvastam: http://divany.hu/shopaholic/2014/05/29/termekvisszahivas/
süti beállítások módosítása