ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Mi mindenre jó az ecet?

2012. július 13. - időtetrisz

Nem tudom eldönteni, hogy a takarítószerek között zajló képzeletbeli olimpia végén Ecet vagy Szódabikarbóna vinné-e haza az aranyat. Ha lenne ilyen megmérettetés, univerzális érdemeik miatt én mindkettőt felállítanám a dobogó csúcsára, pucova olimpia híján viszont minimum egy-egy posztnyi méltatást megérdemelnek sokoldalú használhatóságukról.

Elsőként Ecetről lesz szó, légyen az étel- vagy almaecet (hogy mikor almaecet, azt feltüntetem). (Almaecetet egyébként magad is készíthetsz, a receptet megtalálod, itt.) Nem is értem, egyeseket hogyan elégíthet ki, hogy pusztán néhány salátalevére, uborkára löttyintsék, aztán visszategyék a spájzba egészen a következő cukros-ecetes szörnyűségig. Anno én vízkőoldásra használtam először, mára viszont a konyhában és a fürdőszobában is tartok egy-egy flakonnal, bevásárláskor pedig tálcástól veszem a 10 %-os biológiai erjesztésű ételecetet (ennél töményebbet nem szoktam használni). Maximálisan hatékony, kb. 100 forint egy flakonnal és több takarítószert is ki tudok váltani vele. Mert fertőtlenít, szagtalanít, oldja a vízkövet, jó ablakpucoló és öblítő...nem mellesleg nyugodt szívvel mosok fel vele a mindenhová mászva közlekedő 11 hónapos mellett is. Így használom.

Ecettel takarítunk

Mosogatáskor a forró öblítővízbe rendszeresen löttyintek. Ettől az öblítés után minden olyan foltmentes és csillogó lesz, mintha mosogatógépben mostam volna.

Vízkőoldásra tömény ecetet használok. Vagy simán öntöm, vagy egy szivaccsal viszem fel, attól függően, milyen felületről van szó. Jó, ha van otthon kesztyű, mert töményen azért csíphet.

A mosható pelenkákat is ecetes vízben pihentetem kiöblítésüktől mosásig. Így kibírnak két napot is anélkül, hogy bebüdösödnének. Az ecet csírátlanít.

A penész eltávolításához is töményen szoktam (ez nálunk főleg a kád fallal érintkező szélénél fordul elő) használni. Néhány percig rajta hagyom, aztán egy kiszuperált fogkefével kicsit megkapargatom és kész. Bevallom, néha hűtlenkedem kicsit és titokban a teafaolajjal művelem ugyanezt.

Az öblítőt is hanyagolom pár éve, helyette ecetet szoktam a mosógép öblítős tartályába önteni (nem lesznek ecetszagúak a ruhák). Régebben egy decis pohárba tettem kb. fele-fele vizet és ecetet, mostanra ellustultam és csak úgy meglöttyintem a flakont töményen...A hozzáértők azt mondják, azért jó, mert kiszedi a mosópormaradékokat a ruhából, vigyáz a színekre, mosógépre is és puha lesz a ruha. Na, ennél az egy pontnál vannak kételyeim, mert néha előfordul, hogy kicsit sprőd lesz a mosott ruha, máskor viszont nem...(ha valaki tud tanácsot adni ehhez, szívesen fogadom, lehet semmi köze az ecethez)

Általános tisztítószerként is használom, egy vödör vízhez adok kb. egy decit és ezzel a kombóval törlöm át a tisztítandó konyhai, fürdőszobai felületeket (az igazi fát kivéve), utána szárazzal is. Tisztít és fertőtlenít.

Felmosáshoz is nagyjából ezzel az aránnyal dolgozom, megbolondítva 5 csepp teafaolajjal. Úgy tapasztaltam, az utóbbiból elég ennyi, különben foltos lesz a parketta.

Fertőtlenítéshez tömény ecetet használok (ilyenkor kesztyűben, mondjuk nem csípi úgy ki mint régen a klóros szerek).

A hűtőt is ecetes vízzel szoktam kitisztítani az évi rendes leengedéskor. Csírátlanít, szagtalanít.

A fürdőszobai tükör tisztítására is használom: forró ecetes vízzel (kb 9:1 arányban a víz javára) mosom le és háztartási papírtörlővel áttörölöm, vagy egy kivénhedt, de nem szöszölős pamut pólóval. Ablakpucolásra is használható, bár ezt még nem próbáltam. Állítólag a következőképpen kell: forró ecetes vízzel lemosod és egy mikroszálas kendővel áttörlöd az ablakot, majd egy ablaklehúzóval leszeded a felesleges vizet.

A kicsit eldugult lefolyót is megszereltem már némi mosószóda és ecet keverékkel. Egy maréknyi mosószódát szórtam a lefolyóba, majd ráöntöttem egy pohár ecetet. Hangos pezsgés kíséretében kidugult a lefolyó. Kicsit azért jó pihentetni, hadd dolgozzon még a keverék.

Ecettel szépülünk, gyógyulunk

Az ecettel a hajbalzsamot is ki lehet váltani (főleg könnyen zsírosodó hajra jó). Az utolsó (vagy utolsó előtti ahogy tetszik) öblítővízbe teszünk kb. egy fél deci ételecetet (lehet almaecettel is, bár ennek erősebb a szaga) és ezzel a konyvalékkal öblítjük le a hajunkat. Nem lesz büdös, de ha valakit mégis zavar a gondolat, hogy ecet van a haján, kis pihenő (kb. 10 perc) után le lehet öblíteni.

Ezt még nem próbáltam, de egy könyv (Nagymama házipraktikái) szerint torokgyulladásra hatásos ha almaecetes, mézes vizet kortyolgatunk (2 tk. almaecet, 1/4 l. víz, 1 tk. méz), naponta 3szor egy-egy pohárral. Ha aktuális lesz, kipróbálom.

A fenti forrás szerint a bedagadt bokát is be lehet dörzsölni almaecettel éjszakára, leviszi a duzzanatot. Ízületi és izomgyulladásra is jó - ez utóbbit már nálam is bizonyította, amikor beállt a vállam és a nyakam. Egy darab almaecettel átitatott ronggyal (pl. tetra pelenka) kell negyed órára beborogatni a gyulladt területet - tényleg elmúlik. Volt, hogy rögtön, volt, hogy még egy-két napig meg kellett ezt ismételnem esténként.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr508802324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blagger 2012.07.13. 12:08:11

indulok a kádszéli penészhez MOST

blagger 2012.07.13. 22:34:33

Jelentem, az egészen feketéket már nem szedte le, csak a szigetkezdeményeket. Előbb kellett volna elkezdeni a blogot...Tipp a bruta elszánt penészfoltokra???

Anonymous 2012.07.14. 11:25:44

valahol azt olvastam, hogy ha a nagyon durva penészfoltokhoz másnap, harmadnap újra visszatérsz az ecettel, akkor az segít... nekem az a bajom, hogy a mosdó és a fürdőszobai üvegfal sziloplasztja alatt van a penész és előbb jön le a szilo mint maga a penész :) v

puszedli 2012.07.22. 09:29:33

Szerintem is az segít, ha többször rámész, de érdemes kipróbálni a teafaolajat is, speckó a penészre jó. Hajrá :)

Katalin 2013.02.22. 12:37:02

Sziasztok :)Sajnos évek óta küzdünk a penésszel és már annyi mindent kentünk a falra és tettünk a falfestékbe, hogy egy A/4-es oldal simán kevés lenne a felsoroláshoz...Szóval: kemikália ide vagy oda, öko és bio, valamint társai, a tuti nekünk az az űj készítmény: a szavó. 0,5 liter 1.000 Ft körül van, ez a mennyiség min. 2 négyzetméter(!) koromfekete penészt is képes eltávolítani úgy hogy a fal hófehér lesz kb. 15 perc múlva. Először nem hittem a szememnek, de komolyan. + nem jön vissza a penész nagyon sokáig és akkor is csak nyomokban. Ami nagyon fontos: szellőztetni kell igen erősen, mert rettenetes szaga van, de megéri! Amit még tapasztaltunk: 2 éve inkább fával fűtünk mint a gázkonvektorokkal. (esetleg kiegészítésre használjuk, ha nem vagyunk itthon huzamosabb ideig) Úgy néz ki, ez is sokat számít, mert a méregdrága vizes gáz a párája sajnos lecsapódik a falakon, itt-ott... és jön a penész...

sugarcandy 2013.02.23. 15:26:57

Kedves Katalin, egy festékboltban hosszasan beszélgettem egy nagyon segitőkész eladóval és a legfontosabb tanácsa az volt (mindenféle penészirtókon túl), hogy azokat a helyiségeket, ahol penészedés volt valaha, naponta egy órán át kellene szellőztetni, hogy ne jöjjön vissza. Ez lehet kétszer fél óra is. No csak azért osztom meg a dolgot, mert eddig mindig csak a penésztirtók használatát magyarázták lelkesen a különböző boltokban, most jött még egy ilyen, igen fontos, ingyenes elem is a visszapenészedés gátlásába.

Anonymous 2013.05.07. 14:36:48

Ecettel való öblítéshez: én pár csepp (5-6) illóolajat (pl. naturlandos teafaolaj vagy levendulaolaj, citromolaj) is csepegtetek az öblítőszer adagolójába az ecet mellé, így illata is lesz a ruhának, illetve a teafaolaj plusz fertőtlenít. Olcsó illóolajat, amit pl. bőrápoláshoz sem használnánk, ide sem csepegtetem, mert az nem arra való.

Vargáné Gabi 2015.01.18. 18:24:43

Ecet szódabikarbóna keveréke tökéletes szageltávolító a mosdóban is. http://dugulaselharitasexpressz.hu/dugulaselharitas-hazilag/
süti beállítások módosítása