ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Figurák tojástartóból: a dömper

2012. november 01. - időtetrisz

Teljesen magával ragadott az erős papírból készült érdekes forma, a tojástartó. A denevérek és a tökhaverok készítése közben lázasan járt az agyam, mit is csinálhatnék még belőlük, és még jobban felpörögtem, amikor becsöngetett G. barátom, aki nagyon lelkesnek mutatkozott tojástartó ügyben, így együtt folytattuk az ötletelést. Terveztünk vonatot, de arra kevés lett volna az itthon fellelhető vízfestékmennyiség, ezért maradtunk a dömpernél. (A vonatot sem vetettük el, egy kis fonállal szépen össze lehet kapcsolni a tartókat, készülhet belőlük személy-és teherszállító vagon is, de ezt majd legközelebb). A dömperhez mindössze két tojástartó, vízfesték, pillanatragasztó, fonál (bármi hasonlóval helyettesíthető) és némi gesztenye maradék kellett, de ha nincs gesztenye, a lámpához hasonló módon megoldhatók a kerekek és az utasok is. A kisfiam kora miatt ezt még nélküle csináltuk, de egy 3 évest már simán be lehet vonni a festésbe, a nagyobbakat talán még az ötletelésbe is.

 Első lépésben az egyik tojástartó 5 dupla fakkjából háromtól megszabadulunk, a maradék kettő lesz a vezetőfülke (itt az eredeti tojástartó "zárját" is meghagyjuk). Az erős papírt sniccerrel biztosan könnyebb vágni, ollóval eléggé rá kell feszülni, de azért megoldható. Ha ez megvan, leszedjük a másik tojástartó tetejét, és levágunk belőle egy akkora részt amekkora éppen felfér az előzőleg megvágott tartó hátsó részére. Ez lesz a dömper billenthető platója.


A megmaradt fülecskével fogjuk összeragasztani
Mindkettőt lefestjük. Mi vízfestékkel csináltuk, könnyű vele dolgozni és viszonylag olcsó is, ami azért volt szempont, mert ez a vastag papír rendesen falja a festéket. Ellenben nem fakul ki festés után, ez szokott lenni a vízfesték hátránya. Míg a fűtőtesten szárad, egy csavarhúzóval kilyukasztjuk a gesztenyéket, megrajzoljuk az utasok fejét és kivágjuk, festjük a lámpákat.


A gesztenyekerekeket először a korábban bevált drótos megoldással szerettük volna rögzíteni, de sajnos ebben az esetben nem vált be, ezért került a képbe a pillanatragasztó. Száradás után ezzel ragasztottuk össze a legalsó részt és az utasteret (itt lesz nagy szerepe a meghagyott fülecskének). A vízfestéktől kicsit vetemedni kezdett a kocsi alsó része, ezért lyukat fúrtunk a papírba és egy zsineggel átkötöztük két helyen.


Ha ezekkel megvagyunk, már csak az utolsó simítás van hátra, a platós rész billenthetővé alakítása. Ehhez 3 apró lyukat szúrunk a platóra (sajnos most vettem észre, hogy ehhez nem készült kép) és az alsó részhez is, majd 3 kis zsineggel megkötjük. A prototípus jelenleg a polcon várja jövendő gazdáját, A. barátnőm 4 éves kisfiát.

Témába vágó posztok:
Halloween tojástartóból
Tojástartóból hernyócska

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr448802584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása