ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Sütőtökös kifli

2012. november 06. - időtetrisz

A kifli az egész kicsik körében is népszerű, ergonómiája vagy csak a nyammoghatósága miatt talán, mindenesetre nagyon nem lehet mellélőni, ha ilyesmit kap az éhező kisded. A nagyobbakat hihetetlen jól be lehet vonni a készítésbe is: keverés, dagasztás, formázás, kenés, szórás: mind kedves kiskuktának való, könnyen végrehajtható (várhatóan különösebb károkozás nélküli) feladat. Ez nem egészen a gyors, de nem junk kategória, mert nem készül egy óra alatt, bár ha szétszedjük az előkészítést és a tényleges összerakás-sütés időt, akkor pedig mégis; maradék sült tökkel ha épp nem tudunk mit kezdeni (mert bőrünk már borzasztó hálás a korábbi pakolásért pl.), nagyon jól felhasználható ehhez az isteni kiflihez.

sutotokos_kifli_01
Kering pár verziója a neten, pl. létezik juhtúróval és tejjel, sokadik próbálgatás után leginkább feta- vagy krémfehér sajttal készítem, az édes tök és a sós sajt szépen kiegészíti egymást elnyomás nélkül.

Hozzávalók: 20-30 dkg sült sütőtök 30 dkg liszt 1 zacskó élesztő 10 dkg feta 0.5 dl langyos víz 1 tk só fűszerek tetszés szerint A lisztet érdemes variálni, próbálgatni, általában felezve szoktam pl. teljes kiőrlésűt és egy sima fehérlisztet vegyíteni, ez itt pl. javarészt Graham lisztből készült, azért lett ennyire barnás. A felezés épp elég ahhoz, hogy ne legyen még nagyon egészséges íze, de ne csak üres kalória legyen a fehér lisztből. A hozzávalókat érdemes addig gyúrni, amíg szép narancssárgás, repedésmentes tésztává nem alakul, ekkor mehet pihenni addig, amíg kb. kétszeresére nem dagad.

Kellő dagadás után jöhet az újabb gyúrás, aztán szép  kerekre nyújtva egész helyes háromszögeket lehet majd belőle vágni (a vastagság és a mennyiség tetszés szerinti, ki mennyi és milyen dagi kifliket szeretne).
Ha rengeteg időnk van, kiflivé tekerve is jót tesz a tésztának a pihenés, még dagad egy kicsit, de ha nincs, sebaj, mehet így is az előmelegített sütőbe. 200 fokon addig érdemes sütni, amíg aranysárga/barna nem lesz.
Elvileg egy kívül ropogós, belül foszlós kiflit kellene kapni, eszméletlen finom langyosan vajjal megkenve vagy kakaóba mártogatva. Remekül fagyasztható, ha túl nagy adag készült (hahaha), a maradékot el is lehet tenni.

Sütés előtt tojássárgájával bekenve fényes lesz, a kömény- és lenmaggal szórás is is nagyon jót tesz neki, talán a tökmaggal is érdemes próbálkozni. Kakukkfűvel, oreganóval vagy egy kevés rozmaringgal még izgalmasabb, persze a kicsik már nem biztos, hogy rajonganak érte.

 

További sütőtökös receptjeinket itt találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr928802572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puszedli 2012.11.06. 21:43:36

juj, ezt kipróbálom, köszi
süti beállítások módosítása