ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Házi kence bárányhimlőre

2013. január 10. - időtetrisz

Télen és tavasszal a leggyakoribb, komikusan pöttyös lesz tőle a gyerek, nem szabad elvakarni, a tesók is elkapják, jobb minél hamarabb túlesni rajta, életre szóló immunitást lehet vele szerezni – kb. ennyit tudtam a bárányhimlőről, amiről valószínűleg a vicces-barátságos elnevezés, zsenge kori emlékeim és a Pöttyös Panni mítosz tehetnek. Nos, a valóságban ez nemhogy nem vicces, hanem drasztikusan pocsék betegség volt, amit csakis azért lehet túlélni, mert viszonylag hamar elmúlik. És a legjobb benne az, hogy valószínűleg soha többet nem kapjuk meg.

Szóval erre nincs gyógyszer, nincs kezelés, ezen túl kell esni, nem lehet gyorsítani, és nem is kell. Azzal lehet valamit kezdeni, hogy a szenvedő alany számára ez minél elviselhetőbb legyen. A levertség és láz mellett nálunk elég zavaróan jelentkezett a viszketés. Az egyetlen dolog, amit a gyerekorvos ajánlani tudott, az a viszketést enyhítő, vény nélkül kapható Pox Clin hab volt, ami egy „2QR nevű bio-aktív baktériumblokkolót” tartalmaz. A lényeg, hogy teljesen természetes, enyhén fertőtlenít, hűsít és enyhíti a viszketést. A hab-állag is teljesen okés, de 100 ml ára 3620 ft, és ennek csak a töredéke fogy el egy betegség ideje alatt, akkor is, ha még a tesót is hozzászámítjuk.
Mi utazás előtt éppen kölcsönkaptunk egy már több családot is megjárt példányt, a gond csak a hűsítéssel volt: a láztól forró testen 88 pöttyöt bekenni a „hidegítő”-vel, naponta többször, egyre kevésbé volt hálás feladat. Közben eszembe jutott, hogy egyszer láttam valahol egy bárányhimlőolajat. Kiderült, hogy ez egy Stadelmann-féle, illóolajakat tartalmazó keverék (lásd itt), amit utazás előtt már esélyünk sem lett volna megrendelni és megkapni. Maradt a házi változat, amit a fenti helyen a fórumozók is ajánlottak.

Az eredetiben a három verhetetlen illóolaj, a citromfű, a levendula és a teafa egy aloe vera-alapba van vegyítve, a végeredmény pedig egy vírusölő, gyulladásgátló és gyógyító hatású, viszketést enyhítő keverék. Aloe verám nem volt, de jó minőségű shea-vajam igen, ezt használtuk alapként. Vizet forraltunk, majd a tűzről levéve, vastag falú kis pohárkába kb.25-30 ml-nyi sheát állítottunk bele néhány percre. Amikor némi kevergetés után már kissé folyékonnyá vált a vaj, lassanként adagolva, 14 csepp jó minőségű (külsőleg és belsőleg is használható) citromfű-, és 5-5 csepp teafa-, illetve levendula illóolajat cseppentettünk bele.

Kiskanál nyelével alaposan összekevergettük, majd kis tégelybe került, szobahőmérsékleten tárolva kicsit visszaszilárdult, de érintésre már olvadó állagú lett. Zuhanyozás után esténként ezzel kentünk be óvatosan a még folyadékkal teli hólyagokat. Másnap máris jobb lett a helyzet (az első kiütések megjelenésétől számított 4. estén használtuk először, de már az elejétől lehetett volna), szemmel láthatóan letisztultak a kiütések körvonalai, és ez csak felgyorsult a következő napokban, azt hiszem éppen jó pillanatban segítettünk rá az amúgy is beinduló gyógyulásra. Éjszakára finom citromillat lengte be a szobát, és nemcsak elviselhetőbb, hanem kellemesebb is lett az egész vegzáció.

Azt persze nem garantálhatom, hogy mindenkinél hasonló hatást produkál, de a három illóolaj hatásával kapcsolatban elég sok a pozitív visszajelzés. Ha szembejönne veletek egy bárányhimlő, próbáljátok ki, hogy szereti-e a citromfű-levendula-teafa keverékét.

UI. Itt még találtok néhány tippet a himlő-tünetek esti fürdéssel való enyhítésére.

Témába vág még Otthoni fül-kezelés Proetz-módszerrel Sós orrspray házilag

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr398802712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.01.10. 15:50:48

Mimimo, hozzátehetek egy kis pontosítást?Azt vettem észre, hogy Magyagországon citromfű-téren aromaterápiás berkekben sajnos némi zavar van.Használják, helyesen a Melissa officinalisra. De sajnos a citromnádra, citromcirokra vagy másképp indiai citromfűre is, vagyis a Cymbopogonra. Míg a Cymbopogon a gasztronómiában a fenti neveken fut, addig egyes aromaterápiás-gyógykencés lapokra sajnos citromfűként is bekerült. Néha meg citronellának hívják...Árban nagy (kb. 10x-es) különbség van a kettő között: a jó minőségű, valódi citromfűolaj a drága olajak közé tartozik, emiatt sok hamisítvány és higítvány van a piacon. A citronella ezzel szemben reális áron is megbízható minőségben hozzáférhető. Ami a viszkető érzés enyhítését illeti, amennyire tudom, hasonló a hatásuk.

mimimo 2013.01.10. 17:29:34

Hát persze! Köszönjük, Névtelen a kiegészítést, ez pont az az illóolaj, amivel kapcsolatban érdemes a latin nevek szerint tájékozódni.
süti beállítások módosítása