ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Öko nagytakarítás 5#: foltos kárpit, foltos szőnyeg

2013. április 23. - időtetrisz

A reggeli kábaságban kiömlött a kávé a matracra, a gyerek gyümölcslevet öntött a szőnyegre, kanapéra. A sor hosszasan folytatható, mindenki helyettesítse vagy bővítse tapasztalatai szerint. Mit lehet ilyenkor tenni?  Hogyan szedi ki a foltot az, aki mellőzné a kárpit-és szőnyegtisztító folyadékot? A megoldás egyszerű, és aki nemcsak követi, hanem meg is fogad egy-két tanácsot tőlünk, annak már valószínűleg ott is lapul a megoldás a fürdőszobaszekrényében. Ez nem más, mint az epeszappan.

Az epeszappan (még mindig a Müllerben a legolcsóbb, 250 Ft) csodálatos folttisztító tulajdonságait már elregéltem egy korábbi posztban, ezért most csak a szőnyeg-és kárpittisztítás hogyanjáról értekeznék röviden. Ebben az esetben nem célszerű a szappannal töményen nekiesni, jobb, ha egy kis folyadékot készítünk belőle és azzal dörzsöljük át a foltokat.
A folt méretének megfelelően reszelj egy darabkát a szappanból, olvaszd fel a tűzön kb. tízszeres mennyiségű mennyiségű vízzel, majd ezzel a folyadékkal menj rá a foltra.

[caption id="" align="alignnone" width="400"] Ennyi folyadékot használtam[/caption]

Ahogy a ruháknál, a szőnyegnél és a kárpitnál sem árt próbát végezni, a színeresztő anyagot (bár kárpitnál, szőnyegnél ez aránylag ritka) ugyanis állítólag fakítja, bár én ilyet még sosem tapasztaltam.
Nálunk egy néhány nappal ezelőtti kávéfoltot kellett most kiszedni, sokadszorra történik ez velünk. Az epeszappanban épp az a nagyszerű, hogy a régi, beszáradt foltokkal is elbánik. A szappanos dörzsölés után, amikor a foltot már nem láttam, egy tálba ecetes vizet öntöttem (nagyon kis ecetet tettem bele) és ezzel a keverékkel szedtem le a szappant az anyagról. A módszer bátran használható a szőnyegen és mindenféle színes kárpiton is a fentiek figyelembevételével.

[caption id="" align="alignnone" width="400"] Előtte és utána: tökéletesen eltűnt a folt[/caption]

Van egy tuti folttisztítós ötleted? Oszd meg velünk!

Témába vágó posztok: A folttisztítás titkos alapanyaga 1. A folttisztítás titkos alapanyaga 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr288802966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hédi 2013.04.23. 14:03:05

Háromszoros köszi, gondolatolvasók vagytok.

puszedli 2013.04.23. 19:18:43

szívesen :)
süti beállítások módosítása