ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Hordozható, pumpás kánikula spricni

2013. június 17. - időtetrisz

Ezt az apróságot akkor fedezték fel tavaly nyáron a gyerekek, amikor nagy melegben sokat utazgattunk a távol élő nagyik és táborok között. Most, ahogy a kánikula újra elkezdte nyaldosni a bőrünket, és közelednek a nagy utazások, vagy egyszerűen csak a hosszabb városi túrák a hőségben, elkészítettük a saját verziónkat. Kicsi, praktikus, könnyen utántölthető, és eszméletlen jól tud jönni, amikor sehol egy árnyék, vagy kósza szellő, ezen kívül pedig jókat lehet vele szórakozni meleg nélkül is. Hordozható kánikula-spricninek neveztük el. (Az alapötletért köszönet Licsunak!)

Szóval ezzel olyasmi hatást érhetünk el kicsiben, amilyet nyaranta például fesztiválokon, vagy tömegrendezvényeken is fel szoktak használni, amikor egy kis kapuféleségen átmenve, porlasztott hideg vízből kapunk egy adagot magunkra, minden irányból, és anélkül frissülünk fel, hogy teljesen átáznánk.
A hozzávaló kis, pumpás tartályból valószínűleg minden háztartásban akad egy üres, vagy kiüríthető darab, de háztartási-, pipere- vagy 1eurós boltokban talán fillérekért kapható üresen is. Mi most egy régről félretett darabot hasznosítottunk újra: egy tuti jó módszerrel eltávolítottuk róla a címkét, alaposan kiöblítettük, majd mintás ragasztószalagokkal dekoráltuk.
Sima hideg vízzel töltöttük meg, és állandóan a kezünk ügyében tartjuk, néha otthon is, ha éppen felforr a szoba -- csak egy spricc, és megyünk tovább. A lányoknál ez kicsit több szokott lenni, és tovább tart, de végre valami, amivel szinte korlátlanul és ártalmatlanul lehet játszani.
Azt már az intenzív használat közben fedeztük fel, hogy mi mindent lehet még  vele csinálni:

* nagyobb gyerekeknek a víz halmazállapotának átalakulását szemléltetni, magyarázni. Ehhez külön segítségnek bizonyult, hogy csíkokat ragasztottunk az üvegre, szépen lekövethető volt, hogyan fogy a víz a spriccek mennyiségének függvényében.

* különféle technikákkal a vízpermet lehullásának irányát, sebességét manipulálni: előrefújni, utánaszaladni, vagy fel a levegőbe fújni és alászaladni, stb.

* „rajzolni”, aszfaltra, járdára, falra a műalkotások sajnos vagy szerencsére nem lesznek túl időtállóak (hacsak nem fotózzuk le őket)

Higiéniai okokból, főleg ilyen nagy melegben, esténként érdemes kiöblíteni, és éjszaka hagyni kiszáradni a spricniüvegünket, hogy másnap frissen indulhasson az új bevetésre.

Ventilátor, légkondi, szellőztetés? Ti hogyan, mivel szoktatok a lakásban hűsölni?

Témában még Rózsavizes húsvéti locsolók Napvédelemről az Időtetriszen

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr828803100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inga 2013.06.24. 04:32:36

én ma próbáltam ki a vizes kendőt:)az alapötletet az urban eve-n olvastam.anno csináltam polófonalat, de a poló, pulcsi teteje nem hasznosítható hozzá, viszont nem volt szívem kidobnimost azokat a karikákat akasztottam vizesen a nyakamba,meg pároméba - a lányoknak nem tetszett, azt mondták hideg(szóellenőrzést nem akarod kikapcsolni?)

mimimo 2013.06.24. 11:25:49

szia inga! köszi a leírást! mit találtak hidegnek a lányok, a pólópasszékat?a szóellenőrzést már kérdezted a múltkor is :) vissza is kérdeztem, de nem válaszoltál, hátha most :) szóval: mi az, neked hol jelenik meg, és hol lehet kikapcsolni? nekünk ugyanis nem aktív (és mások sem említették még). köszi szépen, ha megírod!

inga 2013.06.24. 14:33:38

gondolom a testükhöz képest hideg volt, ma kipróbálom langyos vízzelTe nem látod, mivel a saját blogodba írsztervezés/beállítások/bejegyzések és megjegyzésekazon belül: Szóellenőrzés megjelenítése

Anonymous 2013.06.24. 22:08:10

Én tavaly a nagy kánikulában voltam 40 hetes terhes. Nagyon nehezen tűrtem. Mindent kipróbáltunk. A kánikula spricnit is. Férjem hűtött vele, mint valami partra vetődött bálnát. A másik, ami nekem bejött, az csuklószorító alá bedugott jégkockák az ütőéren, meg a hűvös templomok felkeresése. Ezt már csak az überelheti, ha templomban eszed a jégkrémet. ;-)

mimimo 2013.06.24. 22:30:58

kösz inga, átállítottam! az antikánikula-fegyverkezésünk pedig ahogy látom lassan (legalábbis egy kis időre) tárgytalanná válik :)

Csonkáné Vados Mária 2014.07.09. 20:31:53

Ha valamilyen gyógyvízzel töltöd meg, még ápolja is a bőrt. Salvus vízzel használom több éve ( amit a gyógyszertárban, arcvízként 1000 Ft felett adnak, a boltban 1,5 l - 300 Ft körül van) Aki pollenallergiás, az orrába is fújhatja, csökkenti a tüneteket, azzal hogy kimossa a port
süti beállítások módosítása