ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

A konzervdoboz éles részének tompítása

2013. július 25. - időtetrisz

Talán ti is szeretitek a konzervdobozokat újrahasznosítani: szép is, tartós is, jó kis apróságtartó, de ahol a tetejének eltávolításakor éles maradt, az a rész könnyen elvágja az ember kezét, nem valami nagy öröm belenyúlni. Na, úgy tűnik, van egy megoldás, továbbra is egyik kedvenc elvünk, a maradék nélkül jegyében.

konzervdoboz mint tároló, kézelvágás nélkül

Szóval a konzervdobozok strapabírók és elég jól néznek ki, főleg sokan egy kupacban, de ahogy levágjuk a tetejét, sokszor marad egy éles rész, ami miatt pl. gyerekeknek nem lehet odaadni játszani vagy tárolónak használni. Erre kerestem hosszasan a megoldást.

a peremnél mindig éles marad a konzervdoboz
A már sokszor emlegetett egyeurós shopokban újabb kincs került elő: az alumínium-szalag. Kicsit olyan, mint a duct tape (legközelebb azzal lesz a próba, az most nem volt itthon).

alumíniumszalag az egyeurós boltból - priceless
Ezzel a szalag nem öntapadós, le kell szedni róla még egy adag papírt, ami kissé megnehezíti a használatát, nem érdemes egyben leszedni a fehér papírt, mert akkor összepöndörödik az egész és klasszul örökre összeragad. Szóval óvatosan ügyeskedjünk vele.

ilyen csak szépen rádobva, még nem gyűrött
Kicsit sajnos gyűrődött, kevéssé rugalmas az anyag -- talán a duct tape-pel jobban megy majd a dolog.

óvatosan, türelmesen lapogassuk a dobozra
Ilyen lesz ragasztás után, persze biztos van, aki precízebben, kevés gyűrődéssel is rá tudja simogatni. A megoldás nem tökéletes, mert bár így nem vágja el azonnal az ember kezét belenyúláskor, azért az él ott marad, csak tompítva lesz, tessék óvatosan bánni vele vagy több rétegben felvinni.
kissé gyűrött lett a lapogatástól
Mivel a bevonás kissé gyűrött lett, előkerült a már jól bevált dekortapasz ezt fedendő, még eszembe jutott a szintén többször bizonyított viaszosvászon is, az méretre vágva és beragasztózva szintén helyes kis mintát adhat a dobozoknak.

nem kézelvágós konzervdoboz alumíniumszalaggal, dekortapasszal
Gyorsan elkészül, olcsó és működik. Apróságok tárolására, mint pl. a remekül újrahasznáható műanyag kupak, az utcáról hazahordott kavicsok, gyökereztetés alatt álló növénykék stb. tárolására alkalmas, sőt, a kamrában/bármilyen polcon is jól mutatnak egymás mellett. Élelmiszer tárolására nem tudom, mennyire alkalmas, talán olyasmikhez jó, amibe nem megy a moly és nem árt a levegő, pl. dobozos ételfesték, apró édességek, zacskós élesztő, sütőpor. Aztán ha kész, jöhet a menő retró cimkézés is, á la mimimo.

Ti mit csináltok a kiürült konzervdobozokkal?

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr328803126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anonymous 2013.07.25. 14:53:46

Mi bekalapáljuk a szélét, nem tudom jobban megfogalmazni, majd bevonjuk anyaggal az egész dobozt. kinött bébiholmik kar/lábrészét csak méretre kell vágni és belebujtatni. Mügyürtartó legfőképp, csittcsattok, kindertojás játékok és fellelt nemtudommihezvalóizéket tárolunk benne. Ütöshangszernek is kiváló.

Andi 2013.07.29. 14:20:09

Egy kombinált fogó segítségével remekül le lehet hajlítani az éles peremet, utána bármivel bevonható a konzervdoboz anélkül, hogy több sebből vérezni kellene...

sugarcandy 2013.08.04. 22:25:16

Kedves névtelenül kommentelő és Andi,köszönjük! Ki fogom próbálni. Nem deformálódik ezektől a doboz? Amikor ezekből a lyukas készült: http://idotetrisz.blogspot.hu/2013/02/3-kezugyesseget-fejleszto-jatek.htmlsajnos eléggé horpadt a kalapálástól, igaz, az a doboz testén volt, nem a szájánál.

Anonymous 2013.08.10. 22:15:06

Én konzervnyitóval mentem át a nyitott dobozokon is, ezzel levágtam a maradék élét is.Zsófi

Anonymous 2013.08.18. 20:22:33

Én is kalapálom, nem deformálódik el ha az asztal szélén görgetve kicsinyenként körbe ütögeted!

Anonymous 2013.08.21. 15:30:27

Első névtelen: nem deformálódott el, de nem is verjük túl vehemensen. Azóta kipróbáltam a kombinált fogót is, elégedett voltam az eredménnyel, egy csőrt is hajlítottam vele, mivel gyertyát öntöttünk éppen, jó volt benne olvasztani ( nem közvetlenül, hanem vízfürdőben).A bevonás: régi rugi karrészét vágtam méretre és egyszerűen ráhúztam, a pereménél belül leragasztottam (pisztollyal), alul a passzé rész fogja. Kivágtam a rugi mintáját -ülő maci-, pont ráfért az elejére. Összekaptak rajta. Mindenből minimum kettő kell a nyugalom érdekében....

sugarcandy 2013.08.26. 14:11:52

Zsófi, köszi, kipróbálom, ez is klassz ötlet!

sugarcandy 2013.08.26. 14:13:15

De jó, köszi, ez is felkerült a kipróbálandó megoldások listájára!

sugarcandy 2013.08.26. 14:14:34

A rugi újrahasznosítása nagyon praktikus, örömmel megnézném.
süti beállítások módosítása