ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Áfonyás joghurtpuding nem csak törpöknek

2013. szeptember 06. - időtetrisz

A nyári fagylaltos pult kínálatából a legbizarabb színű, hupikék fagyi okkal ragadja meg a kiskorúak fantáziáját, miközben érthetetlenül állnak a tény előtt, hogy felmenőjük megingathatatlannak látszik abbéli elhatározásában, hogy nem, ilyet biztosan nem, soha nem kéne. Vagy esetleg majd egyszer. Később. Valamikor. Jövő nyáron. Vagy ha nagyobb leszel. Nos, azóta a típuskék törpök ráadásul úton-útfélen szembeköszönnek, a nyomás egyre nő, és miközben a helyzet fokozódik, a piacon megjelent, és lassan már ki is fut a magyar áfonya. Ki kellett hát törpölni valamit, ami ha nem is éppen hupikék, de kellően egyszerű és népszerű lett.

Miközben bizonyságot nyert az is, hogy hupikék színt, házilag, áfonyából nem igazán lehet előállítani, gyanítom, hogy kék ételfesték mérsékelt adagolásával annál inkább. (Érdekes melléktény viszont, hogy a gyerekruhákra csöppenő áfonya rögtön tartósan hupikék foltot hagy az adott ruhadarabon). Az áfonya színe mixelés után sötét rózsaszínesre, lilásra vált, de az édes kókuszos-joghurtos krémet így is remekül feldobja.

Az áfonyát 2 hete vettem a Vásárcsarnokban, egy pénteki napon, amikor zárás előtt igen baráti áron adták. Egy kilóra ruháztam be. Nem aggódtam amiatt, hogy meddig fog elállni, mert erre van egy régi jól bevált trükkünk, az ecetkezelés, nagyanyám is mosta így néha régen, és nemrég zöldségestől is hallottam piacon. Az egész nagyon egyszerű: egy nagyobb tálban megmosom a gyümölcsöket, majd annyi tiszta vizet hagyok rajta, hogy ellepje. Ebbe belelöttyintek néhány kanálnyi ecetet, és egy negyedórát állni hagyom. Az ecet szuperhős, ebben is: olyan szinten fertőtlenít és egy időre konzervál, hogy az utána konyharuhán megszárogatott gyümölcs a hűtőben 10-12 napig is gond és penészedés, erjedés nélkül eláll. (Ez a fogás eperrel, málnával, szederrel is remekül működik)

A  néhány maroknyi áfonyát kissé összeturmixoltam némi mézzel. A legújabb házi kedvenc az édeskés, sűrű, intenzív ízű kókuszkrém (nem azonos az ízre semleges kókuszzsírral), amit kis, 2 decis kiszerelésben 300 ft körül áron a Vásárcsarnok melletti Ázsia boltban szoktunk beszerezni, és amely ennek a krémnek kellemes zamatot és jó állagot kölcsönöz. Önmagában is el lehet nyalogatni, ha nem vagyunk résen, de kókusztejet is lehet készíteni belőle.
Hozzávalók 4 kisebb pohárnyi adaghoz 4 maréknyi áfonya
1 nagy doboz görög joghurt
néhány kiskanálnyi méz
1 kis doboz kókuszkrém
1-2  kanál útifű maghéj
A görög joghurtot a kókuszkrémmel és egy kevés mézzel egy villával összedolgoztam. Egy másik tálban az áfonya került, némi mézzel, a botmixer alá. A pudingosabb állagot, főzés nélkül, az útifű maghéjjal lehet elérni: ha a kész áfonyás, illetve a joghurtos keverékbe is 1-2 kanál útifűmaghéjat keverünk, a keverékeknek kicsit zselésebb állaguk lesz. (Mivel ez a rostos, az emésztésre egyébként igen jótékony hatású maghéj teljesen íztelen, enélkül is el lehet  készíteni a krémeket, akkor lágyabb lesz az egész.)
A két krém rétegezésével állítottuk elő a csíkos poharakat, amelyeknek a tetejét áfonyapöttyökkel díszítettük, ennek a Nurofen-adagoló célszerszámnak a segítségével.
Illetve néhány fogvájóra húzott áfonyaszemmel.
Rögvest is ehető, de némi pihentetés jót tesz az állagának és az ízének is.

 

További gyors, poharas finomságok

Túró Rudi pohárban

Édes, krémes: nem tejszínhab, nem csokiszósszal

3 unaloműző, gyümölcsös uzsonna

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr198803232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása