ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Birsalma reggelire, ebédre, vacsorára: 7 zseniális új recept

2013. október 26. - időtetrisz

W. Ungváry Renáta vendégposztja

Ti mit szoktatok készíteni birsalmából? Sajtot, esetleg befőttet? A maga módján mindkettő nagyon finom tud lenni, bár elkészítésük kissé macerás és időigényes. Pedig a nyersen ehetetlen, fanyar ízű birsalmában, bár nem sok helyen olvasni róla, számtalan recept és elkészítési mód lehetősége rejtőzik, és cukrot sem kell feltétlenül hozzáadni, illetve kínlódni sem kell a pucolással. Ha kipróbáljátok az egyiket az alábbi izgalmas receptek közöl, gyökeresen és örökre meg fog változni mindaz, amit a birsalmáról tudtatok vagy gondoltatok. W. Ungváry Renáta vendégposztja, 7 új elkészítési móddal: variációk birsalmára.

     DSC02238_resize

Egy vallomással tartozunk: az Időtetrisz két tagja is elkötelezett rajongója egy szerényen a Megújulás szülés után címet viselő könyvnek, melyben sok egyéb tipp és tanács mellett 3 szuper (húsos, magyaros és húsmentes) menüsor található, 3 x 5 hétre elegendő, válogatott, ínycsiklandozó receptekkel. W. Ungváry Renáta, akinek a nevét sokan szoptatási tanácsadással kapcsolatban ismerhetik, és akinek már második kiadáson is túl van a A Kismama babakonyhája című könyve, két éve, még a Babaszoba munkatársaként, online projektként indította el a letölthető menüsorokat szoptató anyáknak, ebből született később a Megújulás szülés után. (A könyvek új receptekkel frissülő facebook-oldalait a fenti könyvcímekre kattintva érhetitek el.)

2 konyv

Meglehetősen kritikus vagyok a szakácskönyvekkel kapcsolatban (túl szép képek + ötlettelen receptek), és bár a Megújulás szülés után elsősorban nem szakácskönyv, de a benne lévő receptek miatt egyszerűn alapdarab: egyszerű hozzávalókból újszerű ételek, friss fűszerezés, rengeteg zöldség és gyümölcs, változatosan, a reggeli, vacsora és uzsonna újragondolása, a desszert és édesség fogalmának új dimenziói. (Mi azóta is hurcoljuk nyaralásra, nagyszülőkhöz, és itthon is folyton előkerül.) Renáta szintén egészséges és cukormentes konyhában gondolkodik. Nagy megtiszteltetés, hogy új recepteket oszt meg velünk. Íme:

------------------------------------------------------------

A birsalma az egyik kedvencem. Csak az a baj, hogy komoly fizikai erő, éles kés és sok idő kell a feldolgozásához. A másik jelentős probléma, hogy a birsalmasajthoz rengeteg cukor kell. A cukor nem hiányzik, de a finom, diós birs íz, az nagyon… Ezért kezdtem el kísérletezgetni azzal, mit tudok a hatalmas birsterméssel kezdeni akkor, ha ráadásul idő se nagyon van arra, hogy sokat piszmogjak vele.

 Az ilyen helyzetekre már régóta univerzálisnak mondható megoldásom van: megmosom jó alaposan és megsütöm.

sult birs 2

Ezt tettem a birssel is, de mielőtt a sütőbe toltam volna, félbe is vágtam. 200 fokon 20-25 perc sütés következett.

sult birsalma 1

Az eredmény lényegében máris fogyasztható, így ahogy van. Meglepően édes, lágy, fantasztikus ízű alapanyag keletkezik így. A magházat elég könnyű kiemelni, de körbe is vághatod vagy rágcsálhatod.

Az összes többi javaslat erre a sült birs alapra épül.

1. Zabkásába: magházmentesítés után frissen főzött zabkásába kerül, reggelinek. Jöhet bele darált dió is!

2. Lekvár helyett: összetöröm villával, beleszórok egy kis friss, idei diót, majd ezt kenem lekvár helyett a pirítósra némi fahéjjal, szegfűszeggel megbolondítva. Ez a keverék hűtőben három-négy napig áll el.

sult birsalma

3. Köret: A sült birs darabok nagyon jól passzolnak sült húsokhoz köretnek. Ehhez elmaradhatatlan a friss, zöld saláta fokhagymás, citromos öntettel.

 4. Főzelékhez feltétként: fantasztikus ízharmónia születik a sárgaborsó és a birs házasításából. Elkészül a gyömbérrel, római köménnyel, fokhagymával és hagymával fűszerezett, többféle zöldséggel puhára és sűrűre főzött sárgaborsó, majd ehhez tálalom a félbevágott sült birsalmát.

2013-10-14 17.10.11

5. Hagymás birs sütőtökkel: megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát egy kis olajon, majd beledobáljuk a fenti módon megsütött, feldarabolt birset és a sütőtökdarabokat, kicsit összesütjük. A mellette látható saláta karórépa levélből, fejes salátából és petrezselyemből készült citromos, fokhagymás öntettel.

hagymasbirs

6. Krémleves: ha a birsalma mellett megsütök néhány darabka sütőtököt is, pikáns sütőtök-birs krémleves is készülhet. Megpirítok egy fej apróra vágott hagymát, erre rászóróm a sült sütőtök és birs darabokat. Őrölt szerecsendióval és friss gyömbérszeletekkel fűszerezem, felöntöm vízzel, összeforralom. Ekkor kihalászom a gyömbérdarabok zömét (nagyon finom úgy is, ha benne marad, de enyhén csípős lesz tőle a leves, és úgy nem eszik meg a gyerekek, legalábbis a kicsik általában nem), majd botmixerrel pépesítem. Tálaláskor pár csepp balzsamecet jöhet rá!

2013-10-11 15.40.43

7. Puding: desszertnek készülhet a sült birsből puding is. Ekkor a botmixerrel pépesített sült birset fahéjjal meg némi vaníliával fűszerezed, összekevered ugyanakkora mennyiségű, sűrűre főzött zabkásával vagy köleskásával, vízzel kiöblített (mondjunk szilikon muffin) formákba töltöd, majd hűtőbe teszed. Darált mandulával megszórva tálalható.

Cukrot nem szoktam tenni bele, anélkül is elég édes.

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr228803254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása