ötletek, tippek egyszerűen

Időtetrisz

Így készíts folyékony kézmosót szappanmaradékból

2013. november 15. - időtetrisz

Ha ti is szappant használtok, akkor ugye nálatok is mindig marad egy kis szappangombóc, ami  már a gyerekkézből is folyton kicsúszik, és valójában „elkézmoshatatlan”? Tavaly ajánlottunk erre itt az időtetriszen egy felhasználási módot, most sugarcandy receptjét felfrissítve készült el egy újabb, szappanmaradékokból főzött folyékony szappan. Így.

DSC02312_resize

A helyzet az, hogy előbb-utóbb minden szappan így végzi:

DSC02300_resize

Nehéz ehhez már bármit is hozzáfűzni, ilyen az elmúlás... A miniszappanok meg egyre csak gyülekeznek a szappantartó vagy kagyló szélén. Mi egy üres dobozkába dobáltuk őket, szép, színes gyűjtemény halmozódott fel a különböző gyógynövényes és egyéb maradékokból, melyek alaposan ki is száradtak. A gyerekekkel nekiestünk, és a kis lyukú reszelőn apróra reszeltük őket.

DSC02302_resize

Vizet forraltam, és abban oldottam fel a szappanreszeléket, majd időnként megkavargatva, épp csak fellobbanni hagytam egy kicsit a szappanlevest.

DSC02319_resize

Miután kihűlt, pudingszerű állaga lesz, de ezen ne akadjunk fenn, ha felkeverjük, ismét felhígul kissé. (Persze semmiképp sem lesz olyan krémes, síkos állaga, mint egy gyárilag előállított folyékony kézmosónak, de a célnak pontosan megfelel.) Néhány csepp illóolajjal illatosíthatjuk, ezt a hűlőfélben lévő keverékbe csöppentsük, és keverjük el alaposan.

Végül egy tölcsért közbeiktatva pumpás szappanadagolóba töltöttem. Ha túl híg lenne, 1 evőkanál glicerinnel javíthatunk az állagán, ha pedig épp ellenkezőleg, túl sűrű lenne, alaposan elkevert forró vízzel érdemes hígítani. Mindent összevetve a következő arányokat ajánlom kiindulásnak:

  • 2 evőkanál szappanreszelék
  • kb. fél liter víz
  • 1 evőkanál folyékony növényi glicerin (elhagyható)
  • néhány csepp illóolaj (opcionális)
Igen, igen, rengeteg lesz belőle. Egyetlen darab szappanmaradékból simán kijön a negyedliteres adag.

DSC02305_resize

Nagyszabású tervem az, hogy a havi kötelező óvodai folyékony szappan-adagunkat ezután így fogom előállítani: el-elkérek a dadus nénitől egy kiürült pumpás flakont, és azt megtöltöm az esedékes otthoni maradékokból „főzött” szappanlével.

DSC02318_resize

Csepp a tengerben, de eggyel kevesebb flakon jut rögtön kivégzés után kukába, az otthoni maradék pedig pont oda kerül, ahol szükség van rá.

 

További szappanos témák

Csinálj szappant Karácsonyra!

Így készíts otthon színes fürdőkrétát

Szappantartó szütyő

Takarékos tisztálkodás: a habosító flakon

A bejegyzés trackback címe:

https://idotetrisz.blog.hu/api/trackback/id/tr128803296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Júlia Csízi 2013.11.15. 23:44:22

még gyorsabb, ha a szappandarabokra forró vizet öntünk és botmixerrel pépesítjük, majd kellő sűrűségűre hígítjuk

mimimo 2013.11.16. 18:10:23

Köszi a tippet Júlia, a következő adagnál kipróbálom.

Júlia Csízi 2013.11.18. 00:05:15

igazán nincs mit :-) mosószerkészítésnél támadt ez az ötletem, fél kiló szappan reszelése közben :-D

Csillag Dóra 2014.09.26. 10:04:41

Hát ez állati :) mindig is sajnáltam a pénzt a drága bolti kézmosókra
süti beállítások módosítása